Mar 302018
 

Παρουσίαση Τρισδιάστατου Εκτυπωτή στο Γυμνασιακό Παράρτημα Άνω Κώμης

 

     Στα πλαίσια του προγράμματος Project Management και σε συνέχεια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στο Γυμνάσιο Κρόκου σε συνεργασία με την PMI Greece, παρουσιάστηκε χθες 29/3/2018 το δεύτερο μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο: «Μανατζάροντας τη λίμνη Πολυφύτου» στο Γυμνασιακό παράρτημα  Άνω Κώμης.

      Η εκδήλωση δομήθηκε γύρω από δύο άξονες, έναν θεωρητικό και έναν πρακτικό. Συγκεκριμένα, στο πρώτο μέρος ο κ. Ιωάννης Κουρούς, υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης, παρουσίασε τους στόχους, τη φιλοσοφία και τον τρόπο υλοποίησης των εργασιών που αναλαμβάνουν οι σχολικές μονάδες, τονίζοντας την καθοριστική παιδαγωγική τους συμβολή στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας και ισότιμης πρόσβασης των μαθητών σε όλα τα στάδια υλοποίησης ενός εκπαιδευτικού προγράμματος στο σχολικό περιβάλλον.Στο σημείο αυτό οι μαθητές του παραρτήματος Άνω Κώμης που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρουσίασαν την έως τώρα πορεία της δουλειάς τους, εντυπωσιάζοντας για τη μεθοδικότητα και τον ενθουσιασμό τους υπό την καθοδήγηση των καθηγητριών τους Κοντούλα Μαρίας και Καλώτα Χιονίας.

      Στη συνέχεια ο κ. Απόστολος Μαστρανέστης ως εκπρόσωπος του ΤΕΕ και επιπλέον ως εκπαιδευτικός αναφέρθηκε στο ρόλο των ΤΠΕ στη σύγχρονη εκπαιδευτική πραγματικότητα, επισημαίνοντας τη χρηστικότητα των επιμέρους προγραμμάτων και εφαρμογών και τονίζοντας την αναπόφευκτη σύνδεσή τους με την εκπαιδευτική πράξη και την καθημερινότητα των μαθητών. Το δεύτερο μέρος της παρουσίασης του κ. Μαστρανέστη αφορούσε στη λειτουργία των τρισδιάστατων εκτυπωτών, γεγονός που αποτέλεσε τη γέφυρα μετάβασης στο πρακτικό κομμάτι της εκδήλωσης, την παρουσίαση δηλαδή του τρισδιάστατου εκτυπωτή που το Γυμνάσιο Κρόκου και το Γυμνασιακό Παράρτημα Άνω Κώμης εξασφάλισαν με τη συμμετοχή τους σε Πανελλήνιο διαγωνισμό. Αξίζει στο σημείο αυτό να σημειωθεί πως τα σχολεία Κρόκου και Άνω Κώμης είναι ανάμεσα στα πέντε σχολεία πανελλαδικά που πέτυχαν τη διάκριση αυτή σε ένα διαγωνισμό του ΕΛΛΑΚ για τις ανοιχτές τεχνολογίες. Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης ολοκληρώθηκε με επιτυχία μια πειραματική εκτύπωση στην οποία καθοριστική ήταν η συμβολή του μαθητή της Β’ Τάξης Ζιάμπα Γεωργίου  και η όλη διαδικασία όπως και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακά.

        Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος και η Διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Κοζάνης κ. Βόντσα Βασιλική, η οποία κλείνοντας την εκδήλωση τόνισε τη σπουδαιότητα της εκπόνησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και επαίνεσε την προσπάθεια του σχολείου που, παρότι περιφερειακό, πέτυχε μια τόσο σημαντική διάκριση την οποία απέδωσε στη στενή, ουσιαστική συνεργασία καθηγητών και μαθητών.

        Ευχαριστούμε θερμά τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του παραρτήματος Άνω Κώμης για τη συμμετοχή τους στην όλη διοργάνωση και την προετοιμασία εδεσμάτων για τους καλεσμένους και τους μαθητές.

