Mar 082017
 

Αγαπητοί φίλοι και συνεργάτες μας στο Εθνικό Θεματικό Δίκτυο «Βιώσιμη πόλη: Η πόλη ως πεδίο εκπαίδευσης για την αειφορία».

Κατ’ αρχάς θέλουμε να σας ευχαριστήσουμε για τη συνεργασία που έχουμε επιτύχει ως τώρα στο πλαίσιο του Δικτύου και να σας ενημερώσουμε ότι το 5ο Μαθητικό Περιβαλλοντικό Συνέδριο που οργανώνουμε ως επιστέγασμα των προσπαθειών όλων μας για πέμπτη συνεχή χρονιά, φέτος θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 28 Απριλίου 2017, στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Το Μαθητικό Συνέδριο του Δικτύου μας διοργανώνεται σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής  Θεσσαλονίκης και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, με στόχο την γνωστοποίηση και προώθηση των προτεραιοτήτων που θέτουν οι μαθητές/τριες για την πόλη τους.

Οι μαθητές/τριες μπορούν να προτείνουν οι ίδιοι θέματα προς συζήτηση και σχεδιασμό δράσεων για να συμπεριληφθούν σε αυτό το μέρος του συνεδρίου. Για τον σκοπό αυτό μπορείτε να οργανώσετε μια συζήτηση μαζί τους και να καταγράψετε τις προτάσεις τους στο σχετικό πεδίο στην ηλεκτρονική φόρμα συμμετοχής.

Κάθε σχολική ομάδα που συμμετέχει στο δίκτυο, πρέπει να ορίσει με εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες, 5 – 10 μαθητές/τριες ως εκπροσώπους για τη συμμετοχή της στα στρογγυλά τραπέζια.

Προαιρετικά μπορείτε να αναρτήσετε στον χώρο που θα υποδειχθεί κατά την άφιξή σας, poster (προτεινόμενων διαστάσεων 100Χ140cm) με το όνομα του σχολείου, δημιουργίες των μαθητών/τριών, εικόνες από την ετήσια πορεία του προγράμματος και των δράσεών σας και αντίστοιχα ενημερωτικά κείμενα.

Παρακαλούμε να δηλώσετε τη συμμετοχή σας στο Συνέδριο ηλεκτρονικά στο σύνδεσμο https://tinyurl.com/kpesynedrio5 μέχρι τις 16/3/2016.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο οτυ ΚΠΕ πατήστε εδώ.

 Posted by at 12:25 pm
Mar 082017
 

Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» αποτελεί Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ξεκίνησε στην Ελλάδα το 1995 και απευθύνεται σε σχολεία και των δύο  εκπαιδευτικών βαθμίδων.

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών/τριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στο σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό αλλά και πρακτικό επίπεδο. Αυτό επιτυγχάνεται με την διαμόρφωση και την εφαρμογή του «Οικοκώδικα» (ένα σύνολο κανόνων περιβαλλοντικής συμπεριφοράς), καθώς και την εφαρμογή ενός Περιβαλλοντικού Σχεδίου Δράσης (αφορά τον περιβάλλοντα σχολικό χώρο και την μετατροπή του σε καθαρό, όμορφο, ανθρώπινο και φιλικό).

Σε συνέχεια της ανανέωσης της λειτουργίας του Διεθνούς Θεματικού Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Οικολογικά Σχολεία» για τα σχολικά έτη 2016-2017, 2017-2018 και 2018-2019, βάσει της υπ’ αρ. πρωτ. 13918/Δ2/27-01-2017 επισυναπτόμενης απόφασης του Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.Π.Ε.Θ., καλούμε: α) τις σχολικές μονάδες που υλοποιούν πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης συναφές με τη θεματολογία του Δικτύου να ενταχθούν στο Δίκτυο και β) τις σχολικές μονάδες που έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό κατά το προηγούμενο σχολικό έτος να ανανεώσουν τη συμμετοχή τους.

Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο υπάρχουν στην ιστοθέση http://www.ecoschools.gr/ecoschools/about και επίσης παρέχονται από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, στο τηλέφωνο 2103224944 (εσωτ.113) 09.00πμ- 16.00μμ, και στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου education@eepf.gr.

Για να δείτε το έγγραφο της πρόκλσηση πατήστε εδώ.

Για να δείτε την διαδικασία υποβολής της συμμετοχής πατήστε εδώ. 

Για να κατεβάστε την αίτηση συμμετοχής πατήστε εδώ.

Για να δείτε το έγγραφο ανανεώσης της λειτουργίας του Δικτύου πατήστε εδώ.

 Posted by at 11:56 am
Mar 082017
 

Στα πλαίσια του 3ου  Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με τίτλο «Οχήματα και μεταφορές του αύριο», ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, θα πραγματοποιηθεί ο 3ος Περιφερειακός Διαγωνισμός Δυτικής Μακεδονίας υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας. Με το διαγωνισμό δίνεται η δυνατότητα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να έλθουν σε επαφή με τον κόσμο της εκπαιδευτικής ρομποτικής, και με την ενασχόλησή τους να αναπτύξουν το ταλέντο, τη φαντασία και τις επιστημονικές τους δεξιότητες.

Στο φετινό διαγωνισμό θα συμμετέχουν 15 ομάδες μαθητών Δημοτικών σχολείων της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, οι τρεις πρώτες ομάδες που θα διακριθούν  θα συμμετάσχουν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου ΓΕΛ Κοζάνης (επί της οδού Ευτέρπης και Μουσών).

Το πρόγραμμα διεξαγωγής του διαγωνισμού είναι:

10:00 – 10:30  Εγγραφή ομάδων

10:30 – 13:30  Έναρξη διαγωνισμού – Αξιολόγηση κατασκευών

13:30 – 14:30  Χαιρετισμοί – Απονομή βραβείων- Παρουσίαση έργων στο κοινό.

Παράλληλα με το διαγωνισμό θα πραγματοποιηθεί έκθεση- παρουσίαση έργων των παρακάτω ομάδων ρομποτικής:

  • 1ου Εργαστηριακού Κέντρου Κοζάνης – 1ου ΕΠΑΛ, 2ου ΕΠΑΛ & 4ου Εσπερινού ΕΠΑΛ
  • Πειραματικού Δημοτικού Φλώρινας
  • 4ου ΓΕΛ Κοζάνης
  • ΕΠΑΛ Αμυνταίου
  • Ομάδας Ρομποτικής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Πληροφορίες στη ηλεκτρονική διεύθυνση http://edurobot.uowm.gr/

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο πατήστε εδώ.

 

Από την οργανωτική επιτροπή

Η  Δ/ντρια του 1ου ΕΚ Κοζάνης

Ατματζίδου Σουμέλα

 

 Posted by at 11:47 am