Nov 302016
 

Η Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης σε συνεργασία με τον Δήμο Κοζάνης, στο πλαίσιο του Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων, υλοποιεί πρόγραμμα ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης στα σχολεία με σκοπό την προώθηση της ανακύκλωσης – κομποστοποίησης και της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) στα σχολεία. Ο Δήμος Κοζάνης με το πρόγραμμα αυτό θέλει να ξεκινήσει μία «Νέα εποχή Ανακύκλωσης για τον Δήμο Κοζάνης» με στόχο την δραστική αύξηση της ανακύκλωσης και στο άμεσο μέλλον της Κομποστοποίησης, επενδύοντας στην ενημέρωση των μαθητών και δημοτών και στην ενεργή τους συμμετοχή.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση οπτικοακουστικού υλικού από συνεργάτες της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης. Η παρουσίαση λειτουργεί διαδραστικά, προτρέποντας τους μαθητές να απαντούν και να θέτουν ερωτήσεις, εκφράζοντας τη γνώμη τους. Η παρουσίαση διαρκεί μια διδακτική ώρα και πραγματοποιείται στο χώρο του σχολείου, έπειτα από συνεννόηση με τη διεύθυνση του σχολείου.

Το περιεχόμενο της παρουσίασης, συνοπτικά, περιλαμβάνει την παρουσίαση των προβλημάτων, που προκύπτουν στο αστικό και φυσικό περιβάλλον από τη μη ορθή διαχείριση των απορριμμάτων, βασικές έννοιες όπως η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση, έννοιες όπως η Διαλογή στην Πηγή και η ανακύκλωση οργανικών απορριμμάτων, καθώς και οι πρακτικές εφαρμογές αυτών. Επιπλέον, δίνεται έμφαση στη λειτουργία του συστήματος ανακύκλωσης συσκευασιών στο Δήμο Κοζάνης και παρουσιάζονται τα υλικά που μπορούν να τοποθετηθούν στους ανάλογους κάδους, ο τρόπος που μπορούν οι μαθητές και οι οικογένειες τους να συμμετέχουν σωστά και ολοκληρωμένα στην ανακύκλωση συσκευασιών, αλλά και νέες πρακτικές, όπως αυτές της κομποστοποίησης με ΔσΠ των οργανικών υλικών.

Σκοπός αυτής της δράσης είναι οι μαθητές να αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα για τη διαχείριση των απορριμμάτων, να αντιληφθούν το ρόλο και την ευθύνη τους στην επιτυχία της ανακύκλωσης – κομποστοποίησης με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίησή τους, ώστε να συμμετέχουν στο πρόγραμμα και να γίνουν ακόμη περισσότερο περιβαλλοντικά υπεύθυνοι και ενεργοί.

 Στο πρόγραμμα ενημέρωσης μπορούν να συμμετέχουν οι μαθητές των τάξεων Γ έως και ΣΤ του Δημοτικού, καθώς και οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου, ανάλογα και τις υποδείξεις των ίδιων των σχολείων. Κάθε παρουσίαση – συζήτηση διαρκεί 1 διδακτική ώρα (περίπου 40-45 λεπτά). Οι παρουσιάσεις – συζητήσεις στα σχολεία θα γίνουν την εβδομάδα από 16 έως 20 Ιανουαρίου 2017 στους χώρους των σχολείων μετά από ραντεβού με κάθε σχολείο. Για οποιαδήποτε πληροφορία επικοινωνήστε με την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, στο 210-8224481 ή με e-mail στο stathis@ecorec.gr

Για να δείτε την σχετική επιστολή της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης πατήστε εδώ.

Έγκριση υλικού και ενημερωτικών παρεμβάσεων της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης

 Posted by at 8:43 am
Nov 282016
 

 Σας γνωστοποιούμε ότι το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και η Παιδαγωγική ομάδα «Το Σκασιαρχείο. Πειραματικοί ψηλαφισμοί για ένα σχολείο της Κοινότητας» συνδιοργανώνουν τριήμερο αφιέρωμα στον μεγάλο μεταρρυθμιστή της Εκπαίδευσης Celestin Freinet.

