Feb 032015
 

Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων

Αγαπητέ φίλε μαθητή, αγαπητή φίλη μαθήτρια,

     Είμαι το Φερεντίνι η Ραπαλόπαπια της οικογένειας των Netta rufina. Σήμερα 2 Φεβρουαρίου, που εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, επικοινωνώ μαζί σας για να σας μιλήσω για τον κόσμο μου, για να σας μιλήσω για εμένα, για εσάς και το κοινό μας μέλλον.

     Οι Υγρότοποι, δηλαδή οι  πηγές, τα έλη, τα ποτάμια, οι  εκβολές, οι τεχνητές και φυσικές λίμνες, τα δέλτα ποταμών και οι λιμνοθάλασσες  είναι το σπίτι μου, το καταφύγιό μου. Στους καλαμώνες και στα νερά τους ζω και αναπαράγομαι, βρίσκω  τροφή  εγώ αλλά κι άλλοι πολλοί ζωικοί και φυτικοί οργανισμοί.  Όπως καταλαβαίνετε υπάρχω γιατί υπάρχουν, αλλά πιθανόν όπως δεν έχετε αντιληφθεί ακόμη, υπάρχουν γιατί υπάρχω. Σας παροτρύνω να ανακαλύψετε το γιατί.

     Οι Υγρότοποι δεν είναι μόνο για μένα πολύτιμοι. Οι λειτουργίες τους είναι πολλές και σημαντικές και για τη δική σας κοινωνία, την κοινωνία των ανθρώπων:

  •  Με το νερό που συγκεντρώνουν εμπλουτίζουν τον υπόγειο υδροφόρο ορίζοντα.
  • Προστατεύουν τις πόλεις από τις πλημμύρες και τη διάβρωση του εδάφους, καθώς μειώνουν την ορμή των πλημμυρικών νερών.
  • Οι καλαμώνες που αναπτύσσονται σε αυτούς συντελούν στον καθαρισμό και το φιλτράρισμα του νερού από φερτά υλικά και ρύπους, επομένως συντηρούν και διατηρούν το περιβάλλον καθαρό.
  • Συμβάλουν στη ρύθμιση του μικροκλίματος της περιοχής τους, αφού μπορούν να αποθηκεύουν και να ελευθερώνουν θερμότητα. Επίσης μπορούν και αξιοποιούν την ηλιακή ακτινοβολία από τη βλάστηση που αναπτύσσεται μέσα σε αυτούς.
  • Στηρίζουν τα τροφικά πλέγματα, μέσα στα οποία εντάσσομαι κι εγώ αλλά κι εσείς ως ζωντανοί οργανισμοί.

      Ότι όμως και να  πω δεν μπορεί να συγκριθεί με την πραγματικότητα. Γιαυτό σας καλώ να έρθετε για να την ζήσετε. Έχετε Υγροτόπους στον τόπο σας; Ποιος είναι ο πιο κοντινός Υγρότοπος σε εσάς; Επισκεφθείτε τον και θυμηθείτε όταν φτάσετε σε αυτόν :

  • Ν’ αφουγκραστείτε τη μουσική απ’ το θρόισμα των φύλλων, καθώς ο αέρας γλιστρά ανάμεσά τους & κάνει τον περιπατητή να αναρριγά ευχάριστα.
  • Να νιώσετε και να παρατηρήσετε τους δρόμους που ακολουθούν οι χυμοί των φυτών, ώσπου να φτάσουν στις άκρες τους & τις κάνουν να χαμογελάσουν, πρασινίζοντας απ’ το καλό τους.
  • Να αγγίξετε την πτεροειδή, παλαμοειδή & παράλληλη μορφή των φύλλων, αριστοτεχνικά κομμένη, για να μπορούν να αντικρίζουν τη ζωή αειφορικά.
  • Να ανακαλύψετε τον κόσμο που ανταμώνουν οι πάπιες, με τους ερωδιούς, οι φαλαρίδες με τις βίδρες, οι γουλιανοί με τις πλατίτσες χορεύοντας  τον αρχέγονο χορό της ύπαρξης.
  • Να αναρωτηθείτε γιατί οι άσπρες «συμπληγάδες πέτρες» – τα δόντια στο στόμα των ψαριών- είναι μεγάλες στα σαρκοφάγα & μικρές στα φυτοφάγα «πριγκιπόπουλα» του βυθού.

    Θυμηθείτε να γνωρίσετε και να παρατηρήσετε:

  • τον περαστικό αργυροπελεκάνο & τη λαγγόνα, τους αιώνιους ταξιδευτές προς την ελευθερία & το φως.
  • τους βουβόκυκνους, τις αγριόπαπιες, τους χηνοπρίστες & τους νυκτοκόρακες, τους τσικνιάδες, τους κορμοράνους & τα ποταμογλάρονα, που ανταμώνουν σαν ευγενικοί, διακριτικοί γείτονες.
  • το γριβάδι, το περκί, τον κέφαλο & την καραβίδα , καθώς και τα άλλα είδη της ιχθυοπανίδας που ζουν ήρεμα στον άφωνο κόσμο τους.

