Feb 032016
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «Πολιτισμός Μνήμης: Πύργοι- Μεσόβουνο»

Στα πλαίσια του προγράμματος με τίτλο: «Πολιτισμός Μνήμης: Πύργοι- Μεσόβουνο», 12 μαθητές από τα τρία Γενικά Λύκεια της Πτολεμαΐδας και 2 καθηγήτριες επισκέφτηκαν το σχολείο Integrierte Gesamtschule Osterholz της πόλης Scharmbeck της Γερμανίας από 14.01.16 έως 21.01.16.

Για να δείτε ολόκληρο το δελτίου τύπου πατήστε εδώ

 Posted by at 12:45 pm
Feb 032016
 

Το έργο «Μετανάστες»

των μαθητών του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου

πάει Λονδίνο [εργάστηκαν 30 μαθητές, Διαγωνισμός]

Μια καθηγήτρια τέχνης σε σχολείο της Λεμεσού έφτιαξε μαζί με τους μαθητές της ένα έργο που περικλείει το δράμα των προσφύγων, την κρίση αξιών που βιώνουμε αλλά και… τον πόθο που απέπλευσε.

 Το έργο έφτιαξαν 30 παιδιά του Λυκείου Αποστόλου Λουκά Κολοσσίου -εκ των οποίων 8 είναι οι leaders-, ηλικίας 16-18 χρόνων, με τη βοήθεια φυσικά της δασκάλας τους, της ζωγράφου Πόπης Νικολάου.

Όπως μας είπε η ίδια η καθηγήτρια «οι ανθρώπινες φιγούρες είναι φτιαγμένες από πολυομεθάνη και γυψόγαζες, ενώ η βάρκα ανήκε στο κοινοτικό συμβούλιο και θα πήγαινε για πέταμα…».

Το έργο «Immigrants» φτιάχτηκε με αφορμή τον 5ο Παγκύπριο ∆ιαγωνισµό Εικαστικών Τεχνών Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης, θέμα του οποίου είναι το «Κρίση – Πρόκληση».

Τα παιδιά, αφού προβληματίστηκαν αρκετά μαζί και με τη δασκάλα τους, έφτιαξαν το εν λόγω έργο, το οποίο εκτός των άλλων επιλέγηκε από την Saatchi Gallery στο Λονδίνο ανάμεσα στους 20 φιναλίστ (από μια λίστα 22.000 έργων) οι οποίοι θα εκθέσουν μάλιστα στη βρετανική μητρόπολη μεταξύ 3 και 9 Μαρτίου -στις 3/3 θα δοθούν και τα 3 πρώτα βραβεία στα έργα που θα επιλεγούν για τα «2016 Saatchi Gallery/ Deutsche Bank Art Prize».

Για τις ανάγκες της έκθεσης στο Λονδίνο πραγματοποιήθηκε και μια φωτογράφηση στην παραλία του Άγιου Ερμογένη στη Λεμεσό, με τη συμβολή του κοινοτάρχη Κολοσσίου, κ. Λουκά, της κας Μαρίας Καλυφόμματου και φυσικά των παιδιών.

Πιο κάτω το μήνυμα της καθηγήτριας των παιδιών με το οποίο συνοδεύει τις φωτογραφίες που ανέβασε στο facebook: «Μια χούφτα ανθρώπων που αγωνίζονται στο έλεος του ωκεανού, αντιμέτωποι με την οργή της φύσης και έχοντας ως πυξίδα την ελπίδα. Προδομένοι από την πατρίδα τους που βιώνει έναν ανείπωτο τρόμο λόγω του πολέμου, οι Σύροι πρόσφυγες μάχονται για τη ζωή τους. Επιλέγουν τη ΖΩΗ πριν έρθει ο ΘΑΝΑΤΟΣ.

Έχουν επίγνωση ότι αυτή τους η απόφαση μπορεί να επιφέρει έναν αργό και βασανιστικό θάνατο. Επειδή όμως τα παιδιά τους -στα μάτια των οποίων υπάρχει ένα «γιατί;»- είναι ότι πιο πολύτιμο έχουν στη ζωή, σκέφτονται πως αξίζει τον κόπο να διασχίσουν τα άγρια κύματα! Ελπίζουν σε ένα καλύτερο μέλλον, μακριά από τους εφιάλτες του πολέμου, μακριά από τα φρικτά βασανιστήρια, τις κατακριτέες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, την φτώχεια και την πείνα! Επιζητούν μια νέα χώρα που θα τους βάλει στην αγκαλιά της, χωρίς προκαταλήψεις, που θα επουλώσει τις πληγές τους και θα τους δώσει μια δεύτερη ευκαιρία για ένα καλύτερο αύριο για τις οικογένειές τους!