Το αφιέρωμα θα πραγματοποιηθεί από 1-3 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, στο αμφιθέατρο Theo Agelopoulos, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος (Σίνα 31)

Την ημερίδα μπορούν να παρακολουθήσουν, χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, εκπαιδευτικοί Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπ/σης όλων των ειδικοτήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες σας αποστέλλουμε το πρόγραμμα του αφιερώματος με τη σχετική φόρμα συμμετοχής.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.

Τριήμερο αφιέρωμα στον μεγάλο μεταρρυθμιστή παιδαγωγό Célestin Freinet για τα 50 χρόνια από το θάνατό του.

 Posted by at 11:08 am
Nov 252016
 

Αναχωρεί για Αθήνα αύριο Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016 το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας προκειμένου να βραβευτεί στον 3ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό με θέμα «Το σχολείο που ζήσαμε – το σχολείο που ονειρευόμαστε» για μία πρωτοποριακή δραστηριότητα που πραγματοποίησε σε συνεργασία με 9 σχολεία της ομογένειας. Πιο συγκεκριμένα η δράση μας ήταν σε συνεργασία με 9 σχολεία της ομογένειας τα οποία έγραψαν από κοινού ένα ποίημα για την Ελλάδα μας το οποίο έφτασε στο σχολείο μας και αφού το μελοποίησε ο Νίκος Ντόνας, το ερμηνεύσαμε, το ηχογραφήσαμε και το αποστείλαμε στον διαγωνισμό. Το τραγούδι μας «Χώρα Ελλάδα μας Γλυκιά» ταξιδεύει στο διαδίκτυο από την προηγούμενη άνοιξη και μετράει ήδη 16446 προβολές !!!! https://www.youtube.com/watch?v=ekJPf_lBPh8

    Τα σχολεία της ομογένειας που συμμετείχαν στην όλη πρωτοβουλία ήταν τα εξής: Ελληνικό Σχολείο Βουκουρεστίου ΑΘΗΝΑ, Ρουμανία, Δημοτικό σχολείο Βελεβεντού Κοζάνη Ελλάδα, Τμήμα Ελληνικής Γλώσσας Ντόχα Κατάρ, Αρχιμήδειος Ακαδημία Μαϊάμι ΗΠΑ, «Τοσιτσαίο-Πρατσίκειο» ΔΣ Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας Αίγυπτος, Σχολείο Ελληνικής Κοινότητας Βαλένσιας Βενεζουέλα , Σχολειο Oakleigh Grammar, Μελβούρνη Αυστραλία, Σχολεία «Αριστοτέλης» -Ελληνική Κοινότητα Τορόντο Καναδάς, Ελληνική Σχολή Ζήνων Μελβούρνη Αυστραλία, Νηπιαγωγείο Σχολής Σαχέτι Γιοχάνεσμπουργκ Νότια Αφρική και το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας.

    Η τελετή βράβευσης θα πραγματοποιηθεί στον συνεδριακό χώρο του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως στις 26 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 11 π.μ. και το Μουσικό Σχολείο Σιάτιστας με μουσικό σχήμα 40 μαθητών (χορωδία και ορχήστρα) θα ερμηνεύσει ζωντανά το τραγούδι που έδωσε σάρκα και οστά στην έμπνευση των ομογενών μας και των 5 ηπείρων. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης, της Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων.

 Posted by at 8:49 am
Nov 242016
 

Η Δημοκρατική Παιδεία είναι ένα διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης εκπαιδευτικών που υλοποιείται από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτική Επιστήμη και Κοινωνιολογία» του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης και το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Εκπαίδευση και Ανθρώπινα Δικαιώματα» του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.

 Posted by at 10:53 am
Nov 242016
 

Σας γνωστοποιούμε ότι το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος διοργανώνει το 19ο Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο: «Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα».
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 8 και 9 Δεκεμβρίου 2016 στο Καρπενήσι.
Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν, χωρίς δαπάνη για το δημόσιο, Σχολικοί Σύμβουλοι Π.Ε. και Δ.Ε., Διευθυντές σχολικών μονάδων Π.Ε. και Δ.Ε. και εκπαιδευτικοί Π.Ε. και Δ.Ε.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.

