ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ 2015
Πολιτισμός, παιδεία, έρευνα, καινοτομία, ψηφιακές τεχνολογίες, τουρισμός.
Βόλος, 24-26 Σεπτεμβρίου, 2015
Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Παραλιακό Συγκρότημα “Παπαστράτου”
ΟΙ ΕΓΓΡΑΦΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Αγαπητοί Συνάδελφοι,
Έχουμε την τιμή να σας προσκαλέσουμε στο ” Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς – 2015 “(“Pan-Hellenic Conference on Digital Cultural Heritage-2015″), που θα γίνει στην Ελλάδα ,στην όμορφη πόλη του Βόλου κατά το χρονικό διάστημα από την Πέμπτη 24 έως και το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2015 .
Το Συνέδριο για την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2015 ,είναι αποτέλεσμα μιας μεγάλης συνεργασίας μεταξύ Φορεών της Ελλάδας και της Κύπρου πάνω σε θέματα Επιστημών και συνδιοργανώνεται από:
- το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.) ,Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς
- το ΑΕΙ ΠΕΙΡΑΙΑ Τεχνολογικού Τομέα -Εργαστήριο Μη Καταστροφικών Τεχνικών Σχολής Τεχνολογικών Εφαρμογών
- τον Δευτεροβάθμιο Οργανισμό “ΔΙΚΤΥΟ ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ” για τον Άνθρωπο και τον Πολιτισμό
με την υποστήριξη:
πολλών Κρατικών Φορέων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας , του Δήμου Βόλου , του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,Ερευνητικών Εργαστηρίων , της επιστημονικής κοινότητας από την Ελλάδα και την Κύπρο, του Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου Κύπρου (TE.ΠA.K. – Λεμεσός ) , του Ανώτατου Επιστημονικού Ιδρύματος Πειραιά Τεχνολογικού Τομέα., του ICOMOS Ελλάδος,του Δικτύου Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Θεσσαλίας ,Πολιτιστικών Φορέων από όλη την Ελλάδα ,αλλά και πολλών άλλων συλλογικών Φορέων της Θεσσαλίας .
Στο τριήμερο του Συνεδρίου θα υπάρξουν πολλές ευκαιρίες να επιτευχθεί ανταλλαγή γνώσης και εμπειριών για τα αποτελέσματα της έρευνας στην πολιτιστική κληρονομιά και τις ψηφιακές τεχνολογίες και να συζητηθούν οι τρέχουσες και οι μελλοντικές εξελίξεις στον τομέα αυτό σε παγκόσμιο επίπεδο και να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνέργειες μεταξύ Φορέων της Ελλάδας και της Κύπρου για την καλύτερη αξιοποίηση των ίσων ευκαιριών μέσα στην Ευρώπη και πρόσβαση σε ευρωπαϊκούς πόρους που προορίζονται για τον Πολιτισμό.
Σπουδαίοι Φορείς της Πολιτείας ,όπως το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας ,πολλά άλλα Πανεπιστήμια της Ελλάδος και του Εξωτερικού, Κρατικοί Φορείς ,ICOMOS Ελλάδος και Κύπρου , HEDA, , Ιδρύματα, Ινστιτούτα ερευνών ,Εργαστήρια απ όλο τον κόσμο συμμετέχουν με εκπροσώπους τους και στηρίζουν το Συνέδριο ,γιατί αυτό αποτελεί το μεγάλο κάλεσμα και τη μεγάλη συνάντηση των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων που ασχολούνται με την Ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Ανθρώπου.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί , στο Βόλο, στους φιλόξενους χώρους του Παραλιακού Συγκροτήματος “Παπαστράτου” του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στα αμφιθέατρα «Γ. Κορδάτος» και «Γ. Σαράτσης», που διαθέτουν σύγχρονα μέσα βιντεοπροβολών και τηλεπικοινωνίας (Wi-Fi κτλ.) και από τους Διοργανωτές έχει ληφθεί μέριμνα για μια ευχάριστη και εποικοδομητική διαμονή στην πόλη του Βόλου κατά το τριήμερο του Συνεδρίου.
