Nov 132015
 

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη δεν είναι μια καινούρια ιδέα. Εδώ και καιρό λειτουργούν σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού, βιβλιοθήκες, όπου ο καθένας μπορεί να αφήσει το βιβλίο του και να πάρει κάποιο άλλο. Τα βιβλία έτσι ταξιδεύουν από χέρι σε χέρι και ζουν μια καινούρια ζωή, αντί να παραμένουν στο ράφι.

Στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο του 2011, οι αρχιτέκτονες Ειρήνη – Αιμιλία Ιωαννίδου και Ελευθέριος Αμπατζής  δημιούργησαν μια μοντέρνα κατασκευή που στεγάζει ανταλλακτικές βιβλιοθήκες, η οποία τοποθετήθηκε σε διάφορα σημεία της χώρας. Όπως αναφέρουν οι δημιουργοί της, «στόχος της ανταλλακτικής βιβλιοθήκης είναι η προαγωγή αισθήματος κοινωνικής προσφοράς και αλληλεπίδρασης. Επιχειρεί να διαμορφώσει τον δημόσιο χώρο αισθητικά και ταυτόχρονα υπόσχεται πολιτιστική και εκπαιδευτική επιμόρφωση

Σε μια ανταλλακτική βιβλιοθήκη μπορεί να αφήσει κανείς εκτός από βιβλία, σχολικά βοηθήματα, κόμικ, περιοδικά, εφημερίδες, λευκώματα, ταξιδιωτικούς οδηγούς, παραμύθια, τετράδια, ατζέντες, CD με e-books, ακόμα και παιχνίδια, παζλ, χάρακες, μολυβοθήκες. Ο κάθε επισκέπτης αφήνει κάτι και παίρνει κάτι άλλο, ώστε να υπάρχει συνεχής ροή.

Σήμερα στην Ελλάδα λειτουργούν, μεταξύ άλλων, και οι εξής ανταλλακτικές βιβλιοθήκες :

  1. Κηφισιά, στη συμβολή των οδών Κασσαβέτη & Λεβίδου πάνω στο πεζοδρόμιο.
  2. Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, στην είσοδο επί της Λεωφόρου Συγγρού 107-109.
  3. Πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι.
  4. Πλατεία Αγοράς στα Χανιά.
  5. Πλατεία Σούδας στα Χανιά.
  6. Πλατεία Κουνουπιδιανών στα Χανιά.
  7. Πλατεία Δικαστηρίων στα Χανιά.

Πρόταση και παρότρυνση της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών είναι ο  κατάλογος με τις  παραπάνω  βιβλιοθήκες να εμπλουτιστεί, αφού κάθε σχολείο μπορεί να δημιουργήσει τη δική του ανταλλακτική βιβλιοθήκη, παράλληλα ή ξεχωριστά με την τυπική βιβλιοθήκη του σχολείου και σε συνεργασία με τον τοπικό δήμο. Η βιβλιοθήκη αυτή μπορεί να φιλοξενείται σε κεντρική θέση στο σχολείο ή σε «πέρασμα» της πόλης. Έτσι προωθείται τόσο η έννοια της επαναχρησιμοποίησης, όσο και η συμμετοχή των μαθητών σε μία ιδέα κοινωνικής αλληλοπροσφοράς, η οποία συνδυάζει την προαγωγή της μεταξύ των μαθητών επικοινωνίας, με την ενίσχυση του επιστημονικού, περιβαλλοντικού και πολιτισμικού γραμματισμού τους  .

Για περισσότερες ιδέες και πληροφορίες: http://vivliothiki.org  ή στο ΚΠΕ Έδεσσας Γιαννιτσών (κα Καραδήμου τηλ. 23810 51337 και mail@kpe-edess.pel.sch.gr )

 Posted by at 9:35 am

Sorry, the comment form is closed at this time.