 Posted by at 10:48 am
Nov 222016
 

Αγαπητοί συνάδελφοι  των ΚΠΕ,  συνεργάτες Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων (ΣΔ)/Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ),  Συντονιστές μαθητικών ομάδων Σχολικών Δραστηριοτήτων για σχολικούς κήπους (δια των Υπευθύνων ΣΔ/ΠΕ) -παλιά και  υποψήφια Μέλη της Διαδικτυακής Κοινότητας των Σχολικών Κηπουρών-,

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας Γιαννιτσών με χαρά  σας ενημερώνει ότι, κάτω από τον συντονισμό του, λειτουργεί  και για φέτος η Διαδικτυακή Κοινότητα των ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΚΗΠΟΥΡΩΝ στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://blogs.sch.gr/schoolgardens/ , καθώς και ομώνυμη κλειστή Ομάδα στο Facebook .

Λεπτομέρειες για την προτεινόμενη  συνεργασία και δραστηριοποίησή σας  στα ανωτέρω θα βρείτε στο συνημμένο αρχείο.

 Σας περιμένουμε στη διαδικτυακή συντροφιά μας.  Σας παροτρύνουμε να ανταποκριθείτε στην πρόσκλησή μας ενδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις σχέσεις και την αλληλεπίδραση των εμπλεκόμενων σε δραστηριότητες  σχολικών κήπων μαθητικών ομάδων. Εμείς παραμένουμε στη διάθεσή σας για όποια βοήθεια και υποστήριξη χρειαστείτε.

Για να δείτε το έγγραφο του ΚΠΕ πατήστε εδώ – ανακοινοποίηση στο ορθό

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο του ΚΠΕ πατήστε εδώ.

 

Η Υπεύθυνη Λειτουργίας

ΣΟΦΙΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ

 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

tel. +30 23810 51337

fax. +30 23810 21737

e-mail. mail@kpe-edess.pel.sch.gr

web. http://kpe-edess.pel.sch.gr

http://blogs.sch.gr/kpeedessa

http://blogs.sch.gr/kpeedessa2

http://blogs.sch.gr/schoolgardens/

http://blogs.sch.gr/forografizo

http://myownchristmastree.blogspot.gr

Facebook ΚΠΕ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

 Posted by at 10:15 am
Nov 222016
 

Το ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών, στο πλαίσιο συντονισμού του  Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο Απορρίμματα: Τα χρήσιμα…«άχρηστα» και επιδεικνύοντας ιδιαίτερη ευαισθησία απέναντι στον ευτελισμό και την απαξία της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας την οποία  βιώνουμε στις μέρες μας, προτίθεται να  υποστηρίξει τους εκπαιδευτικούς και μαθητές Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης στο να προβληματιστούν και να διαβουλευτούν με επιχειρήματα αναφορικά με τη διαφορετικότητα των «άλλων» και ιδιαίτερα των προσφύγων. Γι’ αυτόν τον λόγο το ΚΠΕ καταθέτει δύο εκπαιδευτικές προτάσεις για το προσφυγικό ζήτημα που αφορούν στην πραγματοποίηση α)διαβούλευσης μεταξύ των μαθητών, β) εκπαιδευτικού προγράμματος μικρής διάρκειας, με τίτλο «ΕΓΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ & ΟΙ ΑΛΛΟΙ  ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ».

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο του ΚΠΕ πατήστε εδώ.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ «ΕΓΩ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ & ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΕΜΕΝΑ»

 Posted by at 9:22 am
Nov 212016
 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, διοργανώνει τη Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 18:00 μ.μ. σεμινάριο με τίτλο: «O έλεγχος και ο τρόπος εκφοράς του λόγου ως ρυθμιστής της σημασίας και του νοήματος», με εισηγητή τον πολυβραβευμένο σκηνοθέτη του θεάτρου και του κινηματογράφου, ηθοποιό και σεναριογράφο, κ. Δήμο Αβδελιώδη.