    Αν κάποιοι από τους παραπάνω φίλους μου δεν ανταμώνουν στην περιοχή σας, σίγουρο είναι ότι έχουν δώσει τη θέση τους σε κάποιους άλλους. Σας παροτρύνω να τους ανακαλύψετε και να τους αναγνωρίσετε.

     Θυμηθείτε να σκεφθείτε, να γνωρίσετε, να μάθετε, να θαυμάσετε και να προβληματιστείτε για τον Μικρό και Μέγα κόσμο που μας περιβάλει!

     Αξιοποιήστε κάθε πρόσφορο τρόπο και συγχρόνως  «ανοίξτε» και τα μάτια της ψυχής σας για να νοιώσετε τη ζωή που περνά δίπλα σας γρήγορη, βιαστική! Μην φοβηθείτε να «βουτήξετε στα νερά της», να την νιώσετε μ’ όλες τις αισθήσεις σας, με την ύπαρξή σας όλη!

    Είναι τόσα που θέλω να σας πω & ο χρόνος είναι λίγος….

     Μην ξεχάσω το σημαντικότερο, να σας πω πως σας αγαπώ και πως έχω ανάγκη από τη φιλία σας, τόση όση έχετε και σεις από τη δική μου, ώστε  να συμπορευτούμε στο ταξίδι της ζωής.

 

                                                                        Ο φίλος σας

                                                            το Φερεντίνι η Ραπαλόπαπια

 

 

 

 

 

ΥΓ 1. H Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων εορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Φεβρουαρίου, ως ημέρα αφύπνισης των πολιτών του κόσμου σχετικά με την ανάγκη προστασίας και αειφόρου διαχείρισης των Υγροτόπων. Τη συγκεκριμένη ημερομηνία το 1977 υπογράφηκε η Συνθήκη Ραμσάρ στην ομώνυμη  πόλη του Ιράν. Η Συνθήκη αποβλέπει μέσω τοπικών, εθνικών και διακρατικών συνεργασιών στην προστασία και τη χρηστή διαχείριση των υγροτοπικών συστημάτων, δηλαδή πηγών, ελών, ποταμών, εκβολών, τεχνητών και φυσικών λιμνών, δέλτα ποταμών και λιμνοθαλασσών. Στη ζώνη προστασίας της περιλαμβάνονται  1524 υγρότοποι, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και οι ακόλουθοι ελληνικοί: το Δέλτα του ποταμού Έβρου, οι λίμνες Ισμαρίδα και Βιστονίδα, η λιμνοθάλασσα του Πόρτο Λάγος, το Δέλτα και η λιμνοθάλασσα Νέστου, η τεχνητή λίμνη Κερκίνη, οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια, το Δέλτα των ποταμών Αξιού- Λουδία-Αλιάκμονα, ο Αμβρακικός κόλπος, η λιμνοθάλασσα του Μεσολογγίου και η λιμνοθάλασσα Κοτύχι στο Νομό Ηλείας.

ΥΓ 2. Αγαπημένοι φίλοι μου σας καλώ παρέα με τους συμμαθητές σας να προβληματιστείτε και να αναζητήσετε απαντήσεις μέσα από έρευνα και συζήτηση με επιχειρήματα σχετικά με τις υπογραμμισμένες γαλάζιες περιοχές της επιστολής μου. Μοιραστείτε τα συμπεράσματά σας με τους υπόλοιπους συμμαθητές σας, με την οικογένειά σας και την τοπική κοινωνία.

Βοήθεια για την καταγραφή των συμπερασμάτων σας, αλλά και την αποτύπωση σε χαρτί της πιθανής εμπειρίας σας σε έναν υγρότοπο θα σας δώσει το συνημμένο έντυπο υλικό των φίλων μου* από την Έδεσσα. Μην ξεχάσετε τις φωτογραφίες που θα βγάλετε να τις μοιραστείτε με τους συμμαθητές σας από όλη την Ελλάδα, αναρτώντας τες στο μπλοκ ΦωτογραφίΖΩ!

ΣΧΕΤΙΚΟΙ ΙΣΤΟΤΟΠΟΙ

*Η Παιδαγωγική Ομάδα του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Έδεσσας Γιαννιτσών συντονίζει το Εθνικό Θεματικό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με τίτλο «Νερό και βιώσιμη ανάπτυξη». Στο πλαίσιο λειτουργίας του είναι στη διάθεση των εκπαιδευτικών και μαθητών από την επικράτεια για να υποστηρίξει, στη συγκεκριμένη θεματική περιοχή, με έντυπο, ηλεκτρονικό υλικό και όποια άλλη πληροφορία της ζητηθεί να παρέχει.

 

ΚΠΕ EΔΕΣΣΑΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ

ΜΥΛΟΙ, ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΩΝ

ΕΔΕΣΣΑ 58200

ΤΗΛ. 23810 51337, ΦΑΞ 23810 21737

Mail: mail@kpe-edess.pel.sch.gr

ATT00020ATT00023

 Posted by at 8:10 am

Sorry, the comment form is closed at this time.