Mar 202017
 

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΥΠΠΕΘ (με αριθμ πρωτ.  7816 /Δ2 /17-01-2017) με θέμα: «Ανανέωση λειτουργίας του Δικτύου και ανασυγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι»», η Διεύθυνση Β/θμιας Εκπ/σης Αχαΐας συντονίζει το εγκεκριμένο από το ΥΠΠΕΘ  Διεθνές Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης «Νέοι Δημοσιογράφοι», το οποίο ιδρύθηκε το 1994.

Στο Διεθνές Δίκτυο έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σχολεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και από τη φετινή σχολική χρονιά έχει γίνει προέκταση και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Προσφέρεται εκπαιδευτικό υλικό για όλες τις θεματικές ενότητες του Δικτύου. Διεθνής συντονιστής του δικτύου είναι η FEE (Foundation For Environmental Education/ Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης) και στην Ελλάδα χειριστής του Δικτύου είναι η Ελληνική Εταιρεία της Φύσης (ΕΕΠΦ). Η ανανέωση λειτουργίας εγκρίθηκε  για τρία έτη, (δηλαδή για τα σχολικά έτη 2016-2017, 2017-2018 και 2018-19).

Οι μαθητές, με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, πραγματοποιούν μία δημοσιογραφική έρευνα σε ένα τοπικό περιβαλλοντικό πρόβλημα και ενημερώνουν την τοπική κοινωνία για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, μέσω φωτογραφίας, βίντεο ή άρθρου τους που δημοσιεύουν στον Τύπο. Οι μαθητές εργάζονται ως δημοσιογράφοι σε ένα εικονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ασχολείται με περιβαλλοντικά θέματα και προβλήματα (θεματικές ενότητες: ενέργεια, νερό, απορρίμματα, πόλεις, ακτές, γεωργία).  Περισσότερες πληροφορίες για το Δίκτυο θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.eepf.gr/el/young-reporters

Για να συμμετάσχετε στο Δίκτυο, θα πρέπει να συμπληρώσετε την ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής που θα βρείτε στην ιστοσελίδα του δικτύου. Για καλύτερο συντονισμό και διευκόλυνση της συνεργασίας, παρακαλούμε να κοινοποιήσετε την/τις αίτηση/σεις σας στον/στην Υπεύθυνο/η Π.Ε. ή Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ/νσης σας.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο και για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ.

 Posted by at 1:07 pm
Mar 202017
 

Σας ενημερώνουμε ότι η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης δια μέσου του Υπευθύνου Σχολικών Δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το Φωτογραφικό Εργαστήρι του Δήμου Κοζάνης «Φωτοδίοδος» συνδιοργανώνουν επιμορφωτικό σεμινάριο στο πλαίσιο των Πολιτιστικών Θεμάτων. Το σεμινάριο έχει σαν στόχο την παρουσίαση της «Camera Obscura».

Η «Camera Obscura» ή αλλιώς ο «σκοτεινός θάλαμος» (στα Λατινικά camera σημαίνει αίθουσα – δωμάτιο, ενώ obscura σημαίνει σκοτεινό) είναι μία απλή οπτική κατασκευή  που προβάλλει το είδωλο του περιβάλλοντος χώρου σε μία επιφάνεια. Χρησιμοποιείται στη ζωγραφική αλλά και για ψυχαγωγία, και ήταν μία από τις εφευρέσεις που οδήγησαν στη φωτογραφία και τη φωτογραφική μηχανή. Η κατασκευή – συσκευή αποτελείται από ένα φωτοστεγές κουτί ή ένα δωμάτιο με μία οπή στη μία πλευρά. Το φως από τα αντικείμενα του εξωτερικού περιβάλλοντος, διέρχεται μέσα από την οπή και πέφτει πάνω σε μία επιφάνεια στο εσωτερικό της, όπου και τα αναπαράγει. Τα αντικείμενα αποτυπώνονται ανεστραμμένα, αλλά με διατήρηση του χρώματος και της προοπτικής. Δηλαδή, οι ακτίνες του φωτός ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται ανάποδα πάνω στη γυαλιστερή επιφάνεια μια εικόνα των αντικειμένων που βρίσκονται έξω από το δωμάτιο. Η εικόνα αυτή μπορεί να προβληθεί σε χαρτί, και στη συνέχεια να ζωγραφιστεί για να παραχθεί μια εξαιρετικά ακριβής αναπαράσταση.

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να συμμετέχουν στο σεμινάριο πρέπει να αποστείλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους (το έντυπο της αίτησης επισυνάπτεται στο τέλος του εγγράφου) μέχρι 28-3-2017, ημέρα Τρίτη, στο email: tmsdr@dide.koz.sch.gr.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί, εκτός σχολικού ωραρίου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 4ου και 8ου Γυμνασίου Κοζάνης (επί της οδού Μακρυγιάννη 25) στις 25/4/2017, ημέρα Τρίτη και στις 27/4/2017, ημέρα Πέμπτη και ώρες 17.00 – 19.00. Το θεωρητικό πλαίσιο (νόμους της Φυσικής και αρχές της Τέχνης της Φωτογραφίας) πρόκειται να παρουσιάσει στους εκπαιδευτικούς ο Βρεττάκος Αλέξανδρος εκπαιδευτικός κλάδου ΠΕ 11 του 2ου ΕΠΑΛ Κοζάνης και υπεύθυνος του Φωτογραφικού Εργαστηρίου του Δήμου Κοζάνης «Φωτοδίοδος».

Στη συνέχεια, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του σεμιναρίου, στις 4 Μαΐου 2017, ημέρα Πέμπτη και ώρα 12.30 π.μ., οι επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί και οι σχολικές τους μονάδες θα υλοποιήσουν τη δράση «Μέρα Φωτογραφίας» κατά την οποία θα εφαρμόσουν με τους μαθητές τους, πλέον, αυτά που πραγματεύτηκαν στο σεμινάριο.

Για να δείτε το σχετικό έγγραφο και να για να κατεβάσετε την αίτηση πατήστε εδώ.

Για να δείτε την απόφαση πατήσε εδώ.

 Posted by at 12:48 pm