Oct 312014
 

     Το Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Γρεβενών, στο πλαίσιο της Πράξης «Δράσεις Δια Βίου Μάθησης για το Περιβάλλον και την Αειφορία» Α.Π.8/ Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση», με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) και εθνικών πόρων με τελικό δικαιούχο το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, πρόκειται να διοργανώσει διήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο, για την επαγγελματική ομάδα των εκπαιδευτικών Α/θμιας και Β/θμιας των Νομών Εμβέλειας του Κ.Δ.Β.Μ.Π.Α. Γρεβενών τις ημέρες Παρασκευή 5 και Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2014, με θέμα: «Οικοτουρισμός και Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης». 

Για να δείτε την Προκήρυξη διήμερου σεμιναρίου κάντε κλικ εδώ

Για να δείτε την αίτηση κάντε κλικ εδώ

 Posted by at 9:57 am
Oct 222014
 

Αξιότιμοι κύριοι ,

Η Κοβεντάρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης προτίθεται να  oργανώσει τις παρακάτω δράσεις για μαθητές πρωτοβάθμιας – δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίες θα πραγματοποιηθούν τους μήνες Νοέμβριο – Δεκέμβριο 2014.

1. «Στοματική υγιεινή» Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές δημοτικού στη βιβλιοθήκη σε συνεργασία με τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Κοζάνης. Διάρκεια μία διδακτική ώρα. την εβδομάδα.

 Στη Βιβλιοθήκη- media lab κάθε Δευτέρα από τις 9:00΄- 10:00

2. «Γνωριμία με την αστρονομία». Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους μαθητές των τάξεων Ε’ και ΣΤ΄ Δημοτικού, και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον κόσμο της φυσικής από την Εταιρία Αστρονομίας και Διαστήματος – Παράρτημα Κοζάνης. Η δράση θα έχει διάρκεια μία διδακτική ώρα.

Στη Βιβλιοθήκη- media lab κάθε Τρίτη από τις 10:00΄- 12:00

3. Γνωριμία με τη βιβλιοθήκη.  Ξενάγηση για τους μαθητές της Α/Βάθμιας Εκπαίδευσης. 

Ενημέρωση για τη βιβλιοθήκη (τμήματα- ταξιθέτηση -δανεισμός – τεκμηρίωση- ανάκτηση υλικού -

έρευνα στον κατάλογο- media lab)

Διάρκεια 1 διδακτική ώρα.

Στη Βιβλιοθήκη- media lab κάθε Πέμπτη από τις 9:00΄- 10:00

 

Οι δράσεις θα πραγματοποιηθούν αναλόγως της συμμετοχής γι’ αυτό παρακαλούμε να ενημερώσετε τα σχολεία της εποπτείας σας, έτσι ώστε δηλώσουν έγκαιρα. συμμετοχή.

Σας υπενθυμίζουμε επίσης ότι χώροι της βιβλιοθήκης πχ η αίθουσα του Media lab παραχωρείται για συγκεκριμένο χρόνο και κατόπιν αιτήσεως σε δημιουργικές ομάδες και τμήματα σχολείων  έτσι ώστε να τη χρησιμοποιούν για την παραγωγή των δικών τους  projects.

Τέλος παρακαλούμε να ενημερώνεστε για τα νέα και τις δράσεις της βιβλιοθήκης μέσα απ’ την ιστοσελίδα της www.kozlib.gr

Για συμμετοχή / επίσκεψη επικοινωνήστε με την κ. Ματίνα Βάμβα και για τυχόν διευκρινήσεις με την κ. Ελένη Μαργαρίτη.

  Ιωάννα Στεργιοπούλου                                                          Παναγιώτης Δημόπουλος

       Δ/ντρια ΚΔΒΚ                                                                           Πρόεδρος  ΔΣ

 Posted by at 10:51 am
Oct 212014
 

     Σας ενημερώνουμε ότι θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική συνάντηση για τα προγράμματα  eTwinning την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου και ώρα 17.00 στο 4ο ΓΕΛ Κοζάνης.

