Nov 182014
 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

 

ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ – ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ – ΒΙΩΜΑΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ – ΔΡΩΜΕΝΑ

 

Εκπαίδευση και Θέατρο: Βιωματικές Δράσεις μέσω του θεάτρου

 

Θεσσαλονίκη, Παρασκευή 28 & Σάββατο 29 Νοεμβρίου 2014

στο 1ο Λύκειο Συκεών

 

Το Γραφείο Β. Ελλάδας του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Θέατρο στην Εκπαίδευση (27 Νοεμβρίου), διοργανώνει σε συνεργασία με το Σύλλογο Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου, Σχολής Καλών Τεχνών, Α.Π.Θ., επιμορφωτική διημερίδα με ανακοινώσεις/εισηγήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικά δρώμενα, με τίτλο:

 

Εκπαίδευση και Θέατρο: Βιωματικές δράσεις μέσω του θεάτρου

   Οι Βιωματικές Δράσεις προωθούν τη βιωματική, συνεργατική και διερευνητική μάθηση και έχουν σκοπό να βοηθήσουν τους μαθητές μέσα από την ενεργοποίησή τους να αναπτύξουν τη διαδικασία «μαθαίνω πώς να μαθαίνω», ώστε να αξιοποιούν παλιές, νέες, προσωπικές και διαμεσολαβημένες εμπειρίες για να κατανοούν τα θέματα που μελετούν. Μέσα από τις βιωματικές δράσεις οι μαθητές είναι σε θέση να αξιοποιούν τις νέες στάσεις, γνώσεις και ικανότητες για να βελτιώσουν τον εαυτό τους και την αυτοεκτίμησή τους, τη συμπεριφορά τους ως προς το άτομό τους και τους άλλους, τη στάση τους απέναντι στο κοινωνικό, φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και να συνδέουν τις μαθησιακές τους εμπειρίες με συναισθήματα δημιουργικότητας, χαράς και απόλαυσης.

Στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, τα τελευταία χρόνια, οι βιωματικές δράσεις προτείνονται στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση Προγραμμάτων Σχολικών Δραστηριοτήτων και συγκεκριμένα Προγραμμάτων Πολιτιστικών Θεμάτων, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Αγωγής Υγείας.

Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και συγκεκριμένα στην Α’ τάξη του Γυμνασίου υλοποιείται το επιστημονικό πεδίο Σχολική και Κοινωνική Ζωή και πραγματεύεται θέματα όπως: οι σχέσεις του μαθητή με τον εαυτό του και τους συμμαθητές του, η ταυτότητα και η ετερότητα, η διαχείριση των συναισθημάτων, των ρήξεων και των συγκρούσεων, η πρόληψη και η αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού κ.ά.

Στη Β’ τάξη του Γυμνασίου υλοποιείται το επιστημονικό πεδίο Φύση και άσκηση και Δραστηριότητες Τέχνης. Στις Δραστηριότητες Τέχνης εντάσσεται και το Θέατρο. Κάποιες προτεινόμενες δραστηριότητες είναι: χτίζοντας μια ιστορία λέξη-λέξη, αυτοσχεδιασμός, δραματοποίηση λογοτεχνικών κειμένων, δημιουργική γραφή, θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα, θέατρο φόρουμ, θέατρο σκιών κ.ά.

