Oct 262016
 

Το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ) συντονίζει το Εθνικό θεματικό Δίκτυο «Τα Πετρογέφυρα της Ελλάδας» το οποίο ιδρύθηκε στις 09/11/2009 με αρ. Πρωτ. 132113/Γ7. Στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δραστηριοτήτων του Κ.Π.Ε. για το τρέχον σχολικό έτος, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε:

 α) Αν επιθυμεί το σχολείο που εκπροσωπείτε να παραμείνει, στο δίκτυο. (για τα ήδη μέλη του δικτύου)

  β) Αν επιθυμεί το σχολείο που εκπροσωπείτε να ενταχθεί, στο δίκτυο. (για τα νέα μέλη του δικτύου)

 Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να παραμείνουν ή να ενταχθούν στο δίκτυο, πρέπει να στείλουν την αίτησή τους μέχρι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016 με fax στον υπεύθυνο Π.Ε. ή Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης Εκπ/σης στην οποία ανήκουν.

Οι αιτήσεις θα σταλούν από τους υπεύθυνους Π.Ε. ή Σχολικών Δραστηριοτήτων, με fax, στο Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας, μέχρι την Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2016.

Για να δείτε τη σχετική πρόσκληση και την αίτηση του ΚΠΕ πατήστε εδώ.

 Posted by at 8:30 am
Oct 262016
 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ελευθερίου Κορδελιού & Βερτίσκου ως συντονιστής του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία» καλεί όσες σχολικές μονάδες επιθυμούν, να δηλώσουν συμμετοχή ή να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους στο Δίκτυο.
Οι σχολικές μονάδες που επιθυμούν να συμμετέχουν στο Δίκτυο παρακαλούνται να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική αίτηση στο σύνδεσμο http://tinyurl.com/viosimipoli16  μέχρι 11 Νοεμβρίου 2016 και να ενημερώσουν σχετικά τους Υπεύθυνους Σχολικών Δραστηριοτήτων ή Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Δ/νσης στην οποία ανήκουν.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο του ΚΠΕ πατήστε εδώ.

 Posted by at 8:26 am
Oct 242016
 

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί,

Με χαρά σας ενημερώνουμε ότι η πανευρωπαϊκά διακεκριμένη παιδική θεατρική παράσταση “Η Φάρμα του Διαδικτύου” θα φιλοξενηθεί για 4η συνεχή χρονιά στο Μουσείο Τηλεπικοινωνιών του ΟΤΕ, με στόχο να διδάξει με διασκεδαστικό τρόπο τις βασικές αρχές πλοήγησης στο Διαδίκτυο στους μικρούς μας φίλους.

Οι παραστάσεις που προσφέρονται δωρεάν, απευθύνονται σε νηπιαγωγεία και δημοτικά και θα λάβουν χώρα από τον Οκτώβριο 2016 έως και τον Μάιο 2017, μια Παρασκευή κάθε μήνα, και ώρα 11.00.

Απαιτείται τηλεφωνική κράτηση στα τηλέφωνα: 210 6201 899 & 210 6201 999, καθημερινά 09:00 – 17:00.

https://www.otegroupmuseum.gr/…/article/8223159/view_article

Με εκτίμηση,

Δρ. Βερόνικα Σαμαρά

Συντονίστρια της Δράσης Ενημέρωσης & Ευαισθητοποίησης Saferinternet.gr

 Posted by at 8:15 am
Oct 192016
 

Το Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας (Κ.Π.Ε.Μ.) συντονίζει το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο (Ε.Θ.Δ.) «Τα βότανα στη ζωή μας» το οποίο ιδρύθηκε στις 25/01/2016 με αρ. πρωτ. 11487/Δ2. Οι σκοποί και στόχοι του, προτεινόμενες θεματικές και όλες οι σχετικές πληροφορίες βρίσκονται στο σύνδεσμο του Ε.Θ.Δ. http://mvotana.weebly.com/.

Στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δραστηριοτήτων του Κ.Π.Ε. για το τρέχον σχολικό έτος, θα θέλαμε να μας ενημερώσετε:

 Αν επιθυμεί το σχολείο που εκπροσωπείτε να παραμείνει, στο δίκτυο

(για τα υπάρχοντα μέλη του δικτύου)

 Αν επιθυμεί το σχολείο που εκπροσωπείτε να ενταχθεί, στο δίκτυ

(για νέα μέλη του δικτύου)

 Τα σχολεία που ενδιαφέρονται να παραμείνουν ή να ενταχθούν στο δίκτυο, πρέπει να στείλουν την ενυπόγραφη αίτησή τους μέχρι την Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2016 στον υπεύθυνο Π.Ε. ή Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην οποία ανήκουν.

Οι αιτήσεις θα σταλούν από τους υπεύθυνους Π.Ε. ή Σχολικών Δραστηριοτήτων στο Κ.Π.Ε. Μακρινίτσας, μέχρι την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016.

Για να δείτε τη σχετική πρόσκληση και την αίτσηση του ΚΠΕ Μακρινίτσας πατήστε εδώ.

 Posted by at 12:27 pm
Oct 192016
 

Σας γνωστοποιούμε ότι η Πανελλήνια Ένωση Βιοεπιστημόνων (Π.Ε.Β.) διοργανώνει το 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο με θέμα: «Βιοεπιστήμες στον 21ο Αιώνα».

Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στο Ευγενίδειο Ίδρυμα, στις 18, 19 και 20 Νοεμβρίου 2016 και μπορούν να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν:

 Τέσσερις (04) εκπαιδευτικοί κλάδου ΠΕ04 ανά Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπ/σης της χώρας. Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το Συνέδριο θα επιλεγούν, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι, με κλήρωση, η οποία θα διενεργηθεί στις Δ/νσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η συμμετοχή των ανωτέρω θα γίνει χωρίς δαπάνη για το δημόσιο.

Για τη χορήγηση των αδειών για τη συμμετοχή στο Συνέδριο ισχύουν οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 59 του ν. 3528/2007 (Α΄ 26) σε συνδυασμό με τις με αρ. πρωτ. Φ353.1/17/81587/Δ1/17-7-2012 (Β΄ 2214) και Φ353.1/10/58660/Δ1/26-04-2013 (Β΄ 1186) Υ.Α. συμπλήρωσης – τροποποίησης των αρμοδιοτήτων.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται τις ιστοσελίδες http://www.pev.gr/ και http://10pev.pev.gr/ .

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.

 Posted by at 11:40 am
Oct 192016
 

Συνέδριο του Κέντρου Έρευνας και Αξιολόγησης Σχολικών Βιβλίων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

του Τομέα Παιδαγωγικής της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ. με θέμα:
«Έρευνα προγραμμάτων σπουδών και σχολικών βιβλίων»
17-19 Μαρτίου 2017, Θεσσαλονίκη

Το συνέδριο οργανώνεται από το Κέντρο Έρευνας και Αξιολόγησης Σχολικών Βιβλίων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Τομέα Παιδαγωγικής, του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής, της Φιλοσοφικής Σχολής του Α.Π.Θ.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Τμήματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής και του Α.Π.Θ.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο – ανακοίνωση του συνεδρίου του ΑΠΘ πατήστε εδώ.

Για να κατεβάσετε την αίτηση του συνεδρίου του ΑΠΘ πατήστε εδώ.

 Posted by at 9:27 am
Oct 182016
 

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ΣΕΦΑΑ-ΤΕΦΑΑ

Εργαστήριο Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής

Προγράμματα Αγωγής Υγείας

κοι Διευθυντές,

 Εκ μέρους του Καθηγητή του ΤΕΦΑΑ ΠΘ, Θεοδωράκη Γιάννη, σας αποστέλλω πληροφορίες για τα προγράμματα αγωγής υγείας που είναι διαθέσιμα και ελεύθερα για κάθε ενδιαφερόμενο από το Τμήμα μας.