     Την ενημερωτική συνάντηση την οργανώνει ο Πρεσβευτής της Δράσης  κ. Βασίοπουλος Σωκράτης σε συνεργασία με τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων Δευτεροβάθμιας κ. Κουρού Ιωάννη, Πρωτοβάθμιας κα Βέλκου Βάσω,  τον Σχολικό Σύμβουλο Θεολόγων κ. Αργυρόπουλο Ανδρέα και  τη Σχολική Σύμβουλο Αγγλικής Γλώσσας κα Τσιτούρα Βασιλική.  Η ημερίδα απευθύνεται κυρίως σε εγγεγραμμένους χρήστες, όσους παρακολούθησαν τις προηγούμενες, αλλά όλοι οι ενδιαφερόμενοι είναι ευπρόσδεκτοι  και μπορούν να παρακολουθήσουν.

      Δηλώσεις συμμετοχής  στο φόρμα του Etwinning : http://www.etwinning.gr/2011/events/reservations.php?id=607

      Όσοι δηλώσουν πρόγραμμα eTwinning για συμπλήρωση ωραρίου θα το δηλώσουν και στους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων . Μπορούν όμως (χωρίς συμπλήρωση ωραρίου)  να ξεκινήσουν και αργότερα οπότε παίρνουν μόνο την έγκριση από την ΕΥΥ και ως βεβαίωση ισχύει η Ετικέτα ποιότητας (που δίνεται αφού τρέξει καλά το Project!!)

Πρεσβευτής της Δράσης

Βασίοπουλος Σωκράτης

 Posted by at 11:16 am
Oct 202014
 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας Γιαννιτσών στο πλαίσιο της Εκπαίδευσης για την Αειφορία και σε υποστήριξη/εφαρμογή του Προγράμματος του «Κοινωνικού Σχολείου», με την ιδιότητα του συντονιστικού φορέα α) των Εθνικών Θεματικών Δικτύων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης  Απορρίμματα: Τα χρήσιμα… «άχρηστα» και «Νερό & Βιώσιμη Ανάπτυξη», β) της Διαδικτυακής Κοινότητας Πρακτικής «Σχολικοί Κηπουροί»,

i) προτίθεται να πραγματοποιήσει θεματικό σεμινάριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) με τίτλο «ΦωτογραφίΖΩΝΤΑΣ…στιγμές αειφορίας».

Βασικός στόχος του σεμιναρίου θα είναι, με εργαλείο τη φωτογραφική μηχανή και τη φωτογραφία, η καλλιέργεια επικοινωνιακών δεξιοτήτων σε εκπαιδευτικούς για ατομική και συλλογική δράση και μέσω αυτών στους μαθητές τους, ώστε να ενισχυθούν τα κίνητρα των τελευταίων για γνώση, μάθηση και συνεργασία. Παράλληλα θα βοηθηθεί η εισαγωγή της αισθητικής αγωγής στην εκπαίδευση.

Το σχεδιαζόμενο σεμινάριο θα αναπτυχθεί στους χώρους του ΚΠΕ και στην ευρύτερη περιοχή της  Έδεσσας, από 5-7 Δεκεμβρίου 2014.

Προσκαλούμε λοιπόν τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο παρόν επιμορφωτικό σεμινάριο να συμπληρώσουν τη συνημμένη αίτηση και να την υποβάλλουν, μέχρι τις 24-10-2014, στο ΚΠΕ Έδεσσας-Γιαννιτσών (οι εκπαιδευτικοί σχολείων, μέχρι τις 23-10-2014, στον Υπεύθυνο Σχολικών Δραστηριοτήτων/Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της  οικείας Δ/νσης και στη συνέχεια μέσω αυτού στο Κέντρο μας έως τις 24-10-2014), αρχικά με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (mail@kpe-edess.pel.sch.gr) και στη συνέχεια με  συμβατικό.

