Αειφόρο Σχολείο

 

Το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου είναι ένας διαγωνισμός μεταξύ σχολείων για τον συνολικό προσανατολισμό όλης της σχολικής κοινότητας προς την αειφορία.

Η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού σας καλωσορίζει στην ιστοσελίδα του Βραβείου Αειφόρου Σχολείου.

Διευρύνοντας τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στη σχολική κοινότητα του ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Σχολικό έτος 2016 – 2017

Ανανέωση της έγκρισης προγράμματος ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Ανανέωση της έγκρισης της πρωτοβουλίας «Σήμα Αειφόρου Σχολείου» (2016-2017)

Σήμα Αειφόρου Σχολείου Ενημέρωση – Πληροφορίες

Σχολικό έτος 2015 – 2016

Tα σχολεία τα οποία είναι εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα: Αειφόρο Ελληνικό Σχολείο της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού για το τρέχον σχολικό έτος είναι:

 • 2ο ΓΕΛ Κοζάνης
 • 1ο ΕΠΑΛ – 1ο ΕΚ Κοζάνης
 • 1ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας
 • 2ο ΓΕΛ Πτολεμαΐδας
 • 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης

Με χαρά θα περιμένουμε τις απόψεις σας για κάθε είδους συνεργασία με ορίζοντα τους κοινούς μας στόχους.

Έγκριση προγράμματος ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Έγκριση της πρωτοβουλίας «Σήμα Αειφόρου Σχολείου» – ψηφιακά υπογεγραμμένο  και Έγκριση της πρωτοβουλίας «Σήμα Αειφόρου Σχολείου»

Διεθνές Συμπόσιο με θέμα: «Αειφόρο Σχολείο: Όραμα, δράσεις, προοπτικές» και Για αναλυτικές πληροφορίες δείτε το πρόγραμμα.

Διευρύνοντας τη δημοκρατία και τη συμμετοχή στη σχολική κοινότητα του ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ

Σχολικό έτος 2013 – 2014

2o ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ 1 Νοεμβρίου 2014

Έγκριση προγράμματος ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ από την ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ (ψηφιακά υπογεγραμμένο)

Έγκριση προγράμματος Αειφόρο ελληνικό σχολείο από την ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Αναφορικά με το πρόγραμμα ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ, τα σχολεία του Νομού Κοζάνης που έχουν εγγραφεί στο πρόγραμμα είναι:

-1ο ΕΠΑΛ Κοζάνης – 1ο ΕΚ Κοζάνης

-2ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης

-1ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαϊδας

-2ο Γενικό Λύκειο Πτολεμαϊδας

Σχολικό έτος 2012 -2013

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΒΡΑΒΕΙΟΥ ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΧΟΛ ΕΤΟΥΣ 2012 – 2013

Σχολικές Μονάδες που συμμετέχουν από την Π.Ε. Κοζάνης για το σχολικό έτος 2012-2013 είναι :

 1. 1 ΕΠΑΛ ΚΟΖΑΝΗΣ
 2. 1 ΣΕΚ ΚΟΖΑΝΗΣ
 3. 2 ΓΕΛ ΚΟΖΑΝΗΣ
 4. 2 ΓΕΛ ΠΤΟΛΕΜΑΙΔΑΣ
 5. 2 ΕΠΑΛ ΚΟΖΑΝΗΣ
 6. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΙΑΝΗΣ
 7. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΑΠΝΟΧΩΡΙΟΥ
 8. ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΚΡΟΚΟΥ
 9. ΕΕΕΕΚ ΚΟΖΑΝΗΣ

«Αειφορία (ή αειφόρος ανάπτυξη) είναι εκείνη που επιτρέπει τις σημερινές γενιές να ικανο- ποιήσουν τις ανάγκες τους, χωρίς όμως να θέτει σε κίνδυνο τη δυνατότητα των επόμενων γενιών να ικανοποιήσουν τις δικές τους».
(World Commission on Environment and Development, 1987)

Μέχρι την Παρασκευή 14 Ιουνίου θα έχουμε τον κατάλογο των βραβευμένω και διακεκριμένων σχολείων της σχολικής χρονιάς 2012-13.

4ο Γυμνάσιο Νεάπολης

Πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2013, στο 4ο Γυμνάσιο Νεάπολης, Στρογγυλό Τραπέζι Εκπροσώπων των Συντονιστικών Ομάδων Αειφόρων Σχολείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκαν α) τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Αειφόρα Σχολεία στην υλοποίηση του προγράμματος και β) οι Προοπτικές του θεσμού.

Ως προς τα προβλήματα, επισημάνθηκαν τα εξής:

Α) Δυσκολία συνδυασμού του ωρολόγιου προγράμματος του σχολείου με τις εξωδιδακτικές δραστηριότητες του Αειφόρου Σχολείου.

Β) Αδυναμία στήριξης όλων των Δεικτών του προγράμματος ταυτόχρονα.

Γ) Ανεπαρκής υποστήριξη από τους συναδέλφους που δεν συμμετέχουν στο Α.Σ.

Δ) Έλλειψη οικονομικής υποστήριξης.

Ε) Ανεπαρκής στήριξη από το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, που ουσιαστικά δεν αναγνωρίζει επίσημα τον θεσμό.

Ως προς τις προοπτικές, επισημάνθηκαν τα εξής:

-Απαραίτητη είναι η συνεργασία και η δικτύωση των Αειφόρων Σχολείων, προκειμένου να γίνεται καλύτερη ανατροφοδότηση και ανταλλαγή πετυχημένων πρακτικών.

