Feb 272014
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τιμητική διάκριση του 2ου Γενικού Λυκείου Πτολεμαϊδας για τη συμμετοχή του στο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης ˝Castello di Duino˝.

Το θέμα της 10ης έκδοσης του διαγωνισμού για το Διεθνές Βραβείο Ποίησης “Castello di Duino” ήταν: “Εγώ / Εσύ ” – “I / You’’. Το θέμα αυτό τέθηκε προς συζήτηση σε όλες τις τάξεις του Λυκείου μας και, μέσω της συζήτησης στην τάξη, δόθηκε το χρονικό περιθώριο στους μαθητές να θέσουν τα ερωτήματά τους, να αποκτήσουν κίνητρα και να αποκαλύψουν τους «συγγραφείς» που ίσως κρύβουν μέσα τους.

Σύμφωνα με το θέμα οι μαθητές μας ενθαρρύνθηκαν να γράψουν σχετικά με την αγάπη, τη φιλία, τον διάλογο, το μίσος και κάθε είδους σχέση με τον «Άλλον» μέσα από την ποιητική γραφή.

Επιλέχθηκε, με τη βοήθεια των φιλολόγων του Λυκείου μας, κ.κ. Αυλογιάρη Αρετή, Κοντογουλίδου Όλγα, Μανώλη Βασιλική, η ομαδική εργασία δύο μαθητριών της Γ’ Λυκείου. Πρόκειται για τις μαθήτριες Ειρήνη Μπουράκη και Βασιλική Ξανθοπούλου, οι οποίες συνεργάστηκαν με πολύ χαρά και σε ελάχιστο χρόνο δημιούργησαν το έργο τους. Μάλιστα με αφορμή αυτό το ποίημα αποκαλύφθηκε η μεγάλη αγάπη των κοριτσιών να καταγράφουν συχνά τις σκέψεις τους είτε σε πεζή είτε σε ποιητική μορφή.

Το θέμα του ποιήματος “There are some nights…” αναπτύχθηκε με τρόπο απόλυτα ελεύθερο μέσα από την μεταφορά και την φαντασία τους, μεταφέροντας το εφηβικό καρδιοχτύπι των κοριτσιών, τα δάκρυα, το κενό, τα σπασμένα κομμάτια, το φώς που τρεμοπαίζει, την ανθρώπινη ύπαρξη σε γραπτό κείμενο.

Πρόκειται για ένα ανέκδοτο ποίημα που γράφτηκε στη μητρική γλώσσα των συγγραφέων – μαθητριών μας και μεταφράστηκε στην Αγγλική γλώσσα με την βοήθεια της καθηγήτριας Αγγλικών του σχολείου μας, κυρίας Μπαλίτα Θεοφανούλας, κατόπιν συζητήσεως με τις μαθήτριες, ώστε η μετάφραση να αποδώσει – κατά το δυνατόν – όλη τη δύναμη και την ευαισθησία του ποιήματος.

Θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες μας

Μπουράκη Ειρήνη,

Ξανθοπούλου Βασιλική

και στις καθηγήτριες

Μπαλίτα Θεοφανούλα ΠΕ06,

Αυλογιάρη Αρετή ΠΕ02,

Κοντογουλίδου Όλγα ΠΕ02,

Μανώλη Βασιλική ΠΕ02.

 

 

 

Ο Δ/ντής

Αθανάσιος Παπαβασιλείου

MSc Πληροφορικός

 

 

 

 Posted by at 1:18 pm
Feb 262014
 

Σας ενημερώνουμε ότι και για τη σχολική χρονιά 2013 – 2014 τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Αιανής υλοποιούνται κανονικά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Όλες οι σχολικές μονάδες μπορούν να συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα, αφού προηγηθεί συνεννόηση δύο ή τρεις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη τους επίσκεψη.

Ταχ. Δ/νση: Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής

500 04 Αιανή

Πληρ.: Χ. Ζιώτα

Τηλ./Fax: 24610-98800/1

E-mail: lepka@culture.gr

Site: www.mouseioaianis.gr

 Posted by at 1:14 pm
Feb 262014
 

Σας ενημερώνουμε ότι πρόκειται να υλοποιηθεί, σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής υγείας Π.Ε. Κοζάνης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ», σεμινάριο για εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

 Στόχος του σεμιναρίου είναι οι εκπαιδευτικοί να επεξεργαστούν θέματα που τους απασχολούν στην καθημερινή ζωή του σχολείου και άπτονται του επαγγελματικού τους ρόλου.