Η έκφρασή τους απεικονίζει την αγωνία τους! Τα πρόσωπά τους είναι τρομοκρατημένα, τα μάτια τους μένουν ορθάνοιχτα αναμένοντας για ένα ελπιδοφόρο σημάδι και τα χείλη τους είναι σφραγισμένα και με τη γεύση της πίκρας λόγω της απογοήτευσης! Ταξιδεύουν σε μια σαθρή βάρκα, ανάμεσα σε πανύψηλα κύματα, έχοντας όμως στην πλώρη τους την ελπίδα. Μοναδικής τους προσδοκία να αντικρύσουν στον μακρινό ορίζοντα το περίγραμμα ενός νησιού, κάτι που θα θέσει τέλος στον εφιάλτη τους».

varkas_0pic4_2216

Πηγή : https://www.alfavita.gr/arthron/ergo-metanastes-ton-mathiton-toy-lykeioy-apostoloy-loyka-kolossioy-paei-londino

Πηγή: Mιχάλης Μιχαηλίδης/city.sigmalive

 Posted by at 11:14 am
Feb 032016
 

Το μαθητικό φιλμ Florinanoκέρδισε την πρώτη θέση

στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα «Let’s talk about nano».  

Η Florinano είναι μια σύγχρονη κοινότητα μάθησης που δημιουργήθηκε στη Φλώρινα και έχει ως έργο την ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού για τη διδασκαλία  της Nανοτεχνολογίας στην υποχρεωτική εκπαίδευση. Την συγκροτούν μαθητές δημοτικών σχολείων, δάσκαλοι, σχολικοί σύμβουλοι, φοιτητές και ερευνητές της Διδακτικής των Φυσικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Στο πρώτο της φιλμ, που φέρει και το όνομά της –Florinano– τα μέλη της κοινότητας περιγράφουν ένα πολύ γνωστό φυσικό φαινόμενο που σχετίζεται με την υπερ-υδροφοβικότητα των φύλλων του λωτού: το «φαινόμενο του λωτού». H κοινότητα Florinano μελετά κι άλλα υπερ-υδροφοβικά φυτά, όπως το κουνουπίδι, το λάχανο και το μπρόκολο. Στο φιλμ παρουσιάζονται εφαρμογές της Nανοτεχνολογίας, όπως είναι τα υπερ-υδροφοβικά ξύλα και υφάσματα.

Το φιλμ κέρδισε την πρώτη θέση στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό με θέμα «Let’s talk about nano».

Ακολουθούν οι σχετικές ηλεκτρονικές διευθύνσεις για το φιλμ και τον διαγωνισμό:

Το φιλμ: https://www.youtube.com/watch?v=k8kGaSUSMHg

Στοιχεία για τον διαγωνισμό:
http://www.nanodiode.eu/about-nanodiode/
https://www.facebook.com/nanodiode/?fref=nf

 Εκ μέρους της κοινότητας Florinano

 Άννα Σπύρτου
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Πηγή : http://www.esos.gr/arthra/42183/mathitiko-film-kerdise-tin-proti-thesi

 Posted by at 9:58 am
Feb 032016
 

Πρόκειται για μία χρονολογική και χαρτογραφική εφαρμογή η οποία βρίσκεται στο chronas.org και για να τη χρησιμοποιήσετε θα πρέπει να κάνετε μία απλή  εγγραφή.

Η εφαρμογή αυτή δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2015.

Θα γίνει κατανοητή η διαμόρφωση των συνόρων των χωρών, των αυτοκρατοριών για τα τελευταία 2.000 χρόνια της ανθρώπινης ιστορίας.

Καλή περιήγηση!

Πηγή : https://www.alfavita.gr/arthron/ena-entyposiako-programma-gia-na-mathoyme-i-na-didaxoyme-istoria-ananeomeno

 Posted by at 9:57 am