Feb 282018
 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία ο 2ος Διαγωνισμός Ορθογραφίας για μαθητές Γ΄ Γυμνασίου, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2018 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης με την παρουσία μαθητών, γονέων και καθηγητών, μέσα σ’ ένα ευχάριστο κλίμα ευγενούς άμιλλας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης των ημερήσιων Γυμνασίων της Π.Ε. Κοζάνης ασκήθηκαν γραπτά στην ορθογραφία και προφορικά στην ερμηνεία, την ετυμολογία και τον σχηματισμό πρότασης με λέξεις, τις οποίες επέλεξαν με κλήρωση από τράπεζα λέξεων. Οι συμμετέχοντες αξιολογήθηκαν από κριτική επιτροπή φιλολόγων, μελών του Συνδέσμου Φιλολόγων Κοζάνης.

Από τη βαθμολογία όλων των επιπέδων προέκυψαν οι τρεις παρακάτω βραβευθέντες μαθητές:

  1. Ορφανίδου Ευδοξία (1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας) – 1ο Βραβείο
  2. Λάτσιου Ελένη (3ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας) – 2ο Βραβείο
  3. Γρηγοριάδης Αχιλλέας (1ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας) – 3ο Βραβείο

Οι πρώτοι δέκα μαθητές προκρίθηκαν αυτόματα στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Ορθογραφίας Δυτικής Μακεδονίας, τον οποίο διοργανώνουν οι Σύνδεσμοι Φιλολόγων Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας τον Απρίλιο του 2018 στην Καστοριά.

Όλοι οι συμμετέχοντες είναι αξιέπαινοι για την προσπάθειά τους και για το υψηλό επίπεδο που προσέδωσαν στην εκδήλωση.

Ως Σύνδεσμος Φιλολόγων Κοζάνης ευχαριστούμε τη Διευθύντρια του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης, κ. Ελένη Γερούση, τον Σύλλογο Διδασκόντων καθώς και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του 8ου Γυμνασίου Κοζάνης για την άριστη φιλοξενία τους. Επίσης, ευχαριστούμε τους φιλολόγους που συμμετείχαν στην Οργανωτική Επιτροπή: Ειρήνη Αλωπούδη, Ελένη Γερούση, Γιώργο Δελιόπουλο, Ελένη Καραγιαννίδου, Κυριακή Μαυροφυλλίδου, Μιχαήλ Παππά, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Αγγελική Τσεπραηλίδου και Ολυμπία Τσικαρδάνη, καθώς και τον συνάδελφο Βασίλειο Μπουντιούκο για την τεχνολογική υποστήριξη.

Ευχαριστούμε, επίσης, την ΕΠΤΑΚ Π.Ε. Κοζάνης, τον κ. Δαβζάκη Αθανάσιο (Μηχανουργείο, 1ο χλμ. Κοζάνης – Λάρισας) και το περιοδικό Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ για την ευγενική τους υποστήριξη στην προσπάθειά μας.

Τέλος, ευχαριστούμε και συγχαίρουμε όλους τους συμμετέχοντες μαθητές αλλά και τους φιλολόγους των Γυμνασίων της Π.Ε. Κοζάνης, οι οποίοι παρακίνησαν και προετοίμασαν τους μαθητές να συμμετάσχουν στον διαγωνισμό. Το πολύ καλό επίπεδο των συμμετεχόντων απέδειξε την άριστη προετοιμασία των μαθητών από τους φιλολόγους των σχολείων τους.

Η επιτυχία του 2ου Διαγωνισμού Ορθογραφίας μας καθιστά αισιόδοξους ότι θα έχει συνέχεια και την επόμενη χρονιά, με την πίστη ότι η συμμετοχή των μαθητών σε μια τέτοια προσπάθεια προάγει την ορθή καλλιέργεια της Νέας Ελληνικής Γλώσσας.

thumbnail (3)

Για να δείτε το σχετκό έγγραφο πατήστε εδώ.