Το σεμινάριο θα είναι διάρκειας 15 ωρών σε έξι συναντήσεις που θα πραγματοποιηθούν  στα γραφεία του Κέντρου Πρόληψης στην Πλατεία Λασσάνη 11 στις εξής ημερομηνίες: 10,13, 20, 27 Μαρτίου και 4, 11 Απριλίου και ώρα 17:30 – 20:00.

Προϋπόθεση συμμετοχής είναι οι εκπαιδευτικοί να έχουν παρακολουθήσει προηγούμενο σεμινάριο του Κέντρου Πρόληψης σχετικά με το «Στηρίζομαι στα πόδια μου» .

Ο αριθμός συμμετεχόντων δεν θα υπερβαίνει τους 17 – 18. Σε περίπτωση μεγαλύτερης συμμετοχής θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλέφωνο του Κέντρου Πρόληψης  2461 0 21077,  μέχρι την Πέμπτη 6 Μαρτίου.

 Posted by at 1:12 pm
Feb 252014
 

Το νέο πρόγραμμα Erasmus+  συνδυάζει όλα τα σημερινά προγράμματα της ΕΕ για την εκπαίδευση, την κατάρτιση, τη νεολαία και τον αθλητισμό, όπως, μεταξύ άλλων, το ολοκληρωμένο πρόγραμμα διά βίου μάθησης (Erasmus, Leonardo da Vinci, Comenius, Grundtvig), το πρόγραμμα «Νεολαία σε Δράση» και πέντε προγράμματα διεθνούς συνεργασίας (Erasmus Mundus, Tempus, Alfa, Edulink και το πρόγραμμα συνεργασίας με τις βιομηχανικές χώρες).

Για περισσότερες πληροφορίες  δείτε το σχετικό έγγραφο : ERASMUS base research

 Posted by at 12:00 pm
Feb 252014
 

Σας γνωρίζουμε ότι κατόπιν πρότασης της Ελλάδας, με την οποία συντάχθηκε και η Ισπανία,  η UNESCO (o Διεθνής Οργανισμός για την Εκπαίδευση, τον Πολιτισμό, τις Επιστήμες και την Επικοινωνία των Ηνωμένων Εθνών), αποφάσισε να συνδέσει το όνομα της με τη  συμπλήρωση των τετρακοσίων χρόνων από το θάνατο του Δομίνικου Θεοτοκόπουλου (1541-1614), στο πλαίσιο του προγράμματος των επετειακών ετών (anniversaries). Η κοινή πρόταση εορτασμού, υιοθετήθηκε κατά τη 37η Γενική Συνέλευση της UNESCO το Νοέμβριο του 2013.

Για να δείτε το έγγραφο κάντε κλικ εδώ

 Posted by at 11:50 am
Feb 202014
 

Πρόσκληση Τριήμερου Σεμιναρίου Εκπαιδευτικών του Εθνικού Δικτύου Π.Ε «Τουρισμός και Περιβάλλον»

στην περιοχή του ΚΠΕ Βεύης-  Μελίτης με τίτλο:

“Ταξιδεύοντας με το νου και την ψυχή για ένα αειφόρο τουρισμό”

Το ΚΠΕ Μελίτης-Βεύης σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Αρχανών-Ρούβα-Γουβών, στα πλαίσια  του Έργου  «ΔΡΑΣΕΙΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΕΙΦΟΡΙΑ» που υλοποιείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο–Ε.Κ.Τ.)  και από εθνικούς πόρους, διοργανώνουν τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο για την επαγγελματική ομάδα των Εκπαιδευτικών όλης της χώρας εκτός (Κρήτης, Αττικής, Πελοποννήσου, και όλων των νησιών της χώρας), που συμμετέχουν στο Εθνικό Δίκτυο «Τουρισμός και Περιβάλλον», με τίτλο: «“Ταξιδεύοντας με το νου και την ψυχή…. για ένα Αειφόρο τουρισμό».

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2, το Σάββατο 3  και την Κυριακή 4 Μαίου 2014 στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Μελίτης και στην ευρύτερη περιοχή της Φλώρινας. Θα ξεκινήσει στις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής και θα λήξει στις 15:00 το μεσημέρι της Κυριακής και απευθύνεται σε 80 εκπαιδευτικούς της χώρας. Το απόγευμα της Παρασκευής θα έχει ανοιχτή εκδήλωση για τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας της περιοχής του ΚΠΕ Μελίτης.