Το πρόγραμμα της Παρασκευής περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους:  Κώστα Μπακιρτζή, Αναπλ. Καθηγητή ΤΕΠΑΕ, Παιδαγωγικής Σχολής,  Α.Π.Θ., Ψυχοπαιδαγωγό – Κλινικό Κοινωνικό Ψυχολόγο, Δημήτρη Ζάχο, λέκτορα Π.Τ.Δ.Ε, Παιδαγωγικής Σχολής, Α.Π.Θ., συζήτηση, παρουσιάσεις καλών πρακτικών, και καλλιτεχνικά δρώμενα από την Πειραματική Σκηνή της “Τέχνης” – θεατρική ομάδα Παπαλάνγκι.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθούν τρίωρα βιωματικά εργαστήρια, σε δύο κύκλους, τα οποία θα συντονίσουν οι: Koldobika Vio, παιδαγωγός θεάτρου, Τάσος Αγγελόπουλος, σκηνοθέτης, υπ. Διδάκτωρ Τμ. Θεάτρου, Α.Π.Θ., Γιούλη Αλεξίου, εκπαιδευτικός, Άβρα Αυδή, φιλόλογος, δασκάλα δράματος/θεάτρου, Γιαγκούλη Χριστίνα, θεατροπαιδαγωγός, ηθοποιός, Μάρθα Κατσαρίδου, δασκάλα, παιδαγωγός θεάτρου, δρ. ΑΠΘ, Κατερίνα Κατσιούρα, εικαστικός, Χαρά Λιόλιου, θεατρολόγος – παιδαγωγός, Στέλλα Λυναρδή, Μουσικολόγος – Μουσικoπαιδαγωγός, Μαρία Μεντίζη, θεατρολόγος, Κώστας Μπακιρτζής, Αναπλ. Καθηγητής ΤΕΠΑΕ-Παιδαγωγικής Σχολής  ΑΠΘ., Ψυχοπαιδαγωγός.- Κλινικός Κοινωνικός  Ψυχολόγος,  Γιάννης Πουταχίδης, θεατροπαιδαγωγός, Στέλλα Τσίγγου, συγγραφέας-αφηγήτρια, Ντίνα Τσολάκη, εκπαιδευτικός, Μελίνα Χατζηγεωργίου, δασκάλα θεάτρου/δράματος, εκπαιδευτικός.

Χώρος: 1ο Λύκειο Συκεών (Επταπυργίου 150, λεωφορείο 23 από την  αφετηρία της Πλατείας Ελευθερίας και στάση «Σχολείο» στο Επταπύργιο)

Το πρόγραμμα είναι το ακόλουθο:

Παρασκευή 28-11-2014

17.00 – 18.00  Εγγραφές  – Δηλώσεις εργαστηρίων (θα γίνουν μόνο την Παρασκευή)

18.00 – 18.20  Έναρξη – Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση

18.20 – 19.20  Εισηγήσεις

19.20 – 19.45  Συζήτηση

19.45 – 20.10  Διάλειμμα

20.10 – 20.40  Καλές πρακτικές

20.40 – 21.15  Καλλιτεχνικά δρώμενα

Σάββατο 29-11-2014

09.30 – 12.30  Α’ κύκλος εργαστηρίων

12.30 – 13.30  Διάλειμμα

13.30 – 16.30  Β’ κύκλος εργαστηρίων

16.30 – 16.45  Βεβαιώσεις

16.45 – 17.15  Κλείσιμο

Οι περιλήψεις των εισηγήσεων και των εργαστηρίων καθώς και τα βιογραφικά των εισηγητών και εμψυχωτών θα αποσταλούν ηλεκτρονικά στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όσων κάνουν αίτηση συμμετοχής και θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα μας www.TheatroEdu.gr.

Το σεμινάριο είναι δωρεάν και απευθύνεται σε 150 συμμετέχοντες. Προτεραιότητα έχουν τα μέλη του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και τα μέλη του Συλλόγου Αποφοίτων του Τμήματος Θεάτρου, Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ.

 Σε περίπτωση συμπλήρωσης του αριθμού συμμετεχόντων θα δημιουργηθεί λίστα αναμονής.

Οι συμμετέχοντες εκπαιδευτικοί, που θα παρακολουθήσουν όλη τη διημερίδα, θα λάβουν βεβαιώσεις συμμετοχής. Παρακαλούμε να στείλετε τη συνημμένη αίτηση μέχρι τις 25 Νοεμβρίου 2014 στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@theatroedu.gr.

Για να κατεβάσετε την αίτηση για το Πανελλήνιο ΔΙΚΤΥΟ για το ΘΕΑΤΡΟ στην ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ κάντε κλικ εδώ

 Posted by at 8:35 am

Sorry, the comment form is closed at this time.