Ο Δήμος Αβδελιώδης θα αναλύσει τη μέθοδό του, επάνω στην απόδοση και την ερμηνεία ενός κειμένου, θεατρικού ή λογοτεχνικού, όταν πρόκειται να παρουσιαστεί δημόσια, με σκοπό να αξιοποιηθεί ως  παιδαγωγικό εργαλείο στο πλαίσιο της προσέγγισης πεζών και έμμετρων κειμένων ή της υλοποίησης θεατρικών παραστάσεων.

Όπως επισημαίνει ο ίδιος ο δημιουργός «κάθε τέτοιο κείμενο είναι σαν μια παρτιτούρα, που πρέπει να ερμηνευθεί σωστά για να μπορέσει να αναδείξει τις διακυμάνσεις και την πραγματικότητα των εικόνων, των ιδεών και των αισθημάτων που εμπεριέχονται μέσα του. Η ακρίβεια μιας τέτοιας αισθητικής ερμηνείας αναδεικνύει την πραγματική αξία ενός έργου, ενώ μια παρερμηνεία μπορεί να καταστρέψει τις λογικές συνέχειές του και να παρουσιάσει ένα έργο εντελώς διαφορετικό από τις προθέσεις του ίδιου του δημιουργού του».

Ακόμη, την Τρίτη 29 και Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016 και ώρα 12:00μ.μ, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση με τίτλο: «Πλάτωνα Απολογία Σωκράτη» σε σκηνοθεσία του κ. Δήμου Αβδελιώδη για τους μαθητές των  Σχολείων της πόλης. Η τιμή του εισιτηρίου είναι 3€.

Τόσο το σεμινάριο όσο και η θεατρική παράσταση,  θα πραγματοποιηθούν στη Στέγη Ποντιακού Ελληνισμού  στην Κοζάνη.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.

 Posted by at 1:10 pm
Nov 172016
 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Μουζακίου ως συντονιστής των Εθνικών Θεματικών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Η Ενέργεια στο περιβάλλον του παιδιού» και «Δάσος» προσκαλεί τους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων & Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας να ενημερώσουν τις σχολικές μονάδες ευθύνης τους, όσοι εκπαιδευτικοί επιθυμούν, μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στα παραπάνω Εθνικά Δίκτυα για το σχολικό έτος 2016-2017. Οι σχολικές μονάδες που συμμετείχαν στα Δίκτυα κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016 παρακαλούνται να επικαιροποιήσουν τη συμμετοχή τους, δηλώνοντας ότι συνεχίζουν να είναι ενταγμένες σε αυτά συμπληρώνοντας την ανάλογη αίτηση στο πεδίο «Συνέχιση συμμετοχής».

Θυμίζουμε εδώ και τη σχετική νέα εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για τα Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων (Αρ. Πρωτ.: 170596/ΓΔ4/13-10-2016), η οποία σας έχει ήδη αποσταλεί.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για συμμετοχή σε Εθνικό Θεματικό Δίκτυο είναι α) η υλοποίηση προγράμματος με περιεχόμενο συναφές με τη θεματική των Δικτύων και β) η συμπλήρωση αίτησης με τα στοιχεία που ζητούνται (Επισυνάπτονται οι αιτήσεις στο έγγραφο, αλλά μπορείτε να τις βρείτε και στην ιστοσελίδα του Κ.Π.Ε. www.kpem.gr κάτω από τα ονόματα των Δικτύων).

Οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται, παρακαλούνται να υποβάλλουν την αίτηση συμμετοχής τους και στον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων ή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσής τους, ο οποίος και θα τις αποστείλει συγκεντρωτικά στο Κ.Π.Ε. Μουζακίου, είτε με e-mail: kpekardi@sch.gr, είτε με Fax: 2445043363 μέχρι 23 Δεκεμβρίου 2016.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία, μπορείτε να καλείτε στο τηλ. του Κ.Π.Ε.: 2445043242 ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο e-mail: kpekardi@sch.gr.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο του ΚΠΕ πατήστε εδώ.

 Posted by at 9:30 am