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                                           Ο Γραμματέας

Δρ Δέσποινα Παπαδοπούλου                                             Γεώργιος Δελιόπουλος

 Posted by at 8:23 am
Feb 262018
 

Aγαπητοί γονείς

Το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) που τελεί υπό την  στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (saferinternet4kids) διεξάγει μια έρευνα για τους γονείς των παιδιών που είναι χρήστες των κοινωνικών δικτύων (Facebook, Instagram, viber κ.α.).

Σκοπός της έρευνας είναι να διαπιστώσουμε τις συνήθεις και τις συμπεριφορές των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα,  την σχέση των γονέων με τα κοινωνικά δίκτυα καθώς και τον βαθμό  επικοινωνίας  τους  με τα παιδιά στο συγκεκριμένο θέμα. Τα συμπεράσματα της έρευνας αυτής θα μας δώσουν σημαντικά στοιχεία ώστε να σχεδιάσουμε παρεμβάσεις και συνεργασίες τέτοιες ώστε να προστατέψουμε με τον καλύτερο τρόπο τα παιδιά.

Ο χρόνος που θα αφιερώσετε δεν θα είναι πάνω από 4 λεπτά. Το ερωτηματολόγιο είναι διαθέσιμο στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://saferinternet4kids.gr/wpsqt

H συμβολή σας στο θέμα είναι πολύτιμη. Μπορείτε να κοινοποιήσετε το ερωτηματολόγιο και σε άλλους γονείς εάν το επιθυμείτε.

Με εκτίμηση

Η Ομάδα του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου

Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας

τηλ: +30 2811391665

web : http://www.saferinternet4kids.gr  e-mail: contact@saferinternet4kids.gr

 Posted by at 10:59 am
Feb 262018
 

Σας ενημερώνουμε ότι οι Σχολικές Δραστηριότητες της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο διοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο στα πλαίσια της Αγωγής Υγείας και της Θεματικής Εβδομάδας. Το σεμινάριο έχει σαν στόχο την παρουσίαση του εγκεκριμένου εκπαιδευτικού προγράμματος (με αρ. πρωτ. : Φ.13.1/164630/Δ2/3-10-2017 του ΥΠΠΕΘ) του Βρετανικού Συμβουλίου με τίτλο: “Δεξιότητες Ζωής ΙΙ : Αναπτύσσοντας Κοινωνικούς Επιχειρηματίες”.

Εξαιτίας της εργαστηριακής-βιωματικής μορφής του ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι περιορισμένος (έως 30 άτομα) και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους μέχρι 28-2-2017, ημέρα Τετάρτη, στο email: tmsdr@dide.koz.sch.gr.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί, εκτός σχολικού ωραρίου, στην Βιβλιοθήκη του 2ου ΓΕΛ Κοζάνης (Ανδρέου Κάλβου 1, Τ.Κ. 50100 Κοζάνη) στις 27/4/2018, ημέρα Παρασκευή και ώρες 17.00 – 20.30. Ο εισηγητής θα είναι ο κος Στεργίου Κωνσταντίνος από το Βρετανικό Συμβούλιο.

Για να δείτε την πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος πατήστε εδώ.

Για να κατεβάσετε την αίτηση πατήστε εδώ.

 Posted by at 10:57 am
Feb 262018
 

Σας γνωστοποιούμε ότι το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία στο πλαίσιο της έκθεσης που παρουσιάζει από τις 12 Φεβρουαρίου στον εκθεσιακό του χώρο (Β. Σοφίας 11 – είσοδος από οδό Σέκερη), με τίτλο «Τό θέμα εἶναι τώρα τί λές – Η ζωή και το έργο του Μανόλη Αναγνωστάκη», θα οργανώσει έναν κύκλο εκδηλώσεων για εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με αντικείμενο τον αναστοχασμό για την παρουσίαση του έργου του ποιητή στη διδακτική πράξη.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο και για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 Posted by at 9:58 am
Feb 262018
 

Την ίδρυση και λειτουργία του Εθνικού Θεματικού Δικτύου «Ψηλαφώντας τη μνήμη της γης μέσα από τη γεωποικιλότητα, τα Γεωπάρκα και τις ανθρωπογενείς δραστηριότητες» από το ΚΠΕ Ανωγείων, για σχολικές μονάδες Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης της χώρας.
Συντονιστικός φορέας : ΚΠΕ Ανωγείων
Διάρκεια λειτουργίας : Τα σχολικά έτη 2017-2018, 2018-2019 και 2019-20.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.