Τα προγράμματα έχουν δημιουργηθεί για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με σκοπό την ευαισθητοποίησή τους σε θέματα υγείας. Πιστεύουμε πως ένα καλό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί και επιδρά θετικά στις επιλογές των συμπεριφορών υγείας των μαθητών. Το πρόγραμμα έχει ήδη εφαρμοσθεί σε πολλά σχολεία της χώρας, η δε αξιολόγησή του από τους ίδιους του μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, η οποία λαμβάνει χώρα κάθε φορά στο τέλος του προγράμματος, έχει καταδείξει την αποτελεσματικότητά του.

Θα σας παρακαλούσαμε για την ενημέρωση των σχολείων της αρμοδιότητάς σας.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για την πολύτιμη βοήθειά σας, και είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία.

Πληροφορίες: http://research.pe.uth.gr/health/

 

Με εκτίμηση,

Νάντια Φιλίππου

ΕΔΙΠ Εργαστηρίου Ψυχολογίας της Άσκησης και Ποιότητας Ζωής του ΤΕΦΑΑ ΠΘ

τηλ 2431 047024

e-mail: konfilip@pe.uth.gr

 

Πληροφορίες:

Προγράμματα Αγωγής Υγείας: (πατήστε στους τίτλους για μετάβαση στις σελίδες)

1)      «Δεν καπνίζω, γυμνάζομαι»

2)      «Όχι στο αλκοόλ, ναι στα σπορ»

Τα προγράμματα αυτά ετοιμάσθηκαν για μαθητές και μαθήτριες της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και μπορούν να υλοποιηθούν από εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, αλλά και από οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται για την οργάνωση προγραμμάτων ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ.

 Τα προγράμματα λειτουργούν διαδικτυακά, και οι εκπαιδευτικοί μπορούν ελεύθερα να χρησιμοποιούν το υλικό του για την οργάνωσή τους στο σχολείο τους. Το ένα έχει τον τίτλο “Δεν καπνίζω – Γυμνάζομαι”, και το άλλο «Όχι στο αλκοόλ, Ναι στα σπορ». Τα προγράμματα αυτά δεν εστιάζονται μόνο σε διαδικασίες μετάδοσης γνώσεων, αλλά σε πολλαπλές μεθόδους ευαισθητοποίησης, αλληλεπίδρασης και βιωματικής προσέγγισης των θεμάτων υγείας.

 Για κάθε πρόγραμμα οι εκπαιδευτικοί έχουν στη διάθεσή τους ενημερωτικό υλικό, οδηγίες εφαρμογής, σχετική βιβλιογραφία, και έτοιμο εκπαιδευτικό υλικό για κάθε θεματική ενότητα, με πληροφορίες, παρουσιάσεις σε power point, ασκήσεις, ιδέες για βιωματικές δραστηριότητες, παιγνίδια, κατάλληλες εκπαιδευτικές στρατηγικές και τεχνικές, θέματα για εργασίες πρότζεκτ, σχετικές ιστοσελίδες κλπ. Άμεση διαδικτυακή πρόσβαση στο υλικό έχουν και οι μαθητές.

 Τα προγράμματα οργανώνονται με βάση συγκεκριμένες θεωρίες ευαισθητοποίησης και αλλαγής συμπεριφορών, όπως η θεωρία της κοινωνικής μάθησης, της σχεδιασμένης συμπεριφοράς, της θεωρίας των στόχων, των μοντέλο των σταδίων αλλαγής, κλπ. Στη σχετική ιστοσελίδα οι εκπαιδευτικοί μπορούν να βρουν τρείς διαφορετικές εκδόσεις για το κάπνισμα ανάλογα με την εκπαιδευτική βαθμίδα, (δημοτικό 5-6 τάξη, γυμνάσιο και λύκειο), και μια έκδοση για το αλκοόλ (γυμνάσιο λύκειο).

 Οι εκπαιδευτικοί, έχουν επίσης στη διάθεσή τους υλικό για την επιστημονική τεκμηρίωση του προγράμματος, σχετικά άρθρα και βιβλιογραφία.