Για να δείτε το έγγραφο κάντε κλικ εδώ : Πρόσκληση συμμετοχής ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών

ΒΗΜΑΤΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΜΕΛΩΝ ΣΤΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΘΗΣΗΣ&ΠΡΑΚΤΙΚΗΣ «ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΚΗΠΟΥΡΟΙ»

ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΚΠΕ ΕΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

 Posted by at 12:19 pm
Oct 202014
 

Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης

 

2o ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ  ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

 

Η  Παιδαγωγική Ομάδα του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΣΠΕ) της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) με την υποστήριξη του Ιδιωτικού Δημοτικού Σχολείου Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ»,  οργανώνει το 2ο Πανελλαδικό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: «Διεργασίες για το χτίσιμο του ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: όλοι νοιαζόμαστε όλοι συμμετέχουμε»

 

Στο σεμινάριο επιδιώκεται:

 1. Να γνωριστούν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται ή θα εργαστούν στο πλαίσιο του αειφόρου σχολείου με τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος, αλλά και μεταξύ τους (μελλοντική συνεργασία).
 2. Να ωφεληθούν από την εμπειρία των σχολείων που έχουν ήδη προχωρήσει στο χτίσιμο της αειφορίας στο σχολείο τους.
 3. Να αποσαφηνίσουν σχετικές έννοιες, καθώς και τρόπους οργάνωσης και  προγραμματισμού, ώστε η έννοια της αειφορίας να αρχίσει να γίνεται πράξη σιγά-σιγά στο κάθε σχολείο.
 4. Να αποκτήσουν την εμπειρία (βιωματικά εργαστήρια/ομαδοσυνεργατική μέθοδος) μέσα από την πράξη για το πλαίσιο αξιών,  αλλά και τους τρόπους εργασίας  που χαρακτηρίζουν ένα αειφόρο σχολείο (πχ. τί κάνουμε όταν έρθει η ώρα που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το ΤΙ, το ΠΩΣ και το ΓΙΑΤΙ)
 5. Να αποκτήσουν τη δυνατότητα να δράσουν πολλαπλασιαστικά στο σχολείο τους.
 6. Να βιώσουν καταστάσεις, ελπίζοντας ότι θα τους βοηθήσουν στην προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη.

 

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με προτεραιότητα αυτούς που υπηρετούν σε σχολεία εγγεγραμμένα στο πρόγραμμα ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε, ή που είναι σε επικοινωνία μαζί μας για να εγγραφούν,  και σε Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας , Πολιτιστικών).

ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο  Ιδιωτικο Δημοτικό Σχολείο της Ελληνογαλλικής Σχολής «Άγιος Ιωσήφ», το Σαββάτο,  1 Νοεμβρίου 2014  από τις 9.00 μέχρι τις 16.00. Η διεύθυνση του Σχολείου είναι Πέτρου Ράλλη 2 Πεύκη και μπορεί κάποιος να  μετακινηθεί ως εκεί με τον ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ (Στάση Μαρούσι) και το Λεωφορείο Α8 (11η στάση Αμαρουσίου, αριστερά στην οδό Βάζου, που εξελίσσεται σε Π. Ράλλη)

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: Για την καλύτερη διοργάνωση του σεμιναρίου, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την αίτηση τους στη δικτυακή φόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://docs.google.com/forms/d/1n0wIYcXzEvDFRyRkCWqCAEo3ZM2elb7ANw0prkey3tE/viewform  το αργότερο μέχρι τις 20 0κτωβρίου. Τα ονόματα των επιλεγόμενων θα ανακοινωθούν στην ιστοσελίδα μέχρι τις 24 /10.

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Η παρουσία των εκπαιδευτικών οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή θα είναι απαραίτητη καθ΄ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, προκειμένου να δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

 

 

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

9.00-9.30 Προσέλευση
9.30-9.50 Το όραμα του ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ : Όλοι νοιαζόμαστε όλοι συμμετέχουμε
9.50-10.30 Τρόποι συνεργασίας και οργάνωσης της εκπαιδευτικής κοινότητας για το χτίσιμο του ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ. Παρουσιάσεις σχολείων

 

10.30-11.00                                   Διάλειμμα για καφέ

 

11.00-12.30  Βιωματικό  εργαστήριο με θέμα τη δημιουργία ομάδας για την  αναζήτηση  διάχυσης των δράσεων  σε όλο το σχολείο
12.30-13.30 Παρουσίαση εργασιών σε ολομέλεια
13:30-14.00                          Διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα
14.00-15.30

