Jun 042014
 

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η οποία εορτάζεται κάθε χρόνο την 5η Ιουνίου, η Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Π.Ε. Κοζάνης καθώς και με τη συμβολή της ΔΙΑΔΥΜΑ Α.Ε, διοργανώνουν τις παρακάτω δράσεις σε νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία και γυμνάσια της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης:

 • «Υιοθετούμε ένα δέντρο»,
 • «Ανακυκλώνουμε μικροσυσκευές σε ειδικούς κάδους»

 

Τη φετινή χρονιά, η Ημέρα Περιβάλλοντος είναι αφιερωμένη στο Διεθνές Έτος των Ηνωμένων Εθνών για τις Μικρές Αναπτυσσόμενες Νησιωτικές Χώρες (TheUNInternationalYearofSmallIslandDevelopingStates).

 Posted by at 12:05 pm
Jun 032014
 

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών) και το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Κυκλοφοριακής Αγωγής της Δ/νσης Π.Ε. Σερρών προγραμματίζουν τη διεξαγωγή διήμερου Πανελλήνιου Εκπαιδευτικού Συνεδρίου με θέμα την οδική ασφάλεια στην πόλη της Κέρκυρας στις 7 και 8 Ιουνίου 2014.

Σκοπός του Συνεδρίου είναι η διαμόρφωση πλαισίου επιμόρφωσης εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης, φορέων και γονέων στην Κυκλοφοριακή Αγωγή με τη συμβολή διακεκριμένων ομιλητών και την αξιοποίηση-ανάπτυξη βιωματικών εργαστηρίων.

Το εκπαιδευτικό συνέδριο για την Οδική Ασφάλειας θα αποτελέσει μια σοβαρή πιλοτική και προπαρασκευαστική προσπάθεια για την ένταξη της επιμόρφωσης του συνόλου εκπαιδευτικών και γονέων των Ιόνιων Νήσων κατ’ αρχάς, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας στη συνέχεια, σε προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, με απώτερο στόχο την εισαγωγή του μαθήματος της Κυκλοφοριακής Αγωγής στην Εκπαίδευση.

Οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να συμπληρώσουν την επισυναπτόμενη φόρμα συμμετοχής και να την αποστείλουν με φαξ στη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπ/σης Σερρών (2321047504) ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη διεύθυνση kykloforiaki@dipe.ser.sch.gr έως την Τρίτη 3 Ιουνίου 2014.

 Στους συμμετέχοντες θα δοθεί βεβαίωση συμμετοχής, καθώς και το υλικό του συνεδρίου.

 

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ

 

  Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων

Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων

 Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη

 Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Οδικής Ασφάλειας της Βουλής

 

 

Με εκτίμηση,

Ο Περιφερειακός Διευθυντής

Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας

Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων

ΙΩΑΝΝΗΣ Ι. ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗΣ

 

Για να δείτε το ΔΙΑΒΙΒΑΣΤΙΚΟ

Για να δείτε τη ΦΟΡΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Για να δείτε το ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Για να δείτε τη ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ


 Posted by at 7:55 am
Jun 022014
 

Η  Παιδαγωγική Ομάδα του Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΣΠΕ) της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) οργανώνει το 1ο Πανελλαδικό επιμορφωτικό σεμινάριο με θέμα: <<Ποιες είναι οι αναγκαίες διεργασίες για το χτίσιμο του ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ: όλοι νοιαζόμαστε όλοι συμμετέχουμε;>>

Στο σεμινάριο επιδιώκεται:

 1. Να γνωριστούν οι εκπαιδευτικοί που εργάζονται ή θα εργαστούν στο πλαίσιο του αειφόρου σχολείου με τα μέλη της παιδαγωγικής ομάδας του προγράμματος, αλλά και μεταξύ τους (μελλοντική συνεργασία).
 2. Να ωφεληθούν από την εμπειρία των σχολείων που έχουν ήδη διακριθεί στο χτίσιμο της αειφορίας στο σχολείο τους.
 3. Να αποσαφηνίσουν σχετικές έννοιες, καθώς και τρόπους οργάνωσης και  προγραμματισμού, ώστε η έννοια της αειφορίας να αρχίσει να γίνεται πράξη σιγά-σιγά στο κάθε σχολείο.
 4. Να αποκτήσουν την εμπειρία (βιωματικά εργαστήρια/ομαδοσυνεργατική μέθοδος) μέσα από την πράξη για το πλαίσιο αξιών,  αλλά και τους τρόπους εργασίας  που χαρακτηρίζουν ένα αειφόρο σχολείο (πχ. τί κάνουμε όταν έρθει η ώρα που πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για το ΤΙ, το ΠΩΣ και το ΓΙΑΤΙ)
 5. Να αποκτήσουν τη δυνατότητα να δράσουν πολλαπλασιαστικά στο σχολείο τους.
 6. Να βιώσουν καταστάσεις, ελπίζοντας ότι θα τους βοηθήσουν στην προσωπική και επαγγελματική τους εξέλιξη.