 Posted by at 9:55 am
Feb 152018
 

Συμμετοχή του Γυμνασίου Ανατολικού στο εικαστικό project

«PUZZLE για την ΕΙΡΗΝΗ»

 «Ειρήνη είναι η στοργική μάνα της  Γης» (Ησίοδος)

 Το «Puzzle για την  Ειρήνη» αποτελεί ένα συνεργατικό project της εικαστικού Ελένης Κεσίσογλου και αφορά στην προσπάθειά της να κοινωνήσει το μήνυμά της για την Ειρήνη μέσα από τον εικαστικό της λόγο.  Μικρά τρισδιάστατα κομμάτια puzzle, τα οποία εκλύουν τεράστια ποσότητα ειρηνικής ενέργειας, διανέμονται σε  ψηλές κορυφές σε διάφορα  σημεία του πλανήτη, με τη συνεργασία των αναρριχητών Παναγιώτη  Κοτρωνάρου και Νίκο Τόδουλου. Αυτά τα τρισδιάστατα κομμάτια puzzle είναι κατάλληλα διαμορφωμένα κουτιά, τα οποία εμπεριέχουν την ενέργεια από το συμμετοχικό έργο της εικαστικού, συνεργατών της και μαθητών από διάφορα σχολεία της Ελλάδας. Διάσπαρτα καλέσματα κατά του πολέμου, τα οποία σαν ενωθούν σχηματίζουν το περιστέρι σύμβολο της Ειρήνης.

Το project εκτυλίσσεται σε διάρκεια χρόνου, αρχής γενομένης με τη μεταφορά του πρώτου κουτιού puzzle από τον Παναγιώτη Κοτρωνάρο στην κορυφή ACONCAGUA (6.962m) της οροσειράς των Άνδεων και του δεύτερου κουτιού από τον Νίκο Τόδουλο στη Χιλιανή Παταγονία, στο εθνικό Πάρκο Torres del Paine. Στο πρώτο κουτί puzzle βρίσκονται και τα παρακάτω ποιήματα χαϊκού μαθητών της Γ’ τάξης του Γυμνασίου Ανατολικού, τα οποία αποτυπώνουν την ευλογία της ειρήνης μέσα από ποιητικές εικόνες. Τα συγκεκριμένα ποιήματα προέκυψαν μέσα από μια συλλογική άσκηση δημιουργικής γραφής μέσα στην τάξη.

 Ένα πουλί

πετάει χαρούμενα

πολύ μακριά.

Μικρή η βάρκα

Μεγάλη η θάλασσα

Χαρά η ζωή

 

Σε έναν κήπο

να είναι ανθισμένα

πολλά λουλούδια.

 

Ένα παιδάκι

γυρίζει όλη τη γη

όταν κοιμάται.

 

Ένα κορίτσι

απόψε στο μπαλκόνι

ονειρεύεται.

 

Έχω χρώματα

και θα ζωγραφίσω τον

παράδεισό μου.

 

ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ PROJECT – ΑΓΓΕΛΙΑΦΟΡΟΙ ΤΗΣ ΕΙΡΗΝΗΣ

Ελένη Κεσίσογλου, εικαστικός

Παναγιώτης Κοτρωνάρος, Οδηγός Βουνού και Οργανωτής Ορειβατικών Αποστολών

Νίκος Τόδουλος, Αρχηγός Αναβάσεων της ΕΟΟΑ (Hellening Federation of Mountaineering of Climbing)

Γιώργος Παπαδάκης, ποιητής

Γιώργος Δελιόπουλος, ποιητής και συντονιστής εκπαιδευτικός στο Γυμνάσιο Ανατολικού

