Feb 172017
 

Σε συνάντηση του Διευθυντή  Π.Ε. Κοζάνης και των Υπεύθυνων Σχολικών Δραστηριοτήτων  Π.Ε. & Δ.Ε. Κοζάνης με τα  μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του Κ.Π.Ε. Βελβεντού στο 19ο Δημοτικό Σχολείο Κοζάνης (Βιοκλιματικό σχολείο στη ΖΕΠ)  αποφασίστηκε  ο σχεδιασμός και η πιλοτική υλοποίηση για φέτος ενός προγράμματος επιμόρφωσης των μαθητών στο χώρο του σχολικού συγκροτήματος.

Το πρόγραμμα για την τρέχουσα χρονιά θα έχει διάρκεια ενός μηνός (Μάιο-Ιούνιο) και θα απευθύνεται σε μαθητές της Ε΄ και ΣΤ΄ Τάξης των Δημοτικών σχολείων της πόλης της Κοζάνης, ενώ την επόμενη χρονιά θα προστεθούν και σχολεία της Δ.Ε. Κοζάνης.

Οι μαθητές θα ξεναγούνται στο σχολικό συγκρότημα, θα ενημερώνονται για τα βιοκλιματικά κτίρια και για τον βιοκλιματικό σχεδιασμό τους, τις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας, τους πολλαπλούς τρόπους εξοικονόμησης ενέργειας που εφαρμόζονται στην καθημερινή λειτουργία του – αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας και των περιβαλλοντικών πηγών – που όπως προκύπτει από το βιοκλιματικό σχεδιασμό του, επιτυγχάνεται στα πλαίσια της συνολικής θερμικής λειτουργίας του κτιρίου και της σχέσης κτιρίου – περιβάλλοντος.

Θα δουν από κοντά:

·        Τα ενεργητικά και παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης

·        Γεωθερμία

·        Τηλεθέρμανση

·        Φωτοβολταϊκά

·       Τα παθητικά συστήματα φυσικού δροσισμού: Καμινάδες αερισμού- Σκίαστρα

Με βιωματική προσέγγιση και μέσα από εκπαιδευτικές δραστηριότητες θα κατανοήσουν τα πολλαπλά οφέλη της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής: ενεργειακά (εξοικονόμηση και θερμική/οπτική άνεση), οικονομικά (μείωση κόστους ηλεκτρομηχανολογικών εγκαταστάσεων), περιβαλλοντικά (μείωση ρύπων) και κοινωνικά.

Στόχος των εμπλεκόμενων είναι να εγκριθεί το πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και να λειτουργεί  επικουρικά με τη λειτουργία του ΚΠΕ Βελβεντού στο χώρο του Σχολικού συγκροτήματος για όλα τα σχολεία Π.Ε. και Δ.Ε. Κοζάνης αλλά και όλης της Ελλάδας.

Θα ακολουθήσει αναλυτική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τις σχολικές μονάδες της  πόλης της Κοζάνης το επόμενο χρονικό διάστημα.

zep

BIO 2

 Posted by at 11:47 am

Sorry, the comment form is closed at this time.