 

Επιλογή ενός βιωματικού εργαστηρίου ανάμεσα σε 5-6 επιλογές όπως είναι:

 1. Για τη Δημοκρατία,
 2. για τα συναισθήματα στο σχολείο,
 3. για το βιοκλιματικό κτίριο,
 4. για το σχολικό κήπο,
 5. για τη διατροφή
 6. για τα απορρίμματα
 7. 7.        Για την κομποστοποίηση
 8. 8.        Για την ενέργεια
 9. 9.        Άσκηση και φύση
15.30-16.00                               Αξιολόγηση – Προοπτικές

                              Κλείσιμο του σεμιναρίου

 

 

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ ΤΩΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

 1. Δρ  Αγγελίδου Ευαγγελία , Βιολόγος, Σχολ. Σύμβουλος ΠΕ04
 2. Δρ Γκαρτζονίκα Ελευθερία, Σχ. Σύμβουλος Φυσικής Αγωγής. Δ΄Αθήνας
 3. Δρ Δεδούλη Μαρίνα, Επ. Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων
 4. Δημοπούλου Μαρία, M.ed., Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΙΠΕ,  Α’ Αθήνας
 5. Δρ Ιωάννου Θάνος, Φυσικός, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΙΔΕ Δ΄Αθήνας
 6. Δρ. Λαλαζήση Χρύσα, Αρχιτέκτων και Πολιτικός Μηχανικός, Σχ.  Σύμβουλος
 7. Δρ Σπυροπούλου Δήμητρα, Φυσικός, Επ. Σύμβουλος Π.Ι
 8. Δρ Σωτηροπούλου Δήμητρα, Γεωπόνος,  Διευθύντρια ΕΠΑΛ
 9. Τσιμάκη Περσεφόνη, Νηπιαγωγός, τ. Μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας ΚΠΕ Δραπετσώνας
 10. Δρ. Φέρμελη  Γεωργία, Γεωλόγος, τ Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΔΙΔΕ Α’ Αθήνας
 11. Φρατζή Αντιόπη, M.ed , Διευθύντρια Δημοτικού Σχολείου
 12. Χαραλαμπάτου Ελένη, Χημικός, M.ed, Υπεύθυνη ΕΚΦΕ Νίκαιας
 13. Χατζηλαζαρίδου Σουμέλα, Χημικός, M.ed, Διευθύντρια Γυμνασίου

 

Επικοινωνία: Κατερίνα Χουλιαρά, (Συνεργάτης ΣΠΕ) Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Τριπόδων 28, 10558, Πλάκα, Τηλ. 210-3225245 εσωτ.5  fax. 210-322524 spe@ellinikietairia.gr και aeiforosxoleio@gmail.com

Συντονισμός: Αγγελική Τρικαλίτη, Πρόεδρος ΣΠΕ,  210 9815428, 6932521535, atrikal13@gmail.com

 Posted by at 8:05 am
Oct 092014
 

1η  Ανακοίνωση

7ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ της Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.

«ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ για την ΑΕΙΦΟΡΙΑ Αλλάζοντας στάσεις και συμπεριφορές μέσα από εκπαιδευτικά προγράμματα,

έρευνα, σχολικά δίκτυα, δράσεις και δραστηριότητες στην Ελλάδα»

Βόλος, 20-22  Μαρτίου 2015

Για να δείτε  την 1η ανακοίνωση πατήστε εδώ

Για να δείτε την ανακοινοποίηση ως προς την ημερομηνία

 Posted by at 10:03 am
Oct 092014
 

(Δεν) είμαι Προ*

* Προ: προχώ, μάγκας, κουλ, αρχηγός, κορυφαίος, σπουδαίος

Εφηβικό θέατρο μέσα στη σχολική τάξη

 

 

Από την Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και την θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι» – θέατρο έξω από το θέατρο.

Για παιδιά ηλικίας από 10 και εφήβους μέχρι 18.