Σχετικά άρθρα της  αποτελεσματικότητας του προγράμματος έχουν ήδη δημοσιευτεί σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: http://research.pe.uth.gr/health/

1)                  «Δεν καπνίζω, γυμνάζομαι»:

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με τη συνεργασία της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας δημιούργησε αυτή την ιστοσελίδα για να διαδώσει ένα πρόγραμμα αγωγής υγείας που έχει ως σκοπό την ευαισθητοποίηση σε ένα βασικό πρόβλημα της εποχής, το κάπνισμα. Το εκπαιδευτικό υλικό “Δεν καπνίζω – Γυμνάζομαι” είναι βασισμένο στην παραδοχή ότι ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα δεν θα πρέπει να εστιάζεται μόνο σε διαδικασίες μετάδοσης γνώσεων, αλλά να βασίζεται σε πολλαπλές μεθόδους ευαισθητοποίησης, αλληλεπίδρασης και βιωματικής προσέγγισης θεμάτων υγείας. Το εκπαιδευτικό υλικό απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς που πιστεύουν ότι ένα καλό εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορεί και θα πρέπει να επιδράσει στις επιλογές των συμπεριφορών υγείας των μαθητών.

2)                  «Όχι στο αλκοόλ, ναι στα σπορ»:

Το πρόγραμμα αυτό ετοιμάσθηκε κυρίως για μαθητές και μαθήτριες της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, και μπορεί να υλοποιηθεί από εκπαιδευτικούς όλων των ειδικοτήτων, αλλά και από οποιονδήποτε άλλο ενδιαφέρεται για την οργάνωση προγραμμάτων ΑΓΩΓΗΣ ΥΓΕΙΑΣ εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

Επιστημονικός υπεύθυνος

Θεοδωράκης Γιάννης

Καθηγητής ΤΕΦΑΑ

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

 

Nadia Filippou (Νάντια (Κωνσταντίνα) Φιλίππου)

Lab Staff

“Lab of Exercise Psychology & Quality of Life”

Department of Physical Education & Sport Sciences

University of Thessaly

tel. +30 24310 47024

konfilip@pe.uth.gr

 Posted by at 9:33 am
Oct 182016
 

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου στα πλαίσια της λειτουργίας του Εθνικού Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης που συντονίζει με τίτλο:

«Όταν η φύση δημιουργεί…πολιτισμό»,

που ξεκίνησε να υφίσταται από το σχολικό έτος 2013-14, συνεχίζει και φέτος τη λειτουργία του. Προσκαλεί τους εκπαιδευτικούς που επιθυμούν να ενταχτούν σε αυτό, για τα σχολικά έτη 2016-2017 και 2017-2018, να δηλώσουν συμμετοχή λαμβάνοντας υπόψη τους και τη σχετική νέα εγκύκλιο του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για τα προγράμματα Σχολ. Δραστηριοτήτων αρ. πρωτ. 170596/ΓΔ4/13-10-2016, η οποία σας έχει ήδη αποσταλεί.

Προϋποθέσεις:

  α) Να υλοποιούν την τρέχουσα σχολική χρονιά πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης σχετικό με τις θεματικές ενότητες του δικτύου μας,

β) Να συμπληρώσουν και να αποστείλουν άμεσα τη σχετική επισυναπτόμενη αίτηση και το πρωτόκολλο συνεργασίας στον/στην Υπεύθυνο/η Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ή Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Εκπαίδευσης στην οποία ανήκουν, το αργότερο μέχρι την Πέμπτη 27 Οκτωβρίου  2016.

Οι Υπεύθυνοι Σχολικών Δραστηριοτήτων ή Π.Ε. παρακαλούνται να αποστείλουν τις αιτήσεις και τα πρωτόκολλα συνεργασίας στο Κ.Π.Ε Ομηρούπολης  Χίου, το αργότερο μέχρι την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2016.

Για να δείτε την πρόσκληση του ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου πατήστε εδώ.

Για να κατεβάστε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου πατήστε εδώ.

Για να κατεβάσετε την αίτηση του ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου πατήστε εδώ.