-Έμπρακτη και ουσιαστική αναγνώριση του θεσμού από το Υπουργείο Παιδείας, π.χ. καθιερώνοντας την έβδομη ώρα κάθε Παρασκευής ως «Ώρα Αειφορίας», μοριοδοτώντας τους συναδέλφους που ασχολούνται με το Α.Σ., καθιερώνοντας Οικονομικά Βραβεία ή Έπαθλο (π.χ. μια εκδρομή).

Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων – Δήμος Κοζάνης – Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού

Πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2012 ημέρα Τρίτη και ώρα 12:30 μ.μ ενημερωτική συγκέντρωση στο Κοβεντάρειο στην Κοζάνη για την πιθανή συμμετοχή των σχολικών μονάδων στο Βραβείο Αειφόρου Σχολείου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού  «http://www.aeiforosxoleio.gr/». Η συγκέντρωση  οργανώνεται από τον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων, τον Δήμο Κοζάνης και την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Στην ενημέρωση θα παρευρεθεί στέλεχος της εταιρείας για να απαντήσει σε όλες τις πιθανές απορίες.

 Βραβείο αειφόρου σχολείου θεσμοθετεί ο Δήμος Κοζάνης

Πρακτικό Δημοτικού Συμβουλίου Κοζάνης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2012

Ο Δήμος Κοζάνης με απόφαση του Δ.Σ. θεσμοθετεί το «Βραβείο Αειφόρου Σχολείου του Δήμου Κοζάνης». Το βραβείο αυτό αναφέρεται σε Τοπικό  Διαγωνισμό ανάδειξης Αειφόρου Σχολείου και στοχεύει  στην ενσωμάτωση της ιδέας της αειφορίας στην μαθησιακή διαδικασία,  παρέχοντας ταυτόχρονα αυξημένα κίνητρα σε όλα τα σχολεία, προκειμένου να βελτιώσουν την λειτουργία τους και την εξοικονόμηση πόρων. Ο δήμος Κοζάνης έχει υπογράψει πρωτόκολλο συνεργασίας για την υλοποίηση αυτού του διαγωνισμού, με την  Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού .

 Ο Τοπικός Διαγωνισμός Αειφόρου Σχολείου εντάσσεται στο πλαίσιο της διεξαγωγής του  Πανελλαδικού Διαγωνισμού, που έχει προκηρυχθεί  από την Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού .

Πρόκειται για ένα διαγωνισμό μεταξύ σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης,  που στόχο έχει το συνολικό «πρασίνισμα» του σχολείου. Τα σχολεία διαγωνίζονται στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων στον παιδαγωγικό,  τον κοινωνικό και οργανωτικό, αλλά και τον περιβαλλοντικό τομέα, με στόχο την ανάδειξη του «Αειφόρου Σχολείου».

Για να αναδειχθεί κάθε σχολείο σε αειφόρο θα πρέπει να πραγματοποιήσει δράσεις οι οποίες θα αυξήσουν τους «πράσινους» δείκτες με τους οποίους θα βαθμολογηθεί το εκάστοτε σχολείο. Αναλυτικότερα τα σχολεία θα πρέπει να μειώσουν το οικολογικό τους αποτύπωμα, να βελτιώσουν την ενεργειακή αποδοτικότητα των σχολικών κτηρίων, να μειώσουν την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, χαρτιού και νερού, να βελτιώσουν την εικόνα τους, να  ελαχιστοποιήσουν το  κόστος συντήρησης των κτηρίων από τη μείωση ή εξαφάνιση των βανδαλισμών και τέλος να ενδυναμώσουν τις σχέσεις του σχολείου με την τοπική κοινωνία και τους φορείς.

Με τη θεσμοθέτηση του «βραβείου αειφόρου σχολείου Δήμου Κοζάνης», ο Δήμος  δίνει επιπλέον κίνητρα για συμμετοχή πολύ περισσότερων σχολείων, στον πανελλήνιο διαγωνισμό του Βραβείου Αειφόρου Σχολείου.

Το βραβείο για το «αειφόρο σχολείο του Δήμου Κοζάνης» είναι:

 • Πλακέτα για εντοιχισμό στο σχολείο
 • Σημαία για το σχολείο
 • Θέση στην ιστοσελίδα του Δήμου
 • Υποδοχή της ομάδας  (1ο Βραβείο) στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου και μικρή δεξίωση
 • Συνεισφορά σε μια περιβαλλοντική εκδρομή του σχολείου

Θα βραβευθούν τα δύο σχολεία που θα συγκεντρώσουν την υψηλότερη βαθμολογία, ένα από την πρωτοβάθμια και ένα από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ο Δήμος Κοζάνης, σε συνεργασία με τους υπεύθυνους σχολικών δραστηριοτήτων  πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης, διοργάνωσε   ενημερωτική συνάντηση στο Κοβεντάρειο, με κύριο ομιλητή τον κ. Γ.Περδίκη, συνεργάτη  της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού .  Στη συνάντηση, πραγματοποιήθηκε  ενημέρωση και  συζήτηση με τους εκπροσώπους των σχολείων πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης  για τον τοπικό και τον πανελλαδικό  διαγωνισμό ανάδειξης του αειφόρου σχολείου.

Τα αναλυτικά κριτήρια ή δείκτες καθώς και κάθε άλλη λεπτομέρεια σχετικά με το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου, αναρτώνται στην ιστοσελίδα του «Βραβείου» www.aeiforosxoleio.gr.

Δείτε την δήλωση του Δημάρχου Κοζάνης κ. Λάζαρου Μαλούτα: https://vimeo.com/53072762

 Posted by at 2:51 pm