Αυτή είναι η ιστορία του Άρη. Ο Άρης είναι ένας έφηβος όπως τόσοι και τόσοι όλοι. Μόνο που, όπως τόσοι και τόσοι άλλοι, έχει καταφέρει να γίνει «αόρατος» για να μην τον ενοχλεί και να μην τον πληγώνει κανείς. Μια μέρα, όμως, εμφανίζεται στο σχολείο του η Νάγια, η καινούργια μαθήτρια από την Ιταλία. Ο Άρης θα ήθελε η Νάγια να τον προσέξει, αλλά η Νάγια δεν τον βλέπει, αφού έχει περάσει τόσον καιρό «αόρατος». Από εκείνη τη στιγμή, ο Άρης αποφασίζει να γίνει προ*, να σταματήσει να είναι πια «αόρατος». Αυτή είναι η ιστορία για το πώς ο Άρης άρχισε αυτός να ενοχλεί και να πληγώνει τους πάντες γύρω του. Αλλά, είναι και η ιστορία για το πώς ο Άρης ανακάλυψε ότι το να είσαι ο εαυτός σου είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να είσαι.

Η Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης» και η θεατρική ομάδα «Παπαλάνγκι» – θέατρο έξω από το θέατρο για τρίτη συνεχή χρονιά παρουσιάζουν μια παράσταση για παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου αλλά και για παιδιά όλων των τάξεων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Σε μια χιουμοριστική ιστορία για το κυνήγι της δημοφιλίας στο σχολείο, δύο ηθοποιοί αφηγούνται την ιστορία της γνωριμίας τους και πως ο ένας προκειμένου να τραβήξει την προσοχή του άλλου, αποφάσισε να υιοθετήσει όλους τους άλλους “ρόλους” πλην του εαυτού του.

Η παράσταση διαρκεί 35 λεπτά και παρουσιάζεται όχι στο θέατρο, αλλά από σχολείο σε σχολείο και από αίθουσα σε αίθουσα. Οι ηθοποιοί είναι αυτοί που πηγαίνουν από τάξη σε τάξη, ανάλογα με το σχολικό πρόγραμμα, ενώ τα παιδιά παρακολουθούν την παράσταση καθισμένα στα θρανία τους με την παρουσία του δασκάλου ή του καθηγητή τους.

Κάθε παράσταση αντιστοιχεί σε μία διδακτική ώρα (45 λεπτά) και μετά την ολοκλήρωση της, ακολουθεί μια μικρή συζήτηση με τα παιδιά.

Το κόστος παρακολούθησης της παράστασης έχει οριστεί στο συμβολικό ποσό των 2 ευρώ ανά μαθητή.

Για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις, καθώς και για κρατήσεις, το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι 6977449028 (Καβύρη Δέσποινα) και 2310860708 (Πειραματική Σκηνή της «Τέχνης»).

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας:

http://papalangkitheatre.wix.com/papalangkitheatre

Ή, κάντε like στη σελίδα μας στο facebook!!!

https://www.facebook.com/papalangkitheatre

Η ταυτότητα της παράστασης:

 

Κείμενο: Τάσος Αγγελόπουλος

Σκηνοθεσία: Θέμης Θεοχάρογλου

Διεύθυνση παραγωγής: Δέσποινα Καβύρη

 

Παίζουν οι Άρης Νινίκας και Νάγια Καρακώστα

 

Φωτογραφικό υλικό: Γιώργος Μάνος

Σκίτσα: Αχιλλέας Μεσσάικος

10685086_10203607279397359_745189226_n

 

 

 

 Posted by at 10:01 am
Oct 082014
 

 ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ

(1914-2014)

 

                                             “Μια χώρα αξίζει συχνά ό, τι αξίζει ο Τύπος της”

                                                                                                    Αλμπέρ Καμύ

 

    Η έκθεση “ ΕΝΑΣ ΑΙΩΝΑΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΚΟΖΑΝΗ (1914-2014)” συμβάλει στην προβολή της ιστορίας της δημοσιογραφίας και της προσφοράς των ανθρώπων της στην ιδιαίτερη πατρίδα μας και στην      ανάδειξη της συλλογής της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης (ΚΔΒΚ).