Φώφη Χαμπάκη, εικαστικός και συντονίστρια εκπαιδευτικός στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας

Βάσω Ρωμανού, συντονίστρια εκπαιδευτικός στο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Παντελεήμονα Δήμου Αμυνταίου

Project

ACONCAGUA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 Posted by at 8:41 am
Feb 142018
 

Κατόπιν αιτημάτων που έχουμε δεχτεί και λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη για πρόσβαση του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού εκπαιδευτικών στην επιμόρφωση για θέματα ενδοσχολικής βίας, σας γνωστοποιούμε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης – ΕΣΥΔΠ Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με τους Συμβουλευτικούς Σταθμούς Νέων Φλώρινας, Κοζάνης και Κυκλάδων, το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Κυκλάδων και την ΕΣΥΔΠ της ΠΔΕ Νοτίου Αιγαίου, υλοποιεί κύκλο επιμορφωτικών συναντήσεων εξ αποστάσεως, με βάση το εκπαιδευτικό υλικό της Πράξης «Ανάπτυξη και Λειτουργία Δικτύου Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φαινομένων Βίας και Εκφοβισμού» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, όλοι και όλες οι ενδιαφερόμενοι/ες εκπαιδευτικοί που δεν εκπαιδεύτηκαν εξ αποστάσεως σε ζητήματα ενδοσχολικής βίας ως μέλη ΠΟΔΠ και ΟΔΠ κατά το έτος 2015, θα έχουν τη δυνατότητα να επιμορφωθούν, μέσω της πλατφόρμας Moodle. Η επιμόρφωση θα έχει διάρκεια 10 εβδομάδων και θα ξεκινήσει μετά τις 5/3/2018.

Η υποβολή αίτησης συμμετοχής γίνεται ηλεκτρονικά έως τις 26/2/2018 στη διεύθυνση https://goo.gl/7FYJjM.
Για πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στην κ. Άννα Μπαφίτη, Υπεύθυνη του ΣΣΝ Φλώρινας (2385054571), καθώς και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση ssneonflo@sch.gr.
Με την ολοκλήρωση της επιμόρφωσης θα χορηγηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής από την Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.

 Posted by at 1:37 pm
Feb 142018
 

Σας γνωστοποιούμε ότι το Paris Centre for Cosmological Physics (PCCP), το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, η Ελληνική Εταιρεία Σχετικότητας, Βαρύτητας και Κοσμολογίας και το Ίδρυμα Ευγενίδου διοργανώνουν Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα με τίτλο: «Διδάσκοντας το Σύμπαν».
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε είκοσι δύο (22) εκπαιδευτικούς (Φυσικούς ή Μαθηματικούς) διορισμένους σε Δημόσια Λύκεια σε όλη τη χώρα και θα διεξαχθεί από 9 έως και 11 Ιουλίου 2018 στο Ίδρυμα Ευγενίδου και θα πραγματοποιηθεί χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα, τους όρους και τις αιτήσεις συμμετοχής (ηλεκτρονική υποβολή έως 31-03-2018) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Ίδρυμα Ευγενίδου (κ. Νάντια Σινοπούλου) στο τηλέφωνο 210-9469615 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση cosmo17@eef.edu.gr καθώς και στην ιστοσελίδα του Ιδρύματος Ευγενίδου www.eef.edu.gr .

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.

Για να δείτε περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

Για να δείτε το πρόγραμμα πατήστε εδώ.

 Posted by at 1:34 pm
Feb 132018
 

Σας ενημερώνουμε ότι το ΚΠΕ Νάουσας προγραμματίζει τριήμερο θεματικό σεμινάριο στις 27-29 Απριλίου 2018 στο πλαίσιο των δράσεων που αναπτύσσει για το εθνικό θεματικό δίκτυο σχολείων «Γεωργία και Περιβάλλον»  το οποίο και συντονίζει.

Σκοπός του θεματικού σεμιναρίου η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών και των δύο βαθμίδων εκπαίδευσης σχετικά με την παιδαγωγική και περιβαλλοντική διάσταση των  προγραμμάτων που υλοποιούν.