 

 

Η Διευθύντρια

Δρ. Παπακώστα Αγνή

και ο Σύλλογος διδασκόντων

 Posted by at 1:03 pm
Mar 302018
 

Σας γνωστοποιούμε ότι το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος διοργανώνει το 24ο Σεμινάριο για εκπαιδευτικούς με τίτλο: «Διδάσκοντας για το Ολοκαύτωμα στην Ελλάδα», το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 3 και 4 Μαΐου 2018 στα Χανιά (Πνευματικό Κέντρο, Ανδρέα Παπανδρέου 70).
Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν Σχολικοί Σύμβουλοι Π.Ε. και Δ.Ε., Διευθυντές σχολικών μονάδων Π.Ε. και Δ.Ε. και εκπαιδευτικοί Π.Ε. και Δ.Ε., χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.
Οι Διευθυντές των σχολικών μονάδων παρακαλούνται να διευκολύνουν τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο σεμινάριο, αναδιαμορφώνοντας το Ωρολόγιο Πρόγραμμα της σχολικής μονάδας, ώστε να μην παρακωλύεται η εκπαιδευτική διαδικασία.
Για περισσότερες πληροφορίες και για δηλώσεις συμμετοχής (έως 27-04-2018) oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο 210-3225582, στα e-mail: apatrikiou@jewishmuseum.gr, info@jewishmuseum.gr, καθώς και να επισκέπτονται την ιστοσελίδα www.jewishmuseum.gr

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.

 Posted by at 9:15 am
Mar 302018
 

Το ΚΠΕ Μελίτης Φλώρινας σε συνεργασία με το ΚΠΕ Βελβεντού-Σιάτιστας, συνδιοργανώνουν διήμερο θεματικό σεμινάριο, στο πλαίσιο της πράξης «Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) – Περιβαλλοντική Εκπαίδευση» του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020», Άξονας προτεραιότητας 6,  για 40 εκπαιδευτικούς που συμμετέχουν στο Εθνικό Δίκτυο  «Αειφορική διαχείριση του υδάτινου οικοσυστήματος των Λεκανών Απορροής των Ποταμών», με τίτλο:

«Περιβαλλοντικές και Πολιτιστικές διαδρομές στη λεκάνη απορροής των Πρεσπών».

Το σεμινάριο διάρκειας 17 διδακτικών ωρών, θα πραγματοποιηθεί στις Πρέσπες από το Σάββατο  19 Μαΐου 2018 (ώρα 10.00) έως την Κυριακή 20 Μαΐου 2018 (ώρα 15.00).

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να στείλουν την επισυναπτόμενη Αίτηση Συμμετοχής Εκπαιδευτικών στους Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης των Διευθύνσεών τους, μέχρι την Παρασκευή 20 Απριλίου 2018.

Για να δείτε τηνπρόσκληση των ΚΠΕ πατήστε εδώ.

Για να κατεβάσετε την αίτηση των ΚΠΕ πατήστε εδώ.

Για να κεταβάσετε την αίτηση Υπευθύνων των ΚΠΕ πατήστε εδώ.

 Posted by at 9:05 am
Mar 262018
 

Το Κ.Π.Ε. Καστοριάς, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «ΚΕΝΤΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (Κ.Π.Ε.) – ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ», μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΔΥΝΑΜΙΚΟΥ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ 2014-2020», με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σε συνεργασία με τα Κ.Π.Ε. Γρεβενών και Φιλιππιάδας, οργανώνει θεματικό (Β΄ επιπέδου) τριήμερο επιμορφωτικό σεμινάριο στην Καστοριά για εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, την Παρασκευή 11, το Σάββατο 12 και την Κυριακή 13 Μαΐου 2018.

Το θέμα του σεμιναρίου είναι: «Βιοποικιλότητα και Εκπαίδευση για την Αειφορία».

Το σεμινάριο έχει έναρξη στις 16:30 της Παρασκευής και λήξη στις 14:30 της Κυριακής.

Η θεματολογία του σεμιναρίου σχετίζεται άμεσα με τις θεματικές ενότητες του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Π.Ε. «Βιοποικιλότητα: Το Εργαστήρι της Ζωής», που συντονίζει το Κ.Π.Ε. Καστοριάς.

Οι αιτήσεις (επισυνάπτεται υπόδειγμα) υποβάλλονται στους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων ή Υπ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης που ανήκει κάθε εκπαιδευτικός.

Η λίστα συμμετοχών και οι αιτήσεις από κάθε Διεύθυνση να αποσταλούν ηλεκτρονικά από τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων ή Υπ. Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Κ.Π.Ε. Καστοριάς μέχρι την Τρίτη 17 Απριλίου 2018.

Για να δείτε την πρόσκληση και για να κατεβάσετε την αίτηση πατήστε εδώ.

 Posted by at 1:58 pm
Mar 232018
 

Σας διαβιβάζουμε την πρώτη ανακοίνωση του 5ου Συνεδρίου Ακουστικής Οικολογίας με θέμα «Ήχος, Βίωμα, Εκπαίδευση», που συνδιοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Ακουστικής Οικολογίας (Ε.Ε.Α.Ο.) και τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας, συντονιστικό φορέα του Εθνικού Επιστημονικού Δικτύου Εκπαίδευσης «Ήχος: Περιβάλλον, Άνθρωπος, Πολιτισμός» (sound.sch.gr) . Το συνέδριο υλοποιείται στο πλαίσιο του Δικτύου αυτού από το Εργαστήριο Βιωματικής Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μεσσηνίας (edulab.sch.gr).

