Dec 032013
 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ξεκινά η λειτουργία του media lab της Κοβεντάρειου Δημοτικής  Βιβλιοθήκης Κοζάνης, την  Παρασκευή 6 και το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου  με δύο μαραθώνιους από τις 10:00΄μέχρι τις 22:00΄!!!( δείτε αναλυτικά τις δράσεις)

 

 

MEDIALAB

 

Το Δεκέμβριο του 2013 τα 9 MEDIA Labs ξεκινούν τη λειτουργία τους με ένα Μαραθώνιο Δημιουργικότητας, με δράσεις που εκπέμπουν καινοτομία, παιχνίδι και διάδραση.

 

Πώς έχεις σκεφτεί τη Δημόσια Βιβλιοθήκη του μέλλοντος και τι θα ήθελες να μπορούσες να κάνεις μέσα σε μια σύγχρονη Βιβλιοθήκη; Ποιος είναι ο ρόλος της Βιβλιοθήκης σήμερα και ποιες ανάγκες της τοπικής κοινωνίας καλείται να καλύψει;

Το Future Library ανακοίνωσε τη συνεργασία με 9 Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της χώρας, με σκοπό να μετατρέψει, με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», ένα κομμάτι τους σε MEDIA Lab, σε νέους δηλαδή ελκυστικούς και άνετους χώρους δημιουργικότητας που ευελπιστούν να απαντήσουν στα παραπάνω ερωτήματα.

“Τa MEDIA Labs θα δώσουν ευκαιρίες κυρίως σε εφήβους, μαθητές, φοιτητές, νέους επαγγελματίες, ανέργους και μετανάστες να εκτεθούν στις τέχνες και την τεχνολογία. Είναι μια συνεργασία μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με μεγαλύτερη πρόκληση, πέρα από το σχεδιασμό καινοτόμων υπηρεσιών και την κατασκευή μοντέρνων χώρων, να μπορέσουμε να διοχετεύσουμε το μικρόβιο του πειραματισμού και της επιχειρηματικότητας στο DNA των βιβλιοθηκών, ως οργανισμών.

Στην προσπάθεια αυτή του Future Library συμμετέχει και η Google. Η Google θα παράσχει τεχνογνωσία στη σχεδίαση χώρων που προάγουν την δημιουργικότητα και την καινοτομία και θα ενισχύσει την εκπαίδευση των υπάλληλων των Βιβλιοθηκών σε θέματα βέλτιστης εκμετάλλευσης του διαδικτύου και της τεχνολογίας.

Το σχεδιαστικό εργαλείο επιλογής οργανώνει σε ζώνες δραστηριοτήτων, όπως studio επεξεργασίας ήχου και εικόνας, ζώνη διαδραστικής συνεργασίας και δημιουργίας, ομαδικής και ατομικής μελέτης και επικοινωνίας. Στοχεύοντας έτσι, στην ενοποίηση του φυσικού με τον ψηφιακό χώρο μέσα από άνετους, εργονομικούς και ελκυστικούς χώρους που συνεργάζονται για την υποστήριξη αυτής της ιδέας”.

 

Press Display

 

Πρόσβαση σε 2.200 εφημερίδες, ενημέρωση για τις εξελίξεις σε 101 χώρες, άρθρα σε 54 γλώσσες! Σας φαίνεται εξωπραγματικό; Κι όμως η υπηρεσία αυτή προσφέρεται εντελώς δωρεάν στους χρήστες της ΚΔΒΚ, με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.
Η ηλεκτρονική πλατφόρμα Press Display, ουσιαστικά προωθεί την ηλεκτρονική ανάγνωση.

Βέβαια πρέπει να αναφερθεί ότι η καινοτομία και η νεωτερικότητα της εφαρμογής έγκειται στο ότι δεν πρόκειται για μία απλή ανάγνωση ηλεκτρονικών εφημερίδων και περιοδικών σε PDF .

Οι χρήστες της εφαρμογής Press Display μπορούν να διαβάσουν την εφημερίδα ή το περιοδικό όπως ακριβώς έχει εκδοθεί.

Μπορούν επίσης να κάνουν

ψηφιακή επεξεργασία

να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε πολυμεσική εφαρμογή,

να στείλουν τα άρθρα που τους ενδιαφέρουν μέσω e – mail,

να μοιραστούν άρθρα μέσω κοινωνικών δικτύων,

να μεταφράσουν τις πληροφορίες που θέλουν σε 12 τουλάχιστον γλώσσες,

να κάνουν αναζήτηση με λέξεις – κλειδιά και άλλα πολλά.
Για να χρησιμοποιήσει κάποιος την εν λόγω υπηρεσία αρκεί να βρίσκεται στους χώρους της Βιβλιοθήκης και να συνδεθεί στο ασύρματο δίκτυο της Βιβλιοθήκης. Η σύνδεση μπορεί να γίνει είτε από τους Η/Υ της Βιβλιοθήκης είτε από ιδιωτική συσκευή που εξασφαλίζει πρόσβαση στο internet (κινητό τηλέφωνο, φορητό υπολογιστή, tablet κλπ), μέσω του ασύρματου δικτύου της Βιβλιοθήκης.

Η ΚΔΒΚ έχει εξασφαλίσει 8 άδειες για ταυτόχρονη πρόσβαση στην εν λόγω εφαρμογή.
Επειδή η πληροφορία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό αγαθό στη λεγόμενη κοινωνία της πληροφορίας που διανύουμε, ας εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που μας παρέχει. Ειδικά όταν όλες αυτές οι δυνατότητες εξασφαλίζονται δωρεάν για εμάς!

 

 

 

Οι δύο παραπάνω εφαρμογές προσφέρονται από την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Future Library, με γνώμονα τη στήριξη των Δημόσιων και Δημοτικών Βιβλιοθηκών, ώστε να αποτελέσουν κέντρα δημιουργικότητας, καινοτομίας και μάθησης για τους πολίτες των περιοχών που εξυπηρετούν. Επίσης πρέπει να αναφερθεί ότι η χρηματοδότηση της εν λόγω διαδικτυακής εφαρμογής παρέχεται σε 10 επιλεγμένες Δημόσιες και Δημοτικές Βιβλιοθήκες της ελληνικής επικράτειας με αποκλειστική χρηματοδότηση του Ιδρύματος “Σταύρος Νιάρχος”.

 

 

 Posted by at 2:43 pm

Sorry, the comment form is closed at this time.