Οι αιτήσεις των εκπαιδευτικών θα κατατεθούν στους αντίστοιχους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων των Δ/νσεων που ανήκουν οι εκπαιδευτικοί μέχρι 14 Μαρτίου.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο ΚΠΕ Μελίτης-Βεύης

Για να κατεβάσετε την αίτηση : ΑΙΤΗΣΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ στο Τριήμερο Επιμορφωτικό Σεμινάριο

 Posted by at 11:32 am
Feb 112014
 

     Οκτώ μαθητές της Γ’ Γυμνασίου του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης, που συμμετείχαν στην εκστρατεία Εcomobility 2013-2014, εργάστηκαν από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2014 και στο διάστημα αυτό εντόπισαν τα προβλήματα που προκύπτουν στην πόλη μας από τις συνθήκες και συνήθειες μετακίνησης, αναζήτησαν λύσεις στα προβλήματα αυτά, μοίρασαν ερωτηματολόγια και πήραν συνεντεύξεις από συμμαθητές, γονείς, καθηγητές, φίλους και συμπολίτες, επισκέφτηκαν το Δήμαρχο Κοζάνης, στον οποίο παρουσίασαν τα προβλήματα που εντόπισαν και συζήτησαν μαζί του τις προτάσεις τους, δημιούργησαν καλλιτεχνικές εργασίες κ.α.

Την Τρίτη 4/2/2014 παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων “Κοβεντάρειο”, αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια.

Στην ίδια εκδήλωση παρουσίασαν την εργασία τους και μαθητές του Γυμνασίου Αμυνταίου.

Συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές και τους καθηγητές τους.

Δείτε άρθρο που έγραψε μαθήτρια του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης στην εφημερίδα του σχολείου εδώ.

Δείτε το τραγούδι που έγραψαν και τραγούδησαν οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κοζάνης.

Δείτε video από την εκδήλωση.

Δείτε το δελτίο τύπου του Δήμου Κοζάνης.

100_3336 100_3338 100_3340 100_3349 100_3350 100_3352

 Posted by at 7:55 am
Feb 072014
 

5 σχολεία βράβευσε ο Δήμος Κοζάνης στο πλαίσιο του τοπικού διαγωνισμού Αειφόρου Σχολείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα πέντε σχολεία του Δήμου Κοζάνης που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό για το τοπικό Βραβείο Αειφόρου Σχολείου, βραβεύτηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα του Κοβεντάρειου.

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κοζάνης, το 1ο ΕΠΑΛ- 1ο ΣΕΚ Κοζάνης, το 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης, το Γυμνάσιο Καπνοχωρίου και ο παιδικός σταθμός «Στρουμφάκια», βραβεύτηκαν  από το Δήμο Κοζάνης, καθώς ενσωμάτωσαν την ιδέα της αειφορίας, σε διάφορους τομείς όπως η μαθησιακή διαδικασία, ο μετακινήσεις από και προς το σχολείο, καθώς στις σχέσεις του σχολείου με τη σχολική και την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κοζάνης, για την μεγάλη διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό για τη σχολική χρονιά 2012-2013, στην κατηγορία ειδικών σχολείων, όπου κατέλαβε την 3η θέση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τo Βραβείο Αειφόρου Σχολείου είναι η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία που ανέλαβε το συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της ελληνικής εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, και πρόκειται για ένα διαγωνισμό μεταξύ σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  που στόχο έχει το συνολικό «πρασίνισμα» του σχολείου. Τα σχολεία διαγωνίζονται στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων στον παιδαγωγικό, τον κοινωνικό και οργανωτικό, καθώς και τον περιβαλλοντικό τομέα.

Για κάθε ένα από τους τομείς αυτούς υπάρχουν συγκεκριμένοι «δείκτες» ή κριτήρια, με τα οποία γίνεται η σύγκριση μεταξύ των σχολείων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Οι δείκτες αυτοί στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στην ομάδα των «δεικτών αειφόρου ανάπτυξης» του Ο.Η.Ε., ενώ έχουν ληφθεί υπόψη και οι «δείκτες εκπαίδευσης για την αειφορία» που έχει δημιουργήσει η UNΕCE.

Οι Δήμος Κοζάνης,  προωθεί μέσω του διαγωνισμού τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των σχολείων, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κτηρίων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας στα σχολεία για τη μείωση του οικολογικού  τους αποτυπώματος, τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, χαρτιού, νερού, τη μείωση του κόστους συντήρησης των κτηρίων και πολλά άλλα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η συνέχιση του προγράμματος για τη σχολική χρονιά 2013-2014.