Για να δείτε το διαβιβαστικό πατήστε εδώ.

Για να δείτε την ανακόινωση πατήστε εδώ.

 Posted by at 10:50 am
Mar 222018
 

Τρισδιάστατους εκτυπωτές (3D printers) σε πέντε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην εκπαιδευτική διαδικασία έως το τέλος του 2018 διέθεσε ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛ/ΛΑΚ) σε συνεργασία με την Openwise.

Στο σχετικό ανοιχτό κάλεσμα για την εκδήλωση ενδιαφέροντος είχαν εκδηλώσει συμμετοχή περισσότερα από 60 σχολεία και τελικά επιλέχθηκαν τα εξής πέντε για φέτος: 3ο Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής (Ραφήνας), Γυμνάσιο Κρόκου Κοζάνης, 1ο Γυμνάσιο Βριλησσίων, 2o Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής και Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας.

Βασικός στόχος της δράσης είναι η εισαγωγή των μαθητών στη χρήση εφαρμογών ανοιχτού λογισμικού σχεδιασμού και τρισδιάστατων εκτυπωτών στην εκπαίδευση.

Κάθε σχολείο που συμμετέχει θα δημιουργήσει σχέδια μαθήματος και σχέδια αντικειμένων που θα κατασκευάσει με τον εκτυπωτή. Στη συνέχεια, θα τα διαθέσει ως ανοιχτούς εκπαιδευτικούς πόρους, ελεύθερα για αξιοποίηση από οποιονδήποτε το επιθυμεί, σε ειδική σελίδα του σχολείου του στη διεύθυνση https://oer.ellak.gr/.

Όπως επισημαίνει ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών, «το ανοιχτό λογισμικό, το ανοιχτό υλικό (open hardware) και το ανοιχτό περιεχόμενο μπορούν να αποτελέσουν βασικούς πυλώνες της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε όλα τα επίπεδα (πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια, τριτοβάθμια) και να συνεισφέρουν ουσιαστικά στη βελτίωση του επιπέδου της εκπαίδευσης και της έρευνας στη χώρα μας».

http://www.ert.gr/eidiseis/ellada/kinonia/trisdiastatoi-ektypotes-se-scholeia-apo-ton-organismo-anoichton-technologion/

http://kozan.gr/archives/100384

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 Posted by at 12:26 pm
Mar 222018
 

Το Εθνικό Δίκτυο Αγωγής Υγείας «Μαθαίνω για τη Ζωή συνθέτοντας τις Ψηφίδες της Υγείας μου» σε συνεργασία με την Επιτροπή Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Π/θμιας & Δ/θμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας σας προσκαλούν την Κυριακή, 20 Μαΐου 2018 και ώρα 09:00-18:00 στην 1η Προσυνεδριακή Ημερίδα του Πανελλήνιου Συνεδρίου με διακριτικό τίτλο «ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΖΩΗΣ».

Η Ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο ΝΟΗΣΙΣ του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείου Τεχνολογίας, στη Θεσσαλονίκη και ώρα 09:00-18:00.

Για να δείτε τη σχετική πρόσκληση πατήστε εδώ.

1η Ανακοίνωση Συμμετοχής Μελών του ΕΔΑΥ στην Προσυνεδριακή Ημερίδα του Συνεδρίου ΑΓΩΓΗ ΥΓΕΙΑΣ: ΣΤΑΘΜΟΣ ΖΩΗΣ

Υπόδειγμα Καταγραφής Δράσεων ΑΥ σχολικών μονάδων και υποστηρικτικών δομών δια της μορφής πόστερ

 Posted by at 11:24 am
Mar 212018
 

Επισυνάπτεται η 2η Ανακοίνωση του 4ου Διεθνούς Συνεδρίου για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (4th International Conference for the Promotion of Innovation in Education), που αφορά στην ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ.

 Τόπος/Χρόνος: Λάρισα, 12-14 Οκτωβρίου 2018 (Συνεδριακό Κέντρο Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας).

Διοργάνωση: Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικό Τμήμα Π.Ε., Τμήμα Βιοχημείας & Βιοτεχνολογίας, ΤΕΦΑΑ), το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ) και το Σύλλογο καθηγητών Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας Ν. Λάρισας. Το συνέδριο πραγματοποιείται υπό την αιγίδα του ΥΠΠΕΘ και με την υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Λάρισας – Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα. Συνδιοργάνωση: Περιφέρεια Θεσσαλίας και Δήμος Λαρισαίων.