 

ΠΟΥ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ: Το σεμινάριο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε Υπευθύνους Σχολικών Δραστηριοτήτων (Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, Αγωγής Υγείας , Πολιτιστικών).

 

ΧΩΡΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ: Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στο κτίριο της ΕΛΛΕΤ το Σαββάτο 21 Ιουνίου 2014  από τις 9.00π.μ μέχρι τις 17.30μ.μ.

 

ΥΠΟΒΟΛΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ: Για την καλύτερη διοργάνωση του σεμιναρίου, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την αίτηση τους στη δικτυακή φόρμα στην ηλεκτρονική διεύθυνση:  https://docs.google.com/forms/d/1sGBxJ-cMqXxkVleXJK9R2djVvnpEeOUP6-IRHYuBym0/viewform το αργότερο μέχρι τις 13 Ιουνίου 2014.

ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Η παρουσία των εκπαιδευτικών οι οποίοι θα δηλώσουν συμμετοχή θα είναι απαραίτητη καθ΄ όλη τη διάρκεια του σεμιναρίου, προκειμένου να δοθεί βεβαίωση συμμετοχής.

 

ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙO: Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε, θα καταβληθεί το αντίτιμο του εισιτηρίου του οικονομικότερου μέσου μετακίνησης για ένα η δυο εκπαιδευτικούς.

ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ: Στο πλαίσιο του προγράμματος ΑΕΙΦΟΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: Όλοι νοιαζόμαστε, όλοι συμμετέχουμε, σχεδιάζεται ένα θερινό σχολείο για εκπαιδευτικούς στις 21-27 Ιουλίου στο νησί των Οινουσσών για το οποίο σύντομα θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ

 

Α’ ΜΕΡΟΣ

9.00-9.30

Χαιρετισμοί

 

9.30-9.50

Η μετάβαση από το Βραβείο Αειφόρου Σχολείου στο Πρόγραμμα ΑΕΙΦΟΡΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ  ΣΧΟΛΕΙΟΥ: όλοι νοιαζόμαστε όλοι συμμετέχουμε

 

9.50-10.45

Σχολεία που διακρίθηκαν στην εισαγωγή της αειφορίας στην καθημερινότητα τους παρουσιάζουν καλά παραδείγματα.

 

 

10.45-11.00

Διάλειμμα-Β’ ΜΕΡΟΣ

 

11.00-13.30

Βιωματικό  εργαστήριο με θέμα: <<Αναζήτηση του οράματος και των κοινών αρχών του αειφόρου σχολείου.>>

 

13.30-14.45

Διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα

 

14.45-17.30

Βιωματικό εργαστήριο προσομοίωσης με θέμα:<< Μια τάξη αλλάζει στο σχολείο>>. Θα γίνουν τρεις μικροδιδασκαλίες, οι οποίες θα στηριχθούν σε τρία διαφορετικά σενάρια μελέτης περίπτωσης

 

 

 

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΑΙ ΕΜΨΥΧΩΤΕΣ ΤΩΝ ΒΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ

Συντονίστρια:  Ιωάννα Κυρίτση, Βιολόγος,  Μ.med.sc , Ψυχοθεραπεύτρια .

 1. Δρ. Αγγελίδου Ευαγγελία , Βιολόγος, Σχολ. Σύμβουλος
 2. Δημοπούλου Μαρία, M.ed., Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης,  Α’ Αθήνας
 3. Δρ. Δίτσιου Μαλαματή,  Φυσιογνώστρια, Σχολική Σύμβουλος Φυσικών Επιστημών
 4. Δρ. Λαλαζήση Χρύσα, Αρχιτέκτων και Πολιτικός Μηχανικός, Σχ.  Σύμβουλος
 5. Τσιμάκη Περσεφόνη, Νηπιαγωγός, τ. Μέλος Παιδαγωγικής Ομάδας ΚΠΕ Δραπετσώνας
 6. Δρ. Φέρμελη  Γεωργία, γεωλόγος  Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Α’ Αθήνας

Συντονίστρια σεμιναρίου: Δρ. Αγγελική Τρικαλίτη, Πρόεδρος Συμβουλίου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΣΠΕ) της Ελληνικής Εταιρείας, Διδάσκουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών,

Φλέμιγκ 21, Παλαιό  Φάληρο, 17563,  30 210 9815428 και  0030 6932521535

atrikal@otenenet.gr  και aeiforosxoleio@gmail.com

Επικοινωνία – δηλώσεις συμμετοχής: Φωτεινή Μανιατάκου (Msc, Συνεργάτης ΣΠΕ) Συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Τριπόδων 28, 10558, Πλάκα,

Τηλ. 210-3225245 εσωτ.5  fax. 210-322524

spe@ellinikietairia.gr και aeiforosxoleio@gmail.com

Τριπόδων 28, 10558 Αθήνα, Τηλ: + 30 210 3225 245, + 30 210 3226 693, Fax +30 210 3225 240

e-mail: elet@ellinikietairia.gr,  url : www.ellet.gr

 Posted by at 12:52 pm