Oct 192015
 

Η Επιστημονική Ένωση για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας (Ε.Ε.Π.Ε.Κ.) διοργανώνει σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Παιδαγωγικά Τμήματα Δημοτικής εκπαίδευσης, Προσχολικής Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής) και το Τ.Ε.Ι. Θεσσαλίας (Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας) το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο Τ.Ε.Ι. Λάρισας 23-25 Οκτωβρίου 2015.

Περισσότερες πληροφορίες στο synedrio.eepek.gr.

Σκοπός του είναι να προωθήσει το γόνιμο και δημιουργικό διάλογο μέσα στην εκπαιδευτική κοινότητα καθώς και να θέσει τις βάσεις ευρύτερων προβληματισμών αναφορικά με την υιοθέτηση οποιασδήποτε μορφής εκπαιδευτικής καινοτομίας που έχει σχέση, είτε με τη διδασκαλία και τη μάθηση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, είτε με κάθε άλλη πτυχή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και της σχολικής ζωής.

Το συνέδριο, το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων απευθύνεται κυρίως σε:
➢    Εκπαιδευτικούς Προσχολικής Εκπαίδευσης.
➢    Εκπαιδευτικούς Α/θμιας Εκπαίδευσης.
➢    Εκπαιδευτικούς Β/θμιας Εκπαίδευσης.
➢    Μέλη Δ.Ε.Π. και Ε.Π. των ΑΕΙ και ΤΕΙ.
➢    Ερευνητές της Εκπαίδευσης.
➢    Εκπαιδευτές Ενηλίκων.
➢    Προπτυχιακούς και Μεταπτυχιακούς Φοιτητές ΑΕΙ και ΤΕΙ.

Ο όρος «Εκπαιδευτικός» περιλαμβάνει όσους υπηρετούν στη δημόσια ή ιδιωτική (τυπική ή μη) εκπαίδευση, εν ενεργεία ή συνταξιούχους, ως στελέχη ή μη.

Στο συνέδριο θα υπάρξουν 6 προσκεκλημένες ομιλίες διακεκριμένων πανεπιστημιακών δασκάλων από την Ελλάδα και την Κύπρο και θα παρουσιαστούν συνολικά 308 εργασίες, οι οποίες έτυχαν θετικής κρίσης από 2 τουλάχιστον κριτές.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του συνεδρίου στο http://synedrio.eepek.gr/index.php/programme.

Πιο συγκεκριμένα θα παρουσιαστούν:

α) Πλήρη Άρθρα – Εισηγήσεις: 210 (εκ των οποίων 11 βιντεοεισηγήσεις). Αφορούν σε ολοκληρωμένα πρωτότυπα άρθρα και εργασίες όλων των ειδικοτήτων.
β) Εκπαιδευτικά Σενάρια όλων των ειδικοτήτων: 65.
γ) Εργαστηριακές παρουσιάσεις: 33. Αφορούν κυρίως σε workshops παρουσίασης διδακτικών προσεγγίσεων, διδακτικών εργαλείων και εφαρμογών Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση. Θα πραγματοποιηθούν σε αίθουσες διδασκαλίας ή εργαστήρια Η/Υ και θα έχουν διάρκεια 2 – 3 ώρες. Για την παρακολούθηση των εργαστηρίων (25 άτομα ανά εργαστήριο) θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Για να εγγραφεί κάποιος σε εργαστήριο πρέπει προηγουμένως να έχει εγγραφεί στο συνέδριο.

Προς αποφυγή ταλαιπωρίας σε ουρές αλλά και για τη διευκόλυνση όλων (έκδοση βεβαιώσεων, έγκυρη εγγραφή σε εργαστήρια κλπ.), είναι προτιμότερο να γίνει έγκαιρη εγγραφή πριν την έναρξη του συνεδρίου, μέσα από το σύστημα http://synedrio.eepek.gr/index.php/eggrafi . Κόστος συμμετοχής: 20 € (για φοιτητές 10 € και για σπουδαστές του Τ.Ε.Ι. Λάρισας δωρεάν). Πληρωμή με κάρτα, e-banking ή με τραπεζική κατάθεση.