Το ΚΠΕ Νάουσας  προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που είναι ενταγμένοι στο εθνικό θεματικό δίκτυο «Γεωργία και Περιβάλλον» ή επιθυμούν ενταχθούν στο δίκτυο το τρέχων ή το επόμενο σχολικό έτος να συμμετάσχουν στις εργασίες του σεμιναρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες, εκπαιδευτικό υλικό και προτεινόμενα θέματα υλοποίησης προγραμμάτων θα βρείτε  στην ιστοσελίδα του Δικτύου www.geoperi.gr.

Το ΚΠΕ θα δέχεται αιτήσεις ηλεκτρονικά  https://goo.gl/forms/RSPhmPhDdMIe6xaq1  έως την Πέμπτη 22 Μαρτίου 2018

και σε συνεργασία με τα γραφεία Σχολικών Δραστηριοτήτων και Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα επιλέξει τους εκπαιδευτικούς που θα συμμετάσχουν.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο του ΚΠΕ πατήστε εδώ.

 Posted by at 11:36 am
Feb 132018
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το Γυμνάσιο Αιανής, συνεχίζοντας τη δυναμική των δράσεων και των συνεργασιών του σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, φιλοξένησε την περασμένη Παρασκευή πάνω από εβδομήντα εκπαιδευτικούς και μαθητές από τη Σερβία και τη Βουλγαρία. Η δράση διενεργήθηκε στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Europe for citizens» με θέμα «Η αλληλεγγύη σε περίοδο κρίσης», το οποίο υλοποιείται από τον Δήμο Κοζάνης σε συνεργασία με τους Δήμους Αλέξινατς (Σερβία) και Χισάρ (Βουλγαρία).

Μαθητές των αντίστοιχων σχολείων βρέθηκαν στο χώρο του Γυμνασίου Αιανής όπου και ξεναγήθηκαν από τους Έλληνες συμμαθητές τους, συμμετείχαν από κοινού σε εκδηλώσεις με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και είχαν τη δυνατότητα ανταλλαγής απόψεων και ιδεών στις μεταξύ τους συζητήσεις. Οι εκπαιδευτικοί, αφού ξεναγήθηκαν και αυτοί στη σχολική μονάδα, συζήτησαν για τις εκπαιδευτικές δομές των χωρών τους και αποφάσισαν την επίσημη αδελφοποίηση των σχολικών μονάδων των τριών χωρών. Παράλληλα, για την καλύτερη προσέγγιση των μαθητών μεταξύ τους, αποφασίστηκε η από κοινού οργάνωση διαφόρων δραστηριοτήτων σε τομείς που αναδεικνύουν κοινά στοιχεία των βαλκανικών λαών (μουσική, χορός, παράδοση, αθλητισμός), ενώ ιδιαίτερα ένθερμης αποδοχής έτυχε η πρόταση αλληλοεκμάθησης γλωσσικών στοιχείων και εκφράσεων για την επικοινωνία των μαθητών στις μητρικές τους γλώσσες.

Η όλη προσπάθεια τυγχάνει της στήριξης της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Δυτ. Μακεδονίας και η παρουσία και συμμετοχή στη συζήτηση της Διευθύντριας Β/θμιας Εκπαίδευσης κας Βόντσα Βασιλικής αποδεικνύει το ενδιαφέρον και την υποστήριξη της προϊστάμενης αρχής σε αυτού του είδους τις πρωτοβουλίες.

Τέλος, ανανεώθηκε η αντίστοιχη συνάντηση μαθητών και εκπαιδευτικών στο Αλέξινατς της Σερβίας τον επόμενο μήνα στο Διεθνές Συνέδριο Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών, το οποίο διοργανώνεται από το αντίστοιχο Γυμνάσιο.

Για να δείτε το δελτίο τύπου πατήστε εδώ.

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ

Μιχάλης Παππάς
ΠΕ02 Φιλόλογος

IMG_20180209_112303

IMG_20180209_122034

IMG_20180209_125325

27867433_10204508407826281_8355895855677886756_n

 Posted by at 11:33 am