 Posted by at 8:35 am
Oct 172016
 

ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

Πρόσκληση σε  Σεμινάριο   Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας

 Η  Σχολική Σύμβουλος  Μουσικής  Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  Δυτικής  Μακεδονίας κα Ελένη Ξυνοπούλου και το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας διοργανώνουν Σεμινάριο,  με Θέμα:

               «Η ΣΧΟΛΙΚΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ »

  στις 18 Οκτωβρίου 2016, ημέρα Τρίτη και ώρες 11.00-15.00, στο Αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας , που  απευθύνεται στους Καθηγητές  Μουσικής  ΠΕ16 & ΤΕ16  Α΄/θμιας & Β΄/θμιας  Εκπ/σης  Δυτικής Μακεδονίας καθώς και σε καθηγητές ωδείων.

Εισηγητής  στο σεμινάριο θα είναι ο Νίκος Στ. Ευθυμιάδης 

Μαέστρος, Καθηγητής  Δ/νσης  Χορωδίας,,Μουσικολόγος  ΑΠΘ

   1ο μέρος θεωρητική προσέγγιση

Υποενότητες

- Η τέχνη της μουσικής και η θέση της στην εκπαίδευση

- Η χορωδία ως κοινωνικό σύνολο

- Τα οφέλη για τον χορωδό

- Ο ρόλος της χορωδίας

2ο μέρος Οργανόγραμμα μιας χορωδίας και εργαστηριακή εφαρμογή

- Στήσιμο μιας σχολικής χορωδίας

- Επιλογή ρεπερτορίου

- Ζέσταμα- Φωνητικές Ασκήσεις

- Αντιμετώπιση ” Φάλτσων Παιδιών ”

3ο Μέρος 

Δειγματική διδασκαλία σε Σχολικές Χορωδίες ( Μουσικού Σχολείου κ.α.)

 

                                                   Με εκτίμηση

                                                  Ο Διευθυντής του

                                                   Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας

                                                   Μαμάτσιος Γεώργιος

                                                ΠΕ01 Θεολόγος

 Posted by at 11:54 am
Oct 142016
 

Στα πλαίσια του προγράμματος Δια Βίου Μάθησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρέχεται το πρόγραμμα «Ρομποτική: ένας υπέροχος κόσμος». Το πρόγραμμα είναι κατάλληλο για να εισάγει αρχάριους στη ρομποτική από μηδενική βάση, παρακολουθώντας και τις 3 διδακτικές ενότητες ή σε ρομποτική με Lego ή Arduino, παρακολουθώντας τις αντίστοιχες ενότητες.

Με την ολοκλήρωση του Προγράμματος ή της Διδακτικής Ενότητας, χορηγείται «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, το οποίο είναι πιστοποιημένος φορέας, σύμφωνα με την υπ’ αριθμό απόφαση 22312/15-10-2008 από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης Επιχειρησιακού προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» και έχει προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την πιστοποίηση και τη μοριοδότηση των προγραμμάτων του από τους αρμόδιους στην Ελλάδα φορείς.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ακολουθώντας το  Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Πιστοποίησης της Δια Βίου Μάθησης, απονέμει εκτός από το «Πιστοποιητικό Επιμόρφωσης» επίσης και  «Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού», στο οποίο αναγράφονται αναλυτικά, μεταξύ άλλων, τα γνωστικά αντικείμενα στα οποία συμμετείχε ο/η επιμορφούμενος/η, οι ώρες επιμόρφωσης που ολοκλήρωσε, καθώς και οι Πιστωτικές Μονάδες Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ECVET) που διασφαλίζονται και τις οποίες μπορεί να «μεταφέρει» προς αναγνώριση από εκπαιδευτικούς ή/και επαγγελματικούς φορείς της Ευρώπης.

Επιπλέον, προσφέρονται οι κατηγορίες εκπτώσεων, οι οποίες μπορεί να χορηγηθούν και συνδυαστικά, για άνεργους, φοιτητές, ΑΜΕΑ, πολύτεκνους, ομαδικές εγγραφές, κλπ.

Δείτε περισσότερες πληροφορίες στο

http://e-epimorfosi.aegean.gr/e-viewpr?prpd_id=237790&menu=general​​​​

 Posted by at 10:00 am