 

     Η έκθεση περιλαμβάνει 68 ψηφιακά αντίγραφα, στις διαστάσεις των πρωτοτύπων -από τα φύλλα των εφημερίδων που έχουν διασωθεί και φυλάσσονται σήμερα στη συλλογή της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης (ΚΔΒΚ)- που κυκλοφόρησαν στην Κοζάνη, από τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι και σήμερα (1914-2014).

 • παρουσιάζει και αναδεικνύει μέσα από τα φύλλα των εφημερίδων, στοιχεία πολιτισμού και προσφοράς των συμπολιτών μας της κάθε εποχής
 • αναδεικνύει το σημαντικό έργο που επιτέλεσαν οι πρωτοπόροι δημοσιογράφοι, εκδότες και τυπογράφοι του τόπου μας κάτω από αντίξοες, κάποιες φορές, συνθήκες
 • τιμάει τον Τύπο και τον σημαντικό ρόλο που διαδραμάτισε τόσο στην ενημέρωση όσο και στην ανάπτυξη της πόλης, αλλά και στους αγώνες για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη και εθνική ανεξαρτησία.

     Κάποιες απ’ τις εφημερίδες αυτές είναι περισσότερο γνωστές γιατί ταυτίστηκαν με την ιστορία του τόπου μέσα σ’ αυτά τα 100 χρόνια, κάποιες άλλες λιγότερο καθώς κυκλοφόρησαν σε λίγα φύλλα και απευθύνονταν σε συγκεκριμένο κοινό.

Ξεχωρίζουν:

 • Η “ΗΧΩ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ”, η μακροβιότερη προπολεμική εφημερίδα της Δυτικής Μακεδονίας(1914)
 • Η “ΒΟΡΕΙΟΣ ΕΛΛΑΣ”, η πληρέστερη προπολεμική εφημερίδα στην Κοζάνη που συνέβαλε στην εξέλιξη του Τύπου σε ολόκληρη τη Δυτική Μακεδονία (1927)
 • Το ¨ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΒΗΜΑ” (1930)
 • Η “ΕΝΩΣΙΣ” (1950)
 • Η “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ” (1950-1953), η οποία αργότερα μετονομάστηκε σε “ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ”, η πρώτη και μακροβιότερη μεταπολεμική εφημερίδα της Κοζάνης και της Δ. Μακεδονίας.
 • Το “ΘΑΡΡΟΣ”, η δεύτερη, μεταπολεμική, μακροβιότερη εφημερίδα της Κοζάνης, η οποία κυκλοφορεί μέχρι και σήμερα (1960)

     Σήμερα, 2014, στην ηλεκτρονική πια εποχή και με την ανάπτυξη του διαδικτύου, εκδίδονται σε έντυπη μορφή οι εφημερίδες: “ΘΑΡΡΟΣ”, “ΧΡΟΝΟΣ”, “ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ”, “KOSMOS”, “ΠΡΩΙΝΗ” και μόλις προστέθηκε η TOGHETHER (ΜΑΖΙ).

Διάρκεια έκθεσης: Παρασκευή 10 έως Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 2014

Χώρος: Εκθεσιακό κέντρο Δήμου-έναντι Μητρόπολης

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Παρασκευή 10:00 – 13:00

Τρίτη & Σάββατο 18:00 – 20:00

 Υποστήριξη έκθεσης – Υπεύθυνη ξεναγήσεων : Αθανασία Μήχου, φιλόλογος MS ιστορίας της φιλοσοφίας.

Η έκθεση είναι ανοιχτή για το κοινό

                       Δυνατότητα ξενάγησης σε ομάδες *

        EFIMERIDES KOZANI_1914-2014

 Posted by at 9:32 am
Oct 012014
 

ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΟΜΑΚΕΔΟΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ‒ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
«Η Δυτική Μακεδονία στους Νεότερους Χρόνους»
Γρεβενά, 2-5 Οκτωβρίου 2014
Αίθουσα «Πέτρος Σούλης», Π.Ε. Γρεβενών

Για να δείτε το πρόγραμμα κάντε κλικ  Α΄ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

prosklisi

 Posted by at 12:01 pm