Ο ρόλος της έρευνας για την πολιτιστική κληρονομιά στο σύγχρονο κόσμο της διάχυσης της πληροφορίας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Οι πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προστασία, την αποκατάσταση, τη συντήρηση και την ψηφιακή τεκμηρίωση της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και οι πηγές της χρηματοδότησης της έρευνας αυτής μπορούν και πρέπει να αποτιμηθούν ως προς τη συμβολή τους στη δημιουργία νέας γνώσης και νέων θέσεων εργασίας ,μέσα από την αξιοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και πόρων και είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από το Συνέδριο θα προκύψουν μεγάλες συνέργειες ,έτσι ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε το μέλλον από καλύτερες θέσεις .
Η αξιολόγηση των υπαρχόντων ερευνητικών υποδομών και των αποτελεσμάτων τους, η παρουσίαση ιδεών και οραμάτων για νέες ψηφιακές μεθόδους, η συζήτηση για την καθιέρωση μοντέλων και προτύπων στον τομέα της πολιτιστικής κληρονομιάς, η εξέταση του σχετικού νομοθετικού πλαισίου που αφορά στην πολιτιστική κληρονομιά, την πολιτισμική διαχείριση και τη συντήρηση αρχαιοτήτων και έργων τέχνης, η διερεύνηση του ρόλου των τρεχόντων εξελίξεων στις διεθνείς δραστηριότητες, τις συμφωνίες και τις συνεργασίες σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και της ψηφιοποίησής της, η αναζήτηση των ηθικών διαστάσεων του τομέα των πληροφοριακών συστημάτων για την πολιτιστική κληρονομιά, είναι ορισμένοι μόνον από τους τομείς στους οποίους σκοπεύει να επικεντρωθεί το συνέδριο.
Οι θεματικοί άξονες προβληματισμού είναι οι ακόλουθοι:
1. Νέες τεχνολογίες στις ανθρωπιστικές επιστήμες
2. Η ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία και τον τουρισμό
3. Ψηφιακή Πολιτιστική κληρονομιά και η διαχείριση της
4. Συντήρηση, Προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στο ψηφιακό πολυμεσικό περιβάλλον και διαδίκτυο (Εκπαίδευση, Τουρισμό, κτλ)
5. Νομικό πλαίσιο και ψηφιοποίηση της Πολιτιστικής Κληρονομίας (συμβάσεις, προγράμματα, πνευματικά δικαιώματα)
6. Εμπειρίες, νέες προκλήσεις και προοπτικές για την ψηφιακή κοινωνία της Πολιτιστικής Κληρονομίας.
Για συμπληρωματικές πληροφορίες, παρακαλούμε επισκεφτείτε τον αποκλειστικό ιστότοπο του συνεδρίου :
μέσα από τον οποίο θα λαμβάνετε όλη την ενημέρωση για κάθε τι νεώτερο που θα αφορά τη Διοργάνωση του συνεδρίου και τους συνέδρους .
Στους συμμετέχοντες θα δοθεί Πιστοποιητικό Συμμετοχής.
Προσκαλούνται ,λοιπόν, όλοι οι Φορείς που επιθυμούν να παρουσιάσουν το έργο τους να συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους ,όπως ,επίσης και κάθε επιστήμονας που ασχολείται με το θέμα της Ψηφιοποίησης να ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ ΑΜΕΣΑ με τη Διοργάνωση για την παροχή οδηγιών .
Όσοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν το Συνέδριο, ως Σύνεδροι , παρακαλούνται να δηλώσουν ΑΜΕΣΑ τη συμμετοχή τους ηλεκτρονικά ,λόγω του έντονου ενδιαφέροντος, που ήδη υπάρχει, από την Ελλάδα και το εξωτερικό στη διεύθυνση www.euromed2015.eu . (REGISTRATION FORM) .
Από τη μεγάλη αυτή συνάντηση των νέων τεχνολογιών με τον Πολιτισμό ,δεν πρέπει να λείψει κανείς.
Για άμεσες πληροφορίες αρμόδιος Κ . Σκριάπας -ΒΟΛΟΣ ΤΗΛΕΦ. 6974-881944,
info@euromed2015.eu
Με Εκτίμηση
Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου
- ΜΑΡΙΝΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ -ΚΥΠΡΟΣ
- ΙΩΑΝΝΗΣ ΒΑΡΑΛΗΣ, ΘΕΟΔ.ΓΚΑΝΕΤΣΟΣ, ΗΛΙΑΣ ΝΟΜΠΙΛΑΚΗΣ, ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΚΡΙΑΠΑΣ -ΕΛΛΑΔΑ
Sorry, the comment form is closed at this time.