Για το Δ.Σ. της ΕΕΠΕΚ
Ο πρόεδρος                                 Η γεν. Γραμματέας
Δημήτρης Κολοκοτρώνης                Βασιλική Βασιλοπούλου

 Posted by at 10:02 am
Oct 192015
 

  ΕΦΟΡΕΙΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Για τέταρτη συνεχή χρονιά ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων οργανώνει μία εβδομάδα δράσης και ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης σε θέματα που συνδέονται με την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς, με επίκεντρο την 21η Οκτωβρίου 2015, που έχει καθιερωθεί ως «Ημέρα για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας». Ειδικότερα για τη φετινή χρονιά, οι εκδηλώσεις υπό το γενικό τίτλο « Άνθρωποι και Μνημεία σε κίνδυνο» αφιερώνονται στη μνήμη του αρχαιολόγου Khalid al – Asaad και του συντηρητή Qassem Abdallh Yehya, οι οποίοι δολοφονήθηκαν άγρια από τους αμείλικτους ισλαμιστές.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης συμμετέχει στη δράση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων για την προβολή του πολυσχιδούς έργου της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Η Εφορεία μας δραστηριοποιείται σε ένα νομό με ένα «ιδιαίτερο» προφίλ λόγω των Λιγνιτωρυχείων της ΔΕΗ, των Υ/Η Έργων αλλά και λόγω των Μεγάλων Έργων (Εγνατία Οδός, εθνικές και επαρχιακές οδοί) που κατά καιρούς πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται στην περιοχή. Επιπρόσθετα, πρόκειται για μία περιοχή στην οποία η σεισμικότητα, καθώς και τα γεωλογικά φαινόμενα (καθιζήσεις) δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στα ιστάμενα – κυρίως- μνημεία.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης έχοντας πάντα ως στόχο τη διάσωση, την προστασία και την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, οργανώνει τις παρακάτω δράσεις υπό το γενικό τίτλο:

«Η Αρχαιολογία στο νομό Κοζάνης: Υπερασπίζοντας το παρελθόν μας».

Τετάρτη 21 Οκτωβρίου 2015

Ώρες 10.00 – 14.00

Σε όλο το νομό Κοζάνης θα είναι επισκέψιμα για το κοινό, έντεκα (11) μνημεία και χώροι. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν μνημεία, κάποια μη επισκέψιμα από το ευρύ κοινό, ή μνημεία που αναστηλώνονται, συντηρούνται και δεν είναι, εύκολα, προσβάσιμα σε επισκέπτες. Ενημερωτικές πινακίδες με κείμενα και φωτογραφικό υλικό στον κάθε χώρο, καθώς και το προσωπικό της Εφορείας θα είναι στη διάθεση των επισκεπτών για να δώσουν πληροφορίες σχετικά με την ιστορία του μνημείου, καθώς και για τις εργασίες που έχουν πραγματοποιηθεί σ’ αυτό. Παράλληλα, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής, εκτός της έκθεσης του μουσείου, επισκέψιμοι θα είναι και οι λοιποί χώροι του μουσείου, εργαστήρια και χώροι εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Ο αναλυτικός κατάλογος των επισκέψιμων μνημείων:

ΔΗΜΟΣ ΚΟΖΑΝΗΣ

ΑΙΑΝΗ

• Αρχαιολογικό Μουσείο Αιανής: Έκθεση, εργαστήρια συντήρησης, χώροι εκπαιδευτικών προγραμμάτων

• Έργα ΕΣΠΑ, θέση Λειβάδια: Ελληνιστικές Αγροικίες

 

ΚΟΖΑΝΗ

• Τάφος – Ηρώο οδού Αρκαδίου

• Αρχοντικό Βούρκα (Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καστοριάς)

 

ΔΗΜΟΣ ΒΟΪΟΥ

ΣΙΑΤΙΣΤΑ

• Αρχοντικό Μαλιόγκα

 

ΔΙΛΟΦΟΣ

• Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου

 

ΔΗΜΟΣ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

ΜΑΥΡΟΠΗΓΗ

• Σωστικές ανασκαφές στο Λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ

 

ΣΠΗΛΙΑ

• Μακεδονικός Τάφος

 

ΠΕΡΔΙΚΚΑΣ

• Χώρος σκελετού προϊστορικού ελέφαντα (Σε συνεργασία με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας)

 

ΔΗΜΟΣ ΣΕΡΒΙΩΝ – ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ

ΒΕΛΒΕΝΤΟ

• Προϊστορικός οικισμός Βασιλάρα Ράχης

 

ΣΕΡΒΙΑ

• Βυζαντινός ναός Αγ. Αναργύρων και γεφύρι

 

Κυριακή 25 Οκτωβρίου 2015

Ώρα 11.00

Κοζάνη, Κοβεντάρειο κτήριο

Συνδιοργάνωση με τον Οργανισμό Αθλητισμού, Πολιτισμού και Νεολαίας Δήμου Κοζάνης

Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, Αρετή Χονδρογιάννη – Μετόκη θα παρουσιάσει το πολύπλευρο έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας στο νομό Κοζάνης σε ομιλία της με τίτλο: «Η Αρχαιολογία στο νομό Κοζάνης: Υπερασπίζοντας το παρελθόν μας».

 Posted by at 10:01 am