Που απευθύνεται: Σε εκπαιδευτικούς όλων των βαθμίδων και όλων των ειδικοτήτων, δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης, σπουδαστές και φοιτητές.

 ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ: http://synedrio.eepek.gr/ .

 Περισσότερες λεπτομέρειες για την υποβολή των εργασιών σας και άλλες επισημάνσεις μπορείτε να βρείτε στο συνημμένο έγγραφο καθώς και στην ιστοσελίδα του συνεδρίου http://synedrio.eepek.gr .

Για να δείτε την σχετική πρόσκληση πατήστε εδώ.

Δημήτρης Κολοκοτρώνης

Πρόεδρος ΕΕΠΕΚ

 Posted by at 10:14 am
Mar 202018
 

Το ΚΠΕ Ανωγείων, ύστερα από την υπ’ αριθμ. 19920/Δ2/6/2/2018 εγκριτική απόφαση του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για την ίδρυση του Εθνικού Θεματικού Δικτύου του ΚΠΕ Ανωγείων, διοργανώνει σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τον Δήμο Ανωγείων και το ΑΚΟΜΜ, τριήμερο Ιδρυτικό Επιμορφωτικό Σεμινάριο για το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Π.Ε. του ΚΠΕ Ανωγείων με θέμα: «Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες». Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 11 Mαίου, το Σάββατο 12 Μαίου και την Κυριακή 13 Μαίου 2018 στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ανωγείων και στην ευρύτερη περιοχή του Γεωπάρκου του Ψηλορείτη.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να συμπληρώσουν τη σχετική αίτηση συμμετοχής και να την αποστείλουν στους Υπευθύνους Σχολικών δραστηριοτήτων των Διευθύνσεών τους, μέχρι την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018.

Για να δείτε την προκήρυξη του σεμιναρίου από το ΚΠΕ πατήστε εδώ.

Για να κατεβάσετε την αίτηση του ΚΠΕ πατήστε εδώ.

Έγκριση Εθνικού Θεματικού Δικτύου του ΚΠΕ Ανωγείων με τίτλο: Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες

 Posted by at 12:34 pm
Mar 202018
 

Σε συνέχεια (α) και (β) σχετικών, σας υπενθυμίζουμε ότι η ΔΔΕ Πέλλας διοργανώνει στις 24 και 25 Απριλίου 2018 διημερίδα στην Αριδαία Πέλλας με θέμα: «Εκπαίδευση και Λαογραφία» με συμμετοχή σχολικών μονάδων από διάφορες περιοχές της χώρας.

Μέσω της διημερίδας, θα δοθεί έμφαση στην ανάλυση όψεων του λαϊκού πολιτισμού (κοινωνική συγκρότηση, ήθη και έθιμα, χοροί, λαϊκή λογοτεχνία, υλικός πολιτισμός/λαϊκή τέχνη) που εμπεριέχονται σε πολλά αντικείμενα που διδάσκονται μέσα από μαθήματα του Αναλυτικού Προγράμματος (νεοελληνική γλώσσα και λογοτεχνία, ιστορία, περιβαλλοντική εκπαίδευση, μουσική, φυσική αγωγή, εικαστικά, κοινωνική και πολιτική αγωγή, θεατρική αγωγή κ.λπ.).

Ειδικότερα, το πρόγραμμα της διημερίδας περιλαμβάνει :

α. 1η Πανελλήνια Συνάντηση Μαθητικών Σχημάτων Παραδοσιακών Χορών.

β. Ταυτόχρονη παρουσίαση από τα συμμετέχοντα σχολεία – σε ειδικά περίπτερα – στοιχείων του λαϊκού πολιτισμού (π.χ. φορεσιές, είδη λαϊκής τέχνης κ.λπ).

Στη διάρκεια της διημερίδας θα διεξαχθεί και η Μαθητική Ημερίδα Τοπικής Ιστορίας, που διοργανώνουν οι Σχολικοί Σύμβουλοι Ευγενία Δανιηλίδου και Αντωνία Παπαδάκη σε συνεργασία με τη ΔΔΕ Πέλλας.

Σκοπός της διημερίδας είναι να αποτελέσει ο λαϊκός πολιτισμός ένα πεδίο πρόσφορο για τη διαπολιτισμική εκπαίδευση, για την πραγματοποίηση της «πολιτισμικής συνάντησης» και της ανάδειξης των κοινών πολιτισμικών στοιχείων, χωρίς ταυτόχρονα να παραγνωρίζονται και οι ιδιαιτερότητες οι οποίες καθορίζονται από τη γενική και την τοπική ιστορία.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.

 Posted by at 11:55 am