Feb 072014
 

5 σχολεία βράβευσε ο Δήμος Κοζάνης στο πλαίσιο του τοπικού διαγωνισμού Αειφόρου Σχολείου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Τα πέντε σχολεία του Δήμου Κοζάνης που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό για το τοπικό Βραβείο Αειφόρου Σχολείου, βραβεύτηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στην αίθουσα του Κοβεντάρειου.

Το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κοζάνης, το 1ο ΕΠΑΛ- 1ο ΣΕΚ Κοζάνης, το 2ο ΕΠΑΛ Κοζάνης, το Γυμνάσιο Καπνοχωρίου και ο παιδικός σταθμός «Στρουμφάκια», βραβεύτηκαν  από το Δήμο Κοζάνης, καθώς ενσωμάτωσαν την ιδέα της αειφορίας, σε διάφορους τομείς όπως η μαθησιακή διαδικασία, ο μετακινήσεις από και προς το σχολείο, καθώς στις σχέσεις του σχολείου με τη σχολική και την ευρύτερη τοπική κοινότητα. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζει να γίνει στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Κοζάνης, για την μεγάλη διάκριση στον πανελλήνιο διαγωνισμό για τη σχολική χρονιά 2012-2013, στην κατηγορία ειδικών σχολείων, όπου κατέλαβε την 3η θέση.

Αξίζει να σημειωθεί πως τo Βραβείο Αειφόρου Σχολείου είναι η πιο πρόσφατη πρωτοβουλία που ανέλαβε το συμβούλιο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, της ελληνικής εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, και πρόκειται για ένα διαγωνισμό μεταξύ σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  που στόχο έχει το συνολικό «πρασίνισμα» του σχολείου. Τα σχολεία διαγωνίζονται στην επίτευξη καλύτερων επιδόσεων στον παιδαγωγικό, τον κοινωνικό και οργανωτικό, καθώς και τον περιβαλλοντικό τομέα.

Για κάθε ένα από τους τομείς αυτούς υπάρχουν συγκεκριμένοι «δείκτες» ή κριτήρια, με τα οποία γίνεται η σύγκριση μεταξύ των σχολείων που συμμετέχουν στον διαγωνισμό. Οι δείκτες αυτοί στηρίζονται σε σημαντικό βαθμό στην ομάδα των «δεικτών αειφόρου ανάπτυξης» του Ο.Η.Ε., ενώ έχουν ληφθεί υπόψη και οι «δείκτες εκπαίδευσης για την αειφορία» που έχει δημιουργήσει η UNΕCE.

Οι Δήμος Κοζάνης,  προωθεί μέσω του διαγωνισμού τη μείωση του οικολογικού αποτυπώματος των σχολείων, τη βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κτηρίων, τη μεταφορά τεχνογνωσίας στα σχολεία για τη μείωση του οικολογικού  τους αποτυπώματος, τη μείωση της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, χαρτιού, νερού, τη μείωση του κόστους συντήρησης των κτηρίων και πολλά άλλα.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης ανακοινώθηκε η συνέχιση του προγράμματος για τη σχολική χρονιά 2013-2014.

SONY DSC  SONY DSC

SONY DSC

 Posted by at 2:24 pm
Feb 072014
 

Εξαιρετικές εργασίες παρουσίασαν τα σχολεία της περιοχής που συμμετέχουν στο πρόγραμμα «Ecomobility 2013-2014»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με το σύνθημα «Οι Μαθητές ερευνούν, οι Πόλεις ενημερώνονται, η Κοινωνία ευαισθητοποιείται», ομάδες μαθητών από τριάντα πόλεις της χώρας μελέτησαν, ερεύνησαν και κατέγραψαν τα προβλήματα που προκαλούν οι συνήθειες και οι συνθήκες μετακίνησης στην πόλη τους, συμμετέχοντας στη δράση του προγράμματος «Ecomobility 2013-2014», που  υλοποιείται εδώ και έντεκα χρόνια από τον Εθελοντικό Οργανισμό ECOCITY.

Οι μαθητές του 4ου Γυμνασίου του Δήμου  Κοζάνης και του Γυμνασίου Αμυνταίου, συμμετείχαν στην παραπάνω δράση, και παρουσίασαν τα αποτελέσματα των εργασιών τους σε ειδική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014, στο Κοβεντάρειο.

Παρόντες στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Κοζάνης Λάζαρος Μαλούτας, ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Επιτροπής Εκπαίδευσης Δήμου Κοζάνης Γιώργος Κάτανας,  εκπρόσωποι του Εθελοντικού Οργανισμού, καθηγητές, μαθητές και άνθρωποι της εκπαίδευσης.

Οι μαθητές ανέπτυξαν στις, πολύ δουλεμένες εργασίες τους, προβληματισμό για περιβαλλοντικά ζητήματα τις περιοχής, ενώ έκαναν τις δικές τους προτάσεις αλλά και σχόλια για  ζητήματα που αφορούν στην  κατάληψη κοινόχρηστων χώρων, τους ποδηλατόδρομους, τη χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς αλλά και την διευκόλυνση της κυκλοφορίας πεζών και ατόμων με αναπηρία.

Ο Δήμος Κοζάνης θα συνεχίσει να στέκεται αρωγός σε εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν σαν στόχο την ευαισθητοποίηση μαθητών, αλλά και μεγάλων μέσα από διαδικασίες δημόσιας παρουσίασης όπως η προχθεσινή, σε θέματα βελτίωσης της ποιότητας ζωής και προστασίας του περιβάλλοντος.

 

Δείτε το βίντεο https://vimeo.com/86006969

1

 Posted by at 2:19 pm