SONY DSC  SONY DSC

SONY DSC

 Posted by at 2:24 pm
Feb 072014
 

Εξαιρετικές εργασίες παρουσίασαν τα σχολεία της περιοχής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ecomobility 2013-2014»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται», ομάδες μαθητών από τριάντα πόλεις της χώρας μελέτησαν, ερεύνησαν και κατέγραψαν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και οι συνθήκες μετακίνησης στην πόλη τους, συμμετέχοντας στη δράση του προγράμματος «Ecomobility 2013-2014», που  υλοποιείται εδώ και έντεκα χρόνια από τον Εθελοντικό Οργανισμό ECOCITY.

Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου του Δήμου  Κοζάνης και του Γυμνασίου Αμυνταίου, συμμετείχαν στην παραπάνω δράση, και παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους σε ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014, στο Κοβεντάρειο.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εκπαίδευσης Δήμου Κοζάνης Γιώργος Κάτανας,  εκπρόσωποι του Εθελοντικού Οργανισμού, καθηγητές, μαθητές και άνθρωποι της εκπαίδευσης.

Οι μαθητές ανέπτυξαν στις, πολύ δουλεμένες εργασίες τους, προβληματισμό για περιβαλλοντικά ζητήματα τις περιοχής, ενώ έκαναν τις δικές τους προτάσεις αλλά και σχόλια για  ζητήματα που αφορούν στην  κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, τους ποδηλατόδρομους, τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και την διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και ατόμων με αναπηρία.

Ο Δήμος Κοζάνης θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σαν στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών, αλλά και μεγάλων μέσα από διαδικασίες δημόσιας παρουσίασης όπως η προχθεσινή, σε θέματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Δείτε το βίντεο https://vimeo.com/86006969

1

 Posted by at 2:19 pm
Feb 052014
 

ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ  ΕΡΥΘΡΟΣ  ΣΤΑΥΡΟΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Α΄ Ομάδα

Μάθημα

Ημέρα

Ημερομηνία

Ώρα

1ο

Δευτέρα

10/2/2014

4:00-6:00 μ.μ.

2ο

Δευτέρα

17/2/2014

4:00-6:00 μ.μ.

3ο

Τετάρτη

19/2/2014

4:00-6:00 μ.μ.

4ο

Δευτέρα

24/2/2014

4:00-6:00 μ.μ.

5ο

Τετάρτη

26/2/2014

4:00-6:00 μ.μ.

6ο

Τετάρτη

5/3/2014

4:00-6:00 μ.μ.

7ο

Δευτέρα

10/3/2014

4:00-6:00 μ.μ.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Β΄ Ομάδα

Μάθημα

Ημέρα

Ημερομηνία

Ώρα

1ο

Δευτέρα

10/2/2014

6:00-8:00 μ.μ.

2ο

Δευτέρα

17/2/2014

6:00-8:00 μ.μ.

3ο

Τετάρτη

19/2/2014

6:00-8:00 μ.μ.

4ο

Δευτέρα

24/2/2014

6:00-8:00 μ.μ.

5ο

Τετάρτη

26/2/2014

6:00-8:00 μ.μ.

6ο

Τετάρτη

5/3/2014

6:00-8:00 μ.μ.

7ο

Δευτέρα

10/3/2014

6:00-8:00 μ.μ.

ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Γ΄ Ομάδα

Μάθημα

Ημέρα

Ημερομηνία

Ώρα

1ο

Τρίτη

18/2/2014

7:00-9:00 μ.μ.

2ο

Τρίτη

25/2/2014

7:00-9:00 μ.μ.

3ο

Τρίτη

4/3/2014

7:00-9:00 μ.μ.

4ο

Πέμπτη

6/3/2014

7:00-9:00 μ.μ.

5ο

Τρίτη

11/3/2014

7:00-9:00 μ.μ.

6ο

Τρίτη

18/3/2014

7:00-9:00 μ.μ.

7ο

Πέμπτη

20/3/2014

7:00-9:00 μ.μ.

 

Οι ομάδες θα είναι των 10-12 ατόμων. Με την ολοκλήρωση αυτών των ομάδων θα ακολουθήσει νέος κύκλος μετά το Πάσχα, ώστε να μπορέσουν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα όλοι οι εκπαιδευτικοί που έχουν δηλώσει.

Η Υπεύθυνη Εκπαίδευσης

Γρατσία Αγνή

 